Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

"Αδειάζουν" το Βενιζέλο οι ευρωπαίοι


Το ότι οι ευρωπαίοι δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι το Βενιζέλο είναι γνωστό.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών παρατηρήθηκαν διάφορα παρατράγουδα.


Ολοι θυμούνται πως η πρώτη έξοδός του στην Ευρώπη ως νέου υπουργού Οικονομικών ήταν τραυματική. Η συνεδρίαση του Eurogroup, μετατράπηκε σε ματς πικρόχολων σχολίων και φωνών που κράτησε ως τις 2 τα ξημερώματα. «Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του δεν εντυπωσιάστηκαν από το στιλ του και πίστεψαν ότι δεν ακούει όσο πρέπει», είχε γράψει τότε το Reuters. Το στιλ του μάλλον δεν ταιριάζει στο εξωτερικό, παρατηρούσαν οι συντάκτες. Μάλιστα οι κινήσεις Βενιζέλου στο πρώτο Eurogroup που συμμετείχε είχαν προκαλέσει την έκρηξη του συνήθως ήρεμου και χαμηλών τόνων Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν. Πράγματι το εκρηκτικό ταπεραμέντο του Ευάγγελου Βενιζέλου όχι μόνο άφησε αδιάφορους αλλά ενόχλησε τους ευρωπαίους, οι οποίοι του κατέστησαν σαφές πως αυτό το ύφος δεν περνάει στα ευρωπαϊκό σαλόνια.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά αρκετές φορές τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και τα σχόλιά τους δεν ήταν πάντα κολακευτικά. Πριν δύο ημέρες οι Financial Times έδωσαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο τη θέση του χειρότερου υπουργού Οικονομικών της Ευρώπης. Στην καθιερωμένη κατάταξη των υπουργών Οικονομικών, ο Ευ. Βενιζέλος βρίσκεται φέτος στην 19η θέση. Σκοράρει τελευταίος στα κριτήρια της οικονομίας και της αξιοπιστίας και 18ος στο πολιτικό κριτήριο. Όπως εξηγούν οι Financial Times, οι σχέσεις του με τους ξένους δανειστές της Ελλάδας πάγωσαν όταν επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία που είχε κάνει ο προκάτοχός του.


Το παραπάνω δημοσίευμα έδωσε αφορμή για διάφορα σχόλια, ενώ το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ πως η διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων που περιέχεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά παράβαση της κοινοτικής οδηγίας. Ο Γερμανός Επίτροπος τόνισε πως η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το τέλος, αλλά πληρώνει κανονικά το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι δεν θεωρούν καθόλου τυχαία τόσο το δημοσίευμα των FT αλλά και την απάντηση της Κομισιόν. Κάποιοι υποστηρίζουν πως με την απάντηση που έδωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, ουσιαστικά «άδειασε» τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. Εξαιτίας αυτών των δύο γεγονότων τις τελευταίες ώρες στα πολιτικά πηγαδάκια ακούγεται έντονα πως ευρωπαίοι δεν θέλουν να παραμείνει ο Βενιζέλος στη θέση του υπουργού Οικονομικών έως τις εκλογές και μάλιστα έχουν εκφράσει την επιθυμία τους αυτή και στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ευρωπαίοι πρότειναν στον έλληνα πρωθυπουργό να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο θα μπορεί να φέρει σε πέρας τη συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, χωρίς να υπάρξουν διαμάχες και συγκρούσεις. Μένει να αποδειχτεί εάν τελικά ο κ. Παπαδήμος θα ικανοποιήσει την επιθυμία των ευρωπαίων ή θα προτιμήσει να μην δημιουργήσει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της χώρας.


parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου