Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Βόμβα! Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος και ο Γιώργος Μέργος

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση πως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ,Τάκης Αθανασόπουλος παραιτήθηκε. Δείτε όλη την πορεία του Τάκη Αθανασόπουλου.
- Και οι δυο παραιτήθηκαν εξαιτίας της ποινικής δίωξης κατά του Δ.Σ. της ΔΕΗ για τη σύμβαση δημιουργίας μονάδας παραγωγής στο Αλιβέρι 
- Η σύμβαση φέρεται να ζημίωσε την εταιρία κατά 100 εκατομμύρια ευρώ την ΔΕΗ
- Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Μέργος είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τη δήλωση για νέα μείωση για τον κατώτατο μισθό
- Δεκτές οι παραιτήσεις από τον Γιάννη Στουρνάρα
- Τη Δευτέρα ο αντικαταστάτης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ,Τάκη Αθανασόπουλου

Βόμβα που έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης ήταν η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για σύμβαση που υπέγραψε το 2007 για την δημιουργία μονάδας παραγωγής στο Αλιβέρι, η οποία φέρεται να ζημίωσε κατά 100 εκατομμύρια ευρώ την ΔΕΗ.

Σε εκείνο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ πρόεδρος ήταν ο τέως πια επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος και μέλος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Μέργος. Και οι δυο υπέβαλαν, το Σάββατο, τις παραιτήσεις τους.

Και οι δυο παραιτήθηκαν για λόγους ευθιξίας, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. «Δε συμμετείχα στη λήψη της απόφασης, η άσκηση δίωξης εναντίον μου είναι αβάσιμη» αναφέρει ο Γ. Μέργος στην επιστολή του, ενώ ο Τάκης Αθανασόπουλος τονίζει πως «η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ».

Και οι δυο παραιτήσεις έγιναν ήδη αποδεκτές από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα γίνει γνωστός ο αντικαταστάτης του στην προεδρία του Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Η πρόταση θα περάσει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο αντικατάστασης του Γιώργου Μέργου βρέθηκε ήδη, είναι η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, γενική γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

Η παραίτηση Αθανασόπουλου «φρενάρει» τα σχέδια της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ο άνθρωπος στον οποίο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς εμπιστεύτηκε τις ιδιωτικοποιήσεις, έναν νευραλγικό τομέα για την οικονομία, πάνω στον οποίο η κυβέρνηση έχει στηρίξει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ποιος είναι ο Τάκης Αθανασόπουλος ;O Τάκης Αθανασόπουλος γεννήθηκε στις 30/6/1944 στο Στάδιο Τεγέας στην Αρκαδία.

Σπούδασε στο Institute of Technology του Illinois απ' όπου απέκτησε Bachelor of Science Μηχανολόγου Παραγωγής, Masters και Ph.D. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Δίδαξε στο Loyola University του Σικάγο και στο Wright State University του Οχάιο, όπου και διετέλεσε Associate Dean για τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Επέστρεψε στην ΕλλάδαΤο 1981 ως τακτικός καθηγητής στην έδρα της Οικονομικής των Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου διετέλεσε Πρόεδρος των Τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης των Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, και πρύτανης του πανεπιστημίου.

Το 1986, διετέλεσε μέλος της ιδρυτικής ομάδας της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς και ανέλαβε καθήκοντα εκτελεστικού αντιπροέδρου. Από το 1989 έως το 2000 ήταν πρόεδρος και CEO της εταιρίας. Τον Ιανουάριο του 2001 προσχώρησε στην Toyota Motor Marketing Europe αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του εκτελεστικού αντιπροέδρου και Chief Operating Officer. Τον Ιούνιο του 2004 προήχθη σε Managing Officer της Toyota Motor Corporation και σε εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Toyota Motor Europe. Από τον Ιούλιο του 2006 είναι Senior Executive Advisor της Toyota Motor Europe.

Από τον Φεβρουάριο του 2007 ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος και διευθύνων συμβούλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. Tον Δεκέμβριο του 2007, ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας και η ιαπωνική κυβέρνηση του απένειμαν το παράσημο του Ανατέλλοντος Ηλίου, Χρυσού και Αργυρού Αστέρα, ως ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς του στην ενδυνάμωση των ελληνοϊαπωνικών οικονομικών σχέσεων.

Τον περασμένο Ιούλιο ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου