Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μαχαίρι στους μισθούς έως και 50% από 1ης Μαρτίου!

Μειώσεις-σοκ θα υποστούν χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τον επόμενο μήνα, καθώς η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 23% ισχύει από 1ης Μαρτίου ενώ παράλληλα καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις οδηγώντας τους μισθούς σε ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα!
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, από την 1η Μαρτίου οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που... αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό που ορίζει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) θα δουν τους μισθούς τους να περικόπτονται κατά 23% δηλαδή σχεδόν κατά το ένα τέταρτο. Βέβαια, όπως έχει αναφερθεί, το αν θα γίνει τελικά η μείωση επαφίεται τελικά στην διάθεση και την οικονομική δυνατότητα του εργοδότη, καθώς ο νόμος ορίζει τον κατώτατο μισθό αλλά δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να κάνει την αντίστοιχη μείωση.

Όμως το σοκ δεν τελείωνει εδώ. Λόγω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων, πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι θα δούν τις αποδοχές τους να μειώνονται πολύ περισσότερο, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 50%!

Ειδικότερα, περίπου 360.000 εργαζόμενοι που καλύπτονται τώρα από κλαδικές συμβάσεις κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα και να δουν τις αποδοχές τους να πέφτουν ακόμα και στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, αν δεν έχει υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση με τους εργοδότες τους, μετά τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης και της τρίμηνης «παράτασης» που προσφέρει η μετενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου