Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Δραματικές διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος


Τη διοίκηση της Εθνικής είδε ο πρωθυπουργός

Δραματικές διαβουλεύσεις  που θα συνεχισθούν και σήμερα σε έκτακτη συνάντηση στη Ρώμη, διεξάγονται από χθες μεταξύ των εμπειρογνωμόνων...

στους οποίους ανέθεσε το Eurogroup τη διαμόρφωση πρότασης εξόδου από την κρίση στην Ευρωζώνη.

Η λύση η οποία  σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται  στο τραπέζι, είναι σύνθετη κα περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 βασικά σημεία, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή των ιδιωτών «ξεπερνώντας» το σοκ της επιλεκτικής χρεοκοπίας που όπως φαίνεται, αρχίζει να θεωρείται έως κα αυτονόητη.


Όλα τα παραπάνω συζήτησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τους κ. Βασίλη Ράπανο κα Απόστολο Ταμβακάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις μιας πιθανής επιλεκτική χρεοκοπίας για το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας εξήγησε πως εάν δεν διαμορφωθεί συγκεκριμένο σχέδιο, δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ωστόσο θεωρούνται δεδομένες.


Όπως όλα δείχνουν, η συμμετοχή των ιδιωτών θεωρείται  βέβαιη και συνεπώς η επιλεκτική χρεοκοπία εξαιρετικά πιθανή. Σε μια τέτοια περίπτωση θα καταπέσουν 54 δισ. ευρώ ομολόγων και 60 δισ. ευρώ εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου και οι εκδόσεις των τραπεζών δηλαδή 141 δισ. ευρώ, πλήττοντας ευθέως τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών που ήδη αποτελεί το αδύναμο σημείο τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η εκτός του μηχανισμού χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος με ένα νέο πακέτο 20-30 δισ. ευρώ, με τη στήριξη του EFSF.


Επίσης  οι τράπεζες έχουν πάντα τη δυνατότητα να ζητήσουν την ενεργοποίηση του ELA το Emergency Liquidity Assistance δηλαδή του έκτακτου μηχανισμού παροχής βοήθειας από την ΤτΕ η οποία θα αποδέχεται τα μη αποδεκτά στοιχεία της ΕΚΤ.


Η συμμετοχή  των ιδιωτών θα αφορά συμφωνία επιμήκυνσης του χρέους και μείωση του επιτοκίου. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται σχεδόν 40 διαφορετικές προτάσεις για την τεχνική εφαρμογή του τρόπου συμμετοχής.


Μια ακόμη γερμανική  πρόταση...


Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας Kommerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, πρότεινε προχθές την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν οι ιδιώτες επενδυτές με νέες εκδόσεις διάρκειας 30 ετών και σε τιμή 30% χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας με επιτόκιο 3,5%, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωζώνη θα εγγυηθεί την αποπληρωμή τους, μέσω του EFSF. Αν αυτό γίνει αποδεκτό, οι ιδιώτες εξασφαλίσουν την αποπληρωμή του 70% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε την πρόταση ενδιαφέρουσα, ενώ πρόσθεσε πως θα εξεταστεί ταυτόχρονα με τις άλλες εναλλακτικές επιλογές.


Στο πλαίσιο  της λύσης – πακέτου, η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί προκειμένου να επαναγοράσει ομόλογα που λήγουν και θα τα αντικαταστήσει με νέες εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας  κα χαμηλότερου επιτοκίου.


Στο θέμα της  επαναγοράς ελληνικών ομολόγων αναφέρεται και χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Financial Times Deutschland, κάνει λόγο για επαναγορά ελληνικών ομολόγων αξίας 140 δισ. ευρώ στο 50% της ονομαστικής τους αξίας.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα θα λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση από τον προσωρινό μηχανισμό βοήθειας, τον EFSF, ώστε να επαναγοράσει ομόλογα του Δημοσίου και να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ από το 150% περίπου.


Στη φάση αυτή το κρισιμότερο όλων είναι να καταφέρουν οι ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά κυρίως τον περιορισμό εξάπλωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.


Παρ’ όλο  που καταβάλλονται εξαντλητικές προσπάθειες ώστε να καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία έως το Σαββατοκύριακο, οι τραπεζίτες εκτιμούν πως το θέμα είναι τόσο σύνθετο που θα απαιτήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ίσως κα περισσότερο από 10 ημέρες.


Εάν όμως καταλήξουν, το επόμενο θέμα θα αφορά την επιτακτική πλέον αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Πέραν του προβλήματος ρευστότητας, οι τράπεζες έχουν μπροστά τους και τον επιπρόσθετο έλεγχο των χαρτοφυλακίων τους, για το ύψος των επισφαλειών και την ποιότητα των δανείων, που αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις για κεφάλαια και περαιτέρω μείωση του κόστους.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου