- Πιέζουν για συμφωνία με επιτόκια στο 3%
- "Όχι" σε ενδιάμεσο δάνειο για την Ελλάδα
- Απαιτούν νέα σκληρά μέτρα από την Ελλάδα
Οι αποφάσεις του Eurogroup ήταν σαφείς προς κάθε κατεύθυνση. Απ' τη μια υπάρχει ένα σαφές “μπλοκ” της Ευρώπης προς του δανειστές ιδιώτες ως προς το κούρεμα και μια “προθεσμία” για τις επίσημες ανακοινώσεις ως τις 13 του επόμενου μήνα, αλλά από την άλλη υπάρχει και ένα σαφέστατο μήνυμα προς την Ελλάδα πως πρέπει να τηρηθεί η δέσμευση για μείωση του ελλείμματος.
"Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του νέου φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής του προϋπολογισμού", ήταν το μήνυμα προς τη χώρα μας και ουσιαστικά όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών απαιτείται συναίνεση ή αν προτιμάτε η υπογραφή όλων των πλευρών.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπενθύμισαν οτι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για PSI είναι οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο αλλά και για μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής Κυβέρνησης
Τόσο ο κ. Γιούνκερ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες. Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Τόνισαν επίσης, ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.
Οπως υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και, ειδικότερα, κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα λήγουν ως το 2020.
Οι πιέσεις πλέον προς τους πιστωτές είναι ασφυκτικές ώστε να δεχθούν όχι μόνο το κούρεμα που στην πραγματικότητα φτάνει το 70%, αλλά και ένα επιτόκιο που δεν θα ξεπερνάει το 3,5% και για την ακρίβεια θα είναι περισσότερο κοντά στο 3%
Παράλληλα όμως οι εταίροι στέλνουν σαφές μήνυμα και προς τη χώρα μας πως η Αθήνα δεν θα πρέπει να περιμένει αύξηση του υφιστάμενου σχεδίου διάσωσης παρά την επιδείνωση της οικονομίας.
Ουσιαστικά και το λεγόμενο δάνειο-γέφυρα δεν είναι στα σχέδια για τη διάσωση της Ελλάδας.Άλλωστε αυτό ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου χθες (μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό που επισκέφθηκε το Βερολίνο) και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η πίεση στη χώρα μας ώστε να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα ώστε να επέλθει η συμφωνία για το δάνειο-μαμούθ.
Η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι το συμφωνημένο δάνειο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ "δεν θα αυξηθεί κατά ούτε ένα ευρώ" και τυχόν ελλείψεις θα πρέπει να καλύπτονται είτε από νέα μέτρα λιτότητας ή με μεγαλύτερες ζημιές από την πλευρά των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ παρόμοια είναι και η άποψη του ΔΝΤ. Απόψεις που μόνο σε νέα μέτρα στην Ελλάδα οδηγούν.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου