Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Ο Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του»


Ο Ανδρέας, ο Γιώργος, ο Οιδίποδας και η «ελληνική τραγωδία»


Με τον τίτλο αυτό η ισπανική εφημερίδα El Pais γράφει για το πώς ο Γιώργος Παπανδρέου καλείται να βρεθεί «απέναντι» στον πατέρα του και να πολεμήσει το πελατειακό κράτος που εκείνος δημιούργησε.


Η εφημερίδα κάνει μία ανασκόπηση της πολιτικής πορείας τους πρωθυπουργού και των εξελίξεων στην Ελλάδα και αναφέρει τη λήψη σκληρών μέτρων που έβαλαν «φωτιά» στους δρόμους.

Ως ενδεικτικό του κλίματος το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά πως όλα έχουν αλλάξει από την εποχή που ο πρωθυπουργός πήγαινε σε γνωστή ψαροταβέρνα και συνομιλούσε με τους θαμώνες. Ένας από αυτούς θυμάται πως τον είδε τελευταία φορά μετά από τη Σύνοδο των Βρυξελλών τον Ιούλιο, όπου οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, «έμοιαζε κουρασμένος και δεν χαιρέτισε κανέναν», λέει.


Οι προκλήσεις που έχει ενώπιον του ο Έλληνας πρωθυπουργός παρομοιάζονται με την τραγωδία του Οιδίποδα. «Η ιδέα ότι ο καθένας, ειδικά οι φίλοι, μπορεί να πάρουν μία θέση στο Δημόσιο είναι μία από τις απαρχές της ελληνικής τραγωδίας» γράφει η εφημερίδα.


«Ο άνθρωπος που είπε κάποτε ότι θέλει να κάνει την Ελλάδα τη Δανία του Νότου, αντιμετωπίζει μια πρόκληση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορούσε ποτέ να προβλέψει: να εξασφαλίσει ότι δεν θα επαληθευθεί ο οιωνός που θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης και να αποτρέψει έτσι έναν σεισμό με μη αναστρέψιμες συνέπειες», καταλήγει το δημοσίευμα.


newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου