Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Τρόικα: "Έχετε 15 ημέρες προθεσμία για να συμφωνήσετε" - Τα βρήκαν σε όλα εκτός από τις επικουρικές


- Βγήκαν οι αρχηγοί, μπήκε η τρόικα στο Μ. Μαξίμου και όλα τελείωσαν στις 6 το πρωί

- Υπάρχουν ζητήματα προς διευκρίνηση είπε ο Ε. Βενιζέλος που έφυγε για Βρυξέλλες
- Μεγάλο αγκάθι οι συντάξεις – Τρύπα 300 εκατομμυρίων ευρώ - 15 ημέρες διορία για να βρεθούν
- Σαμαράς: Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο και να μην κοπούν οι συντάξεις
- Μπεγλίτης: "Εμμονή του κ. Σαμαρά να περικοπούν οι κύριες συντάξεις"
- Μυστήριο για το εάν παραμένει ο Γ. Καρατζαφέρης στην κυβέρνηση Παπαδήμου



Τουλάχιστον 8 ώρες η συνεδρίαση των Πολιτικών Αρχηγών με τον Λ. Παπαδήμο και το Οικονομικό Επιτελείο. Υπήρξε δραματική διαπραγμάτευση, παράλληλα, με κορυφαία στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και τελικά λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα οι συνάντηση ολοκληρώθηκε, χωρίς όμως να υπάρξει οριστική συμφωνία σε όλα.


Ωστόσο οι αρχηγοί είχαν μια “ευρεία συμφωνία” σε πολλά καυτά ζητήματα με το θέμα των συντάξεων, επικουρικών και κανονικών, να παραμένει το μεγάλο αγκάθι.


Οι εταίροι και δανειστές μας απαιτούν να κλείσει μια τρύπα της τάξης των 300 εκατομμυρίων στον τομέα αυτό και οι ενστάσεις Ν.Δ. και ΛΑΟΣ κρατούν το ζήτημα ανοιχτό.


Αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης των αρχηγών την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε η τρόικα για μια ακόμη φορά.


Ήταν μια ακόμη δραματική διαπραγμάτευση που κράτησε μέχρι τις έξι.


Νωρίτερα, βγαίνοντας από το Μέγαρο ο Ε. Βενιζέλος έκανε δήλωσε σε δραματικό ύφος:


“Φεύγω για τις Βρυξέλλες με την ελπίδα το Eurogroup να λάβει μία θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα, από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση της χώρας τα επόμενα χρόνια...εάν η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική.Απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία εξαρτώνται από την συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ'εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου αυτού. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στην ανακοίνωση που εξεδόθη πριν από πολλές ώρες, έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα, πλην ενός. Βεβαίως, όπως έχω πει κατ'επανάληψη, η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα. Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο"


Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού:


«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup».


Σε δεύτερη ανακοίνωση προστέθηκε η φράση ότι "ο κ.Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις" ενώ αντικαταστάθηκε και η φράση “συμφώνησαν σε όλα” από τη φράση “υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος”.


Νωρίτερα ο Γ. Καρατζαφέρης αποχωρώντας πρώτος από τους τρεις αρχηγούς μίλησε για μια ακόμη φορά με χρησμούς... “Ο αρνηθείς δε μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι όχι θα ξανάλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ' όχι -το σωστό- σε όλη τη ζωή του” είπε χρησιμοποιώντας στοίχο του Καβάφη και συνέχισε έξω από τα γραφεία του κόμματός του:

“Ξεκαθάρισα τις προθέσεις μου. Τιμώ την προσπάθεια όλων, του πρωθυπουργού και των αρχηγών. Ομως επειδή η χώρα περνάει μια πολύ μεγάλη δοκιμασία, δεν μπορώ μέσα σε μία ώρα να απαντήσω έτσι και να προσδιορίσω το μέλλον της χώρας για 40 χρόνια, χωρίς τις διαβεβαιώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τούτου κατέθεσα τις ενστάσεις μου και τους είπα "όποιες σωστές αποφάσεις πάρετε θα είμαι κοντά. Παρέμεινα μέσα για να συμπαρασταθώ στον Αντώνη Σαμαρά στα θέματα των επικουρικών συντάξεων”.

Ο Αντώνης Σαμαράς από τα γραφεία του κόμματός του επιβεβαίωσε ότι το μεγάλο αγκάθι είναι οι συντάξεις και ανέφερε:

"Ξέρω ότι, για ορισμένους, είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται. Και να διαπραγματεύονται σκληρά όταν πρέπει για τον απλό τον κόσμο. Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται. Αυτό έκανα, αυτό θα κάνω. Υπάρχει ένα θέμα ακόμα. Έχει να κάνει με τις συντάξεις. Αυτές τις ώρες τις δύσκολες πρέπει να κοιτάμε τον απλό τον κόσμο, τον συνταξιούχο. Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω, δεν έχω δικαίωμα να μην διαπραγματεύομαι σκληρά. Και ουδόλως με ενδιαφέρει, αν διάφοροι αυτή τη θέση την παρεξηγούν. Και προσπαθούν να τη δικαιολογήσουν διαφορετικά. Η θέση αυτή είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης και είναι θέση που πρέπει κανείς να έχει σε τέτοιες ώρες κρίσεως, μεγάλης κρίσεως, μεγάλου πόνου του κόσμου. Γι' αυτό και οι συντάξεις έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Τα πράγματα, όμως, είναι δύσκολα και γι' αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διαπραγμάτευση. Θα τη συνεχίσω».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ άφησε ξεκάθαρες αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά καταλογίζοντάς του εμμονή στο ζήτημα το οποίο θα δούμε ότι πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο αδιέξοδο στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε τον δρόμο στην συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση και των κύριων συντάξεων.

Είπε μάλιστα πως σε αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αντιτάχθηκε.

Δεν θα γίνει νέα σύσκεψη αρχηγών – Κανονικά το Eurogroup


Μετά από αυτές τις εξελίξεις συμφωνήθηκε να μην υπάρξει και νέα συνάντηση αρχηγών, οι οποίο εξουσιοδότησαν τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί προσωπικά τα ανοιχτά ζητήματα.

Εν αναμονή των τελικών αυτών διαπραγματεύσεων είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας για να επικυρώσουν τη συμφωνία το απόγευμα σε μια συνεδρίαση του eurogroup που επίσης αναμένεται να είναι δραματική.
Η φράση “φεύγω με την ελπίδα να διεξαχθεί το eurogroup” που χρησιμοποίησε ο Ε. Βενιζέλος δείχνει ωστόσο ότι τα ζητήματα που μένουν να διευκρινιστούν είναι κρίσιμα και μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκές.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου