Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Υποβαθμίζονται οι θεσμοί...

Αφ΄ ότου η Ελλάς έχει κυβερνήσεις, εντολοδόχους του Δ.Ν.Τ. και της Τρόικας, οι Έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν περιέλθει σε καθεστώς πλήρους ανασφαλείας και εξαθλιώσεως. Περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, χωρίς να υπολογίζεται καν ότι όσοι δεν έχουν άλλους πόρους, είναι αδύνατον να επιζήσουν επί μακρόν, με τα ποσά που εισπράττουν από το κράτος.

Οι τελευταίες περικοπές μισθών και συντάξεων έχουν συγκλονίσει τους θιγομένους, για... τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση αγνοεί ή περιφρονεί το Σύνταγμα της χώρας. Αν πρέπει να γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, λόγω οικονομικής αδυναμίας της χώρας και της ανικανότητος των κυβερνώντων να ανακαλύψουν τους φοροφυγάδες, δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται τούτων οι Υπουργοί και οι Βουλευτές. 

Αυτοί, ως όργανα της εκτελεστικής και της νομοθετικής λειτουργίας (άρθρο 26 § 1 του Συντάγματος) θα έπρεπε να έχουν τις ίδιες αποδοχές με εκείνους της τρίτης λειτουργίας, δηλαδή της δικαστικής. Δεν είναι νοητόν οι βουλευτές και οι υπουργοί να έχουν βασική μηνιαία αποζημίωση τριπλάσια ή τετραπλάσια των Προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, που έχουν αποδοχές 3.200 ευρώ και των επιτίμων προέδρων που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη των 2.000 ευρώ και κάτω.

Αυτό σημαίνει ότι παραβιάζεται το ισοδύναμο, ισότιμο και ισόκυρο των τριών λειτουργιών, υλοποιούμενο δια της ίσης οικονομικής μεταχειρίσεως αυτών, άνευ της οποίας δεν υφίσταται το κύρος και η ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, προβλεπομένη και κατοχυρουμένη από το Σύνταγμα (άρθρα 87 § 1 και 88 § 1), ούτε η διάκριση των εξουσιών, που αποτελεί θεμελιακή αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ομοίως, υποβαθμίζονται και άλλα αξιώματα της πολιτείας, που συγκροτούν την υπόσταση του Κράτους. Είναι απαράδεκτο, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι διοικητές στρατιών και οι ισόβαθμοί τους, να έχουν αποδοχές και συντάξεις κατώτερες των 2.000 ευρώ. Αυτό προσβάλλει και τον ελληνικό λαό, τον οποίον αυτοί είναι ταγμένοι να προασπίσουν. Σε κάθε δε περίπτωση, δεν είναι νοητό, οι βουλευτές και η κυβέρνηση να ευλογούν τα γένια τους, να εισπράττουν υψηλές αποζημιώσεις και να έχουν το 50% τούτων αφορολόγητο, από το άλλο δε μέρος στους επικεφαλείς των πυλώνων του κράτους και στους εκ τούτων συνταξιούχους να χορηγούν μισθούς και συντάξεις στα όρια της πενίας.

Ο κ. Σαμαράς, που υποσχόταν προεκλογικώς να αποφύγει περικοπές μισθών και συντάξεων, πράττει τώρα το αντίθετο. Ανέχεται να περικόπτονται μισθοί και συντάξεις και οι συνεργάτες του να εισπράττουν ως αποζημίωση, ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά των ανωτάτων δικαστών και των συνταξιούχων.

Η Ελλάδα έχει 9 τηλεοπτικούς σταθμούς πανελληνίου εμβελείας, 145 επαρχιακούς και 982 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Οι περισσότερες των επιχειρήσεων τούτων είναι υπερχρεωμένες και έχουν ανάγκη της στηρίξεως της εκάστοτε κυβερνήσεως. Αλλά και η τελευταία δεν δέχεται ευχαρίστως οιαδήποτε ενημέρωση συνεπαγόμενη την πολιτική φθορά της. 

Η σχέση αυτή μεταξύ ΜΜΕ και κυβερνήσεων έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή ενημέρωση του λαού, για τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Τα ΜΜΕ αποσιωπούν την ευθύνη του Γεωργίου Παπανδρέου για την περιαγωγή των Ελλήνων στη σημερινή κατάσταση και την παράλειψη των κυβερνώντων να αναζητήσουν ευθύνες από τον υπεύθυνο της καταστάσεως αυτής.

Τα οργανούμενα συλλαλητήρια δεν βελτιώνουν τη θέση των απεργούντων και του ελληνικού λαού, αλλά μάλλον τη χειροτερεύουν. Χρειάζονται αντιδράσεις σκοπιμότερες. Δικηγόροι της Ισπανίας και της Ιταλίας έχουν στραφεί ποινικώς κατά αμερικανικής τραπέζης, που έχει συμβάλλει στη δημιουργία της κρίσεως και κατά οίκου αξιολογήσεως, τον οποίον διοικούν μέτοχοι της αυτής τραπέζης. 

Στις ποινικές δίκες ισχύει η αρχή της ηθικής αποδείξεως (άρθρο 197 § 1 Κώδικος Ποινικής Δικονομίας). Κατ΄ αυτήν οι δικαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν νομικούς κανόνες αποδείξεων. Πρέπει όμως να αποφασίζουν κατά την πεποίθησή τους, ακολουθούντες την φωνή της συνειδήσεώς των και οδηγούμενοι από την απροσωπόληπτη κρίση τους, που προκύπτει από τις συζητήσεις και που αφορά την αλήθεια των πραγματικών γεγονότων, την αξιοπιστία των μαρτύρων και την αξία των άλλων αποδείξεων.

Όταν ο δικαστής δεν κρίνει κατά συνείδηση και βάσει των εκ της διαδικασίας προκυψασών αποδείξεων, αλλά επηρεάζεται από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα σχόλια των τηλεπαρουσιαστών και των οργανωτών ραδιοφωνικών εκπομπών, η απόφασή του δεν είναι σύννομη αλλά προϊόν επηρεασμού του από στοιχεία και κρίσεις εκτός της διαδικασίας του ακροατηρίου. 

Είναι πολύ λυπηρό και απαράδεκτο το γεγονός, ότι ορισμένοι δικαστές επηρεάζονται και αποφασίζουν υπό την επήρεια της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, που δημιουργούν ο τύπος και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, σε ορισμένες σοβαρές ποινικές υποθέσεις. Ένας μάλιστα πρώην ανώτατος δικαστής δεν εδίστασε να γράψει σε βιβλίο του, ότι σε μία σοβαροτάτη υπόθεση ρωτούσε διαφόρους πολίτες, ποια είναι η γνώμη τους για την υπόθεση αυτή.

Από απόφαση του Πλημμελειοδικείου του Μονάχου προκύπτει, ότι δόθηκαν σε πρόσωπα αποφασίσαντα για τη σύναψη ορισμένων συμβάσεων του ελληνικού δημοσίου με τη SIEMENS περί τα ογδόντα εκατομμύρια ευρώ, υπό μορφήν προμηθείας. Προφανώς υπό την επήρεια της όλης εικόνας, που έχουν δημιουργήσει τα ΜΜΕ για την υπόθεση αυτή, ίσως να μη ερευνήθηκε ποία ήσαν αυτά τα «αποφασίσαντα» πρόσωπα, προς τα οποία εδόθη το άνω ποσόν, αλλά δια του κατηγορητηρίου απεδόθηκε τούτο σε έναν μόνον πρώην υπουργό, η σύζυγος και η θυγατέρα του οποίου κρατούνται προσωρινώς επί μήνες στον Κορυδαλλό, αν και είναι μητέρες μικρών παιδιών.

Το ρόλο και τη σημασία του τύπου στην Ελλάδα αποδεικνύει το γεγονός, ότι εκδίδονται ορισμένες εφημερίδες, αν και πωλούν 80 με 100 φύλλα ημερησίως. Καθώς επίσης εκδίδονται συνολικώς δεκαέξι αθλητικές εφημερίδες, ενώ στην Ιταλία εκδίδονται δύο, στην Γαλλία μία και στην Αγγλία καμμία. 

Να γιατί πέρασαν στα ψιλά γράμματα οι αυτοκτονίες 3.500 Ελλήνων, οι θάνατοι πολλών φορολογουμένων από το άγχος και την αγωνία, που τους προεκάλεσε η υπερφορολόγησή τους από τις τρεις τελευταίες Κυβερνήσεις της Τρόικας και του Δ.Ν.Τ., τον περιορισμό των φαρμάκων, την τραγική μείωση μισθών και συντάξεων και της καταργήσεως ορισμένων υπηρεσιών, που διευκόλυναν το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου