Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Από που ξεκίνησαν οι Απόκριες;

Οι Απόκριες είναι αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Το Τριώδιο σε λίγο ανοίγει και οι προετοιμασίες για τα Αποκριάτικα πάρτι αυξάνονται! Από πού ξεκίνησαν όμως οι Απόκριες και τι σημαίνουν;

Οι Απόκριες είναι οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Σαρακοστή και ονομάστηκαν έτσι, διότι εκείνη την περίοδο συνηθίζεται να μην τρώμε κρέας, δηλαδή κάνουμε «αποχή από κρέας». Βέβαια, σήμερα όταν αναφερόμαστε στις Απόκριες το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι μια γιορτή συνδεδεμένη με το μασκάρεμα, το γλέντι, το κέφι και το χορό για μικρούς και μεγάλους.

Τα μεγαλύτερα κέντρα του καρναβαλιού, που φημίζονται για τις παρελάσεις και το γλέντι είναι:
  • Η Πάτρα, όπου έχει τις ρίζες του περίπου από τον 19ο αιώνα.
  • Η Θήβα, όπου κάθε χρόνο τελείται ο «Βλάχικος Γάμος», που ξεκινάει από την Τσικνοπέμπτη και προέρχεται από το προξενιό και τον γάμο δυο νέων.
  • Η Πλάκα στην Αθήνα, όπου το γλέντι και ο χορός ξεκινάνε το πρωί και τελειώνουν το βράδυ.
  • Τα τελευταία χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Αθήνας έχει γίνει το καρναβάλι του Μοσχάτου, όπου κάθε χρόνο όλο και περισσότερα άρματα κάνουν την εμφάνιση τους.
Για να κάνετε τις Απόκριες ξεχωριστές για ακόμα μια φορά δημιουργήστε ευφάνταστες στολές που θα μαγέψουν εσάς και τα παιδιά σας. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία για να αγοράσετε τις στολές. Μπορείτε απλά να βρείτε, μέσα στο σπίτι, αγαπημένα σας αντικείμενα και υφάσματα, που δεν χρησιμοποιούσατε ή που είχατε ξεχάσει και να δημιουργήσετε μόνοι σας μια στολή που θα είναι ξεχωριστή και θα εντυπωσιάσει τους πάντες. «Ντυθείτε» όλοι οικογενειακώς και ξεκινήστε για την κοντινότερη παρέλαση καρναβαλιού ή κάποιο πάρτι. Αν επιλέξετε, μάλιστα, κάποιο θέμα μπορείτε να ξεχωρίσετε πραγματικά ανάμεσα στα κοστούμια που θα δείτε γύρω σας! Καλές Απόκριες!
epithimies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου