Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Καταιγίδες, βροχές και χιόνια τα επόμενα 24ωρα - Έως την Παρασκευή θα κρατήσει η κακοκαιρία


- Καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι τις επόμενες μέρες
- Έντονα τα φαινόμενα στη δυτική, βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
- Χρήσιμες συμβουλές από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Κακοκαιρία με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και από το βράδυ σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι κατά τόπους έντονα.

Οι έντονες βροχές έχουν ξεσπάσει από χθες Τρίτη. Οι περιοχές με τα πέντε μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφηκαν έως τις 2100 το βράδυ είναι οι εξής: Ζαχάρω 53.4 mm, Αρχαία Ολυμπία 49.4 mm, Ελάτη Αρκαδία 47.6 mm, Ανδρίτσαινα 44.6 mm και Πρέβεζα 34.6 mm.


Στις 14:00 το μεσημέρι, οι πέντε χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε:

ΦΛΩΡΙΝΑ -2°C
ΛΑΓΚΑΔΙΑ 0°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 1°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 1°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 1°C

Και οι πέντε υψηλότερες

ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ 18°C
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 17°C
ΣΗΤΕΙΑ 17°C
ΖΑΚΡΟΣ 17°C
ΣΚΑΛΑ 17°C

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού


Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές. Σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά βαθμιαία όμως και μέχρι το βράδυ θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν κυρίως στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και από το βράδυ σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Στερεάς αλλά και σε πεδινές παροχές της Ηπείρου. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Βελτίωση τη νύχτα στα βορειοδυτικά.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο 7 με 8 πιθανώς τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και από το βράδυ σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: στα βόρεια μεταβλητοί 3 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 6 στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα στη δυτική Κρήτη πιθανώς πρόσκαιρα να είναι έντονα.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 βαθμιαία 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Από το βράδυ στα βόρεια χιονόνερο και χιόνι στα ορεινά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 βαθμιαία 6 και πρόσκαιρα στα νότια 7 μποφόρ στρεφόμενοι τη νύχτα σε δυτικούς νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρη καταιγίδα. Χιόνια τη νύχτα στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρη καταιγίδα. Χιόνια αρχικά στα γύρω ορεινά βαθμιαία όμως και μέχρι το βράδυ θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές.
Άνεμοι: αρχικά ασθενείς και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 26/01/2012, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί αρχικά σε όλη τη χώρα, κυρίως όμως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν στην Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, θα είναι πυκνές.

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τα Βορειοδυτικά. Οι Βόρειοι άνεμοι στα πελάγη θα φθάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση.

Την Παρασκευή 27/01/2012, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και θα εξασθενήσουν. Οι Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει:


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΧΙΟΝΙ – ΠΑΓΕΤΟΣ ή ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ:


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ


1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)


2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων


3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια


4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση


5. Να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους και να προβλέπεται ένας ελάχιστος εξοπλισμός


6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς


7. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης


8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών


9. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος


10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου