Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Πηγαινοέρχονταν οι βαλίτσες στις Βρυξέλλες από τα ευρωλαμόγια.



Κακουργηματικές διώξεις για απάτη ύψους 25 δισ. ευρώ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εμπλεκόμενους έλληνες υπαλλήλους της Κομισιόν άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Η υπόθεση φέρεται ότι «στήθηκε» πάνω στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αφορά επιδοτήσεις που δόθηκαν σε ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα.
Στη χώρα μας ελέγχονται ποινικά εκπρόσωποι τεσσάρων εταιριών για τους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα, με ποσό ζημίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Η δικογραφία (που μεταφέρθηκε με φορτηγό, όπως σημείωνε αρμόδια πηγή) περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε εδώ και πολλά χρόνια (πέντε τουλάχιστον) η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, με αντικείμενο, όπως αναφέρεται, «τη συστηματική απάτη σε βάρος κοινοτικών πόρων από ομάδα εταιρειών».
Εικονικές εταιρείες
Η αρχική έρευνα είχε διενεργηθεί από τη Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία των Πληροφοριών και Μέσων Ενημέρωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την προαγωγή της ανάπτυξης και χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας μέσω χορήγησης επιχορηγήσεων για την επιλογή προγραμμάτων έρευνας.

Από την έρευνα προέκυψαν ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους και συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν και δημιουργούσαν αξιόλογα παράνομα κέρδη χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων.
Δικαστική συνδρομή
Ενδείξεις έχουν προκύψει και σε βάρος υπαλλήλων της Κομισιόν (και ελλήνων) που ενέκριναν αυτά τα προγράμματα.

Οι υπάλληλοι της Κομισιόν προκειμένου να καρπωθούν κάποια από τα εκατομμύρια ευρώ που έδινε η ΕΕ έστηναν τα προγράμματα φωτογραφικά σε ότι αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις και το αντικείμενο, προκειμένου να τα «κτυπήσουν» οι δικοί τους άνθρωποι στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες κοινοτικές χώρες.
Άλλωστε χρήματα μέσω αυτών των προγραμμάτων δεν δόθηκαν μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έρευνα μάλιστα έθεσε επί τάπητος περισσότερες από 20.000 περιπτώσεις επιδοτήσεων όπου τα κοινοτικά κονδύλια φέρονται να έγιναν βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα ή καταθέσεις στο εξωτερικό.
Η δικογραφία έφτασε στην Εισαγγελία την 1η Οκτωβρίου και με εντολή του προισταμένου της Ηλία Ζαγοραίου, τη χειρίστηκαν οι Εισαγγελείς Χ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης οι οποίοι άσκησαν σε βάρος των 4 νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων των εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση την κάτωθι ποινική δίωξη:
1) Απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με το συνολικό περιουσιακό όφελος και την βλάβη να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ,
2) Πλαστογραφία μετά χρήσεως, από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα και κατά συνήθεια, με το συνολικό σκοπούμενο περιουσιακό όφελος να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ,
3) Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα και κατά συνήθεια .
Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

 

Αιφνίδια παραίτηση του “επιτελάρχη” της Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχου Α. Αλαμάνα-Γίνεται λόγος για ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στο έργο του, συγκάλυψη του “λευκού κολλάρου” και των μεγαλοαπατεώνων-Έψαχνε υπόθεση που αφορούσε πολιτικούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου