Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Έως και 15% το κούρεμα στις συντάξεις


Εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου

Το 15% θα φτάσει η μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων σε μια σειρά Ταμείων, όπως το ΕΤΕΑΜ, φορείς ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.


Η τελική ρύθμιση για όσα επικουρικά ταμεία είναι στο «κόκκινο» θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος.

Στο «μέτωπο» των κύριων συντάξεων τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν κατά μέσον όρο σε μείωση των δαπανών κατά 4%, όπως πογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.


Σημειώνεται πως τα Ταμεία -κυρίως το ΙΚΑ- καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Μιλώντας στο Βήμα FM o υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «έχει γίνει ένας προγραμματισμός για να μην υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων» και πρόσθεσε πως «χρειάζονται περίπου 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ τον μήνα για τις συντάξεις».


Χθες στο υπουργείο έγινε σύσκεψη του Γιώργου Κουτρουμάνη με τη γενική γραμματέα Αθ. Δρέττα και τον διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο αναφορικά με τα έσοδα των Ταμείων. Με βάση τα στοιχεία υπήρξε μικρή ανάκαμψη των εσόδων τον Αύγουστο (αύξηση 6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010), ωστόσο υπάρχει απόκλιση κοντά στο 16% σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο (Ιανουαρίου - Αυγούστου).


Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε προβληματισμός για τον προϋπολογισμό και γι' αυτόν τον σκοπό θα υπάρξει «πολιορκία» των εργοδοτών που έχουν χρέη, προκειμένου να υπαχθούν σε ρύθμιση.


Τέλος, ο υπουργός Εργασίας μιλώντας το απόγευμα σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου άνοιξε παράθυρο για αλλαγές στον νόμο που ρυθμίζει τη λειτουργία της επαγγελματικής ασφάλισης.


newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου