Κρυολόγημα, hangover ή πονόλαιμος;
Όταν χρειαστεί να έρθετε αντιμέτωποι με έναν εχθρό της σωματική ή ψυχικής σας υγείας, γιατί να μην αφήσετε τη φύση να σας βοηθήσει; Εξάλλου, έχει φροντίσει για εσάς πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε.
Όταν χρειαστεί να έρθετε αντιμέτωποι με έναν εχθρό της σωματική ή ψυχικής σας υγείας, γιατί να μην αφήσετε τη φύση να σας βοηθήσει; Εξάλλου, έχει φροντίσει για εσάς πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε.
Πανάρχαιες στην πλειοψηφία τους, οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν φτάσει στα αυτιά μας από γενιά σε γενιά, ενώ οι περισσότερες είναι βασισμένες στους θησαυρούς της φύσης. Εφοδιαστείτε με βότανα και αιθέρια έλαια και ξεφορτωθείτε τα ενοχλητικά συμπτώματα.
1. Πονοκέφαλος
Ίσως το πιο συχνό σύμπτωμα που νιώθει κανείς, συνήθως μετά από μια δύσκολη και κουραστική μέρα. Το πρόβλημα με τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο για όσους όμως τα χρησιμοποιούν πολύ συχνά, είναι ότι η αποτελεσματικότητα τους μειώνεται καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα τα συνηθίζει.
Για τον πονοκέφαλο, μπορούμε να κάνουμε ένα ρόφημα με χαμομήλι, λεβάντα, δενδρολίβανο και χρυσάνθεμο. Επίσης, οι κομπρέσες με λεβάντα μπορούν μειώσουν κατά πολύ τη δυσφορία. Αυτές τις φτιάχνουμε ρίχνοντας 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή lemon balm σε βρεγμένο πανί με κρύο νερό.
2. Κοινό κρυολόγημα
Πολλοί από σας ίσως το έχετε ακούσει από τη γιαγιά σας, μιας και στο παρελθόν αποτελούσε έναν από τους "ευλογημένους" τρόπους για να νιώσει κανείς καλύτερα από το κρυολόγημα. Ο λόγος για τις εντριβές, τις οποίες μπορούμε να πετύχουμε φτιάχνοντας ένα μείγμα από χαμομηλέλαιο και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου τα οποία ρίχνουμε σε ένα ποτήρι.
Ακόμη, ένα ρόφημα με φασκόμηλο, θυμάρι και μέντα βοηθά ιδιαίτερα στο κρυολόγημα. Μπορείτε να πιείτε άφοβα μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα. Επίσης, μια αγωγή εχινάκειας, λειτουργεί ως πρόληπτική κατά του κρυώματος. (ειδικά συμπληρώματα πωλούνται στα φαρμακεία)
3. Αδυναμία
Στις περιπτώσεις που νιώθετε ατονία μπορείτε να φτιάξετε ένα ρόφημα από άγρια τριανταφυλλιά, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ή να οιείτε ένα κόκκινο τσάι. Ακόμη, το πορτοκάλι και το σαγκουίνι σε φυσικό χυμό θα σας δώσουν τηνενέργεια που χρειάζεστε.
4. Εγκαύματα πρώτου βαθμού
Πόσες φορές έχουμε καεί από απροσεξία την ώρα της μαγειρικής, του σιδερώματος ή κάποιας άλλης δραστηριότητας; Aν λοιπόν πάθατε ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού και θέλετε να ανακουφιστείτε άμεσα από το τσούξιμο και τον πόνο, χτυπήστε το ασπράδι ενός αυγού σε σφιχτή μαρέγκα και απλώστε το πάνω στο σημείο του εγκαύματος. Δε θα σας πάρει πολύ χρόνο, αντίθετα, θα κατευνάσει τον πόνο.
Ειδάλλως, μπορείτε να βάλετε σιτέλαιο σε ένα ποτήρι και να ρίξετε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, κάνοντας επάλειψη τοπικά 3-4 φορές την ημέρα.
5. Hangover
Λίγο ποτό παραπάνω το προηγούμενο βράδυ κατάφερε να σας καταστρέψει το επόμενο πρωινό; Υπάρχουν λύσεις για να απαλλαγείτε από το παραδοσιακό hangover.
- Μπανάνες
Ο καλύτερος φίλος του μεθυσμένου! Όσο εσείς πίνατε χωρίς όρια, μεγαδόσεις του κάλιου εγκατέλειπαν τον οργανισμό σας. Τρώγοντας μια μπανάνα θα αναπληρώσετε την απώλεια και θα νιώσετε πολύ καλύτερα.
- Νερό
8 ποτήρια μέσα στην επόμενη ημέρα μετά το μεγάλο μεθύσι θα αναπληρώσετε τα υγρά που χάσατε.
- Χυμός
Ένας φυσικός χυμός θα βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της ζάχαρης στο αίμα και θα κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα του hangover.
6. Φλεγμονή
Για να μειώσετε τις πιθανότητες της φλεγμονής ή συνδυασμένων χρόνιων καταστάσεων όπως είναι η αρθρίτιδα,- ακολουθώντας τα μονοπάτια της φύσης-, μπορείτε να συμπληρώσετε την διατροφή σας με βασικά λιπαρά οξέα που σίγουρα θα βρείτε στα παχιά ψάρια.
Μια ακόμη θεραπεία μπορεί να ακολουθηθεί με τον ανανά! Το εξωτικό αυτό φρούτο περιέχει υψηλά επίπεδα βρωμικού άλατος αλλά και βρωμελίνη (ένζυμο), μία ανάμιξη που, όπως έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν οι επιστήμονες, ανακουφίζει τα οδυνηρά συμπτώματα του πρηξίματος και της αρθρίτιδας.
7. Κατάθλιψη
Εάν δε πάσχετε από χρόνια κατάθλιψη, η οποία χρήζει ιατρικής βοήθειας, μπορείτε να σταφείτε άφοβα στη μητέρα φύση.
- Βαλσαμόχορτο
Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, ενώ Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", το εκχύλισμα βαλσαμόχορτου φάνηκε εξίσου αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της μέτριας κατάθλιψης σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή Το βότανο διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή, σε βάμμα και σε κάψουλες. Μπορούμε να πίνουμε 1-2 ροφήματα (εγχύματα) την ημέρα ή να ρίχνουμε 5-6 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό, 3 φορές ημερησίως, πριν από το φαγητό (για τις κάψουλες ακολουθούμε τις οδηγίες του σκευάσματος).
- Η γιόγκα
Μέσω των σωστών αναπνοών, της συγκέντρωσης, αλλά και της χαλάρωσης που προσφέρουν οι τεχνικές της, η γιόγκα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του νευρικού συστήματος και στην ενίσχυση της ζωτικότητας του οργανισμού.
- Το γέλιο
"Γελάστε γιατί χανόμαστε". Το γέλιο αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών και της σεροτονίνης, αποτελώντας το φυσικό αντικαταθλιπτικό.
8. Πονόλαιμος
Οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν σε κάθε αναγκαία περίπτωση, καθώς ήταν γνωστό για την αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή του δράση. Ο λόγος για το φασκόμηλο, το οποίο έχει θαυμάσια αποτελέσματα σε περίπτωση που υποφέρετε από πονόλαιμο.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσετε το φασκόμηλο είναι οι γαργάρες. Για το λόγο αυτό, θα διαλύσετε 2 ή 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 10 cl νερό (θεωρείται ο καλύτερος τρόπος) ή θα φτιάξετε ένα έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου για 10 λεπτά σε μισό λίτρο καυτό νερό. Θα χρειαστεί να κάνετε 2-3 φορές την ημέρα γαργάρες και να ακολουθήσετε τη θεραπεία συστηματικά, τουλάχιστον για 3 ημέρες.
9. Αϋπνία
Γνωρίζατε ότι το μαρούλι μπορεί να είναι σωτήριο για ένα δύσκολο βράδυ; Αν αναρωτιέστε πώς, απλά βράστε τα φύλλα ενός βιολογικού μαρουλιού σε 1/2 λίτρο νερό για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Πριν κοιμηθείτε, πιείτε αφού το σουρώσετε μια μεγάλη κούπα από το υγρό. Μπορεί η γεύση του να μη σας ευχαριστήσει ιδιαίτερα αλλά γιατί να μην επωφεληθείτε τις ηρεμιστικές και υπνωτικές ιδιότητες του μαρουλιού; Aυτό το γιατροσόφι, σε μικρότερη ποσότητα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στα παιδιά.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επισκεφτείτε το φαρμακείο της γειτονιάς σας, ή θα κάνετε τα καθιερωμένα ψώνια, ξέρετε τι θα βάλετε πρώτα στη λίστα...
Πηγές: Prevention, iatronet, bibliotl.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου