Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Πώς σκοπεύει ο Σαμαράς να κρατηθεί στην καρέκλα

Σαμαράς
Του Μάκη Ανδρονόπουλου
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως προκύπτει από δηλώσεις του, σκοπεύει να γαντζωθεί στην εξουσία ακόμη κι αν στις ευρωεκλογές το κόμμα του, αλλά και αυτό του συνεταίρου του Βαγγέλη Βενιζέλου, υποστούν αισθητή ήττα, δηλαδή ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προηγηθεί κατά πέντε και πλέον μονάδες. Όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει 121 βουλευτές για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή, δείχνοντας ότι διατηρεί την ελπίδα να προκύψει ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, χωρίς να χρειαστούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Αυτό σημαίνει ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν σκοπεύει να παραιτηθεί έστω κι αν τεκμηριωθεί η απώλεια της δεδηλωμένης. Αντίθετα, με τη δημιουργία νέου κόμματος-ομπρέλα και την απόπειρα εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα επιδιώξει να κρατηθεί στην εξουσία.  Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών (ΑΝΕΛ) εντάσσονται σε αυτούς τους σχεδιασμούς.
Ακούγεται μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς θα προτείνει τον Φώτη Κουβέλη για την προεδρία, εξ ου και οι αλλεπάλληλες προσκλήσεις στη ΔΗΜΑΡ να ξαναμπεί στην κυβέρνηση. Αλλά και αν ο Κουβέλης ντραπεί να κάνει μια τέτοια συναλλαγή και αρνηθεί, θα προτείνει άλλο πρόσωπο της αριστεράς ή ανεξάρτητο, ή τον Γιώργο Παπανδρέου ή ακόμη και τον ίδιο τον Τσίπρα προκειμένου να μην γίνουν εκλογές! Στόχος των μνημονιακών δεν είναι μόνο να αποφύγουν μια στρατηγική ήττα, αλλά να προλάβουν να υπογράψουν το νέο δάνειο και τα προαπαιτούμενά του, ώστε να υπονομεύσουν κάθε προοπτική της επερχόμενης αντι-μνημονιακής κυβέρνησης.
Ειδικότερα, μετά τις ευρωεκλογές, ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει μια φυγή προς τα εμπρός με το νέο κόμμα-ομπρέλα. Ο Πρωθυπουργός ήδη φιλοτεχνεί το προφίλ του λέγοντας  ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διώξει τον εφιάλτη (το μνημόνιο), και “μαζί χτίζουμε τη «Νέα Ελλάδα», ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση μένει ‘’κολλημένη στο χειρότερο χθες”.  Η αλήθεια είναι πως οι ψηφοφόροι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνούν το «χτες» των Σημίτη-Καραμανλή-Παπανδρέου-Παπαδήμου-Σαμαρά-Βενιζέλου που αφού καταχρέωσαν τη χώρα με τις σπατάλες της διαφθοράς και της διαπλοκής, την παρέδωσαν στους δανειστές.
Αυτό το τραγικό «χθες» θέλουν να ξεχάσουμε. Πρόκειται όμως για μία ακόμη επικοινωνιακή φούσκα. Η δημιουργία νέου κόμματος υπό τον τίτλο «Νέα Ελλάδα» (ή Ευρωπαϊκός Συναγερμός) με στόχο την αμφίπλευρη διεύρυνση, δηλαδή με πρόσωπα της εθνικιστικής δεξιάς, διάφορους δικαστές, απόστρατους, αλλά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο και την ομάδα του, καθώς πρόσωπα του φιλελεύθερου χώρου και του ροζ κέντρου (Λοβέρδος, δημαρίτες  κ.ά.). Ανάλογα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα δοθεί και το βάρος προς το κέντρο ή τα δεξιά. Ο «Ευρωπαϊκός Συναγερμός» ταιριάζει πιο πολύ σε ένα κεντροβαρές άνοιγμα, ενώ μοχλεύει παράλληλα και τα κομμουνιστοφοβικά πάθη.
Το τμήμα του ΠΑΣΟΚ που δεν θα προσχωρήσει θα έχει την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θα είχε έτσι την ευκαιρία να ρίξει τον Σαμαρά μόλις του δοθεί η ευκαιρία, να πάρει το αίμα του πίσω, αλλά ταυτόχρονα να ξαναπάρει τη σκυτάλη και να ξαναγίνει πρωθυπουργός με την παρούσα Βουλή για να διαπραγματευτεί δήθεν καλύτερα την επόμενη δανειακή σύμβαση. Σε μια τέτοια εξέλιξη θα εύρισκε ίσως αρωγούς μέσα στη ΝΔ, αφ΄ ενός την οικογένεια Μητσοτάκη (η Ντόρα διαφοροποιείται συνεχώς), αφ΄ ετέρου στο στρατόπεδο των Καραμανλικών που θεωρούν ότι ο Σαμαράς τους πρόδωσε. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Παπανδρέου θα μπορούσε να προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή και να τον «ξεπλύνει» από την πενταετία που  έριξε τη χώρα στα βράχια του χρέους και η Ντόρα να γίνει αρχηγός της ΝΔ ή του νέου κόμματος και έτσι να έχει την στήριξη της δεξιάς.
Τα σχέδια Σαμαρά φαίνεται ότι τα γνωρίζει ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διαμηνύει ότι δεν είναι διατεθειμένος να παίξει τα πολιτικά παιγνίδια των κομμάτων, δηλαδή να διευκολύνει τους σχεδιασμούς παραιτούμενος το φθινόπωρο. Έγκυρες πηγές επιμένουν πως «έχουν τρόπο να τον πείσουν» και ενδεχομένως να αναφέρονται στην εμπλοκή του στην υπόθεση της βίλας Παπανδρέου και στη φορολογική της διάσταση. 
Πάντως, ορισμένες πηγές υποστηρίζουν πως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο των τριπλών εκλογών τον Μάιο. Σύμφωνα με αυτό, ανεξάρτητα του αν εκτονωθεί ή όχι η λαϊκή δυσφορία στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα τσουνάμι αντιδράσεων μόλις οι φορολογούμενοι πάρουν τα εκκαθαριστικά του 2014 και τον λογαριασμό του ενιαίου φόρου ακινήτων. Ελάχιστοι θα μπορούν να ανταποκριθούν καθώς ακόμη πληρώνουν ρυθμισμένες δόσεις φόρων του 2012 και του 2013. Αναλυτές εκτιμούν ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα ενταθεί το κύμα των ληξιπρόθεσμων, δηλαδή θα αρχίσει να αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς. Ο προϋπολογισμός θα υποστεί πιθανώς εισπρακτικό σοκ και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να κρατηθεί.
Όλα αυτά αποτελούν σενάρια που συγκροτούνται από ψηφίδες πληροφοριών και εκτιμήσεων. Τα σενάρια αυτά πάντως δεν είναι άσχετα από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ούτε από τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εξελίξεις, τονίζουν σοβαροί συνομιλητές μας.

Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2xSxRY9rW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου