Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

«Σφαγή» μη προνομιούχων με αποδείξεις και τεκμήρια

Η Εφορία επιτίθεται με καλάσνικοφ στους φορολογουμένους και απαιτεί αποδείξεις 1.250 ευρώ, ακόμα και από έναν φορολογούμενο με εισόδημα 5.000 ευρώ, το οποίο είναι στα όρια του αφορολογήτου. Αν αυτός ο φορολογούμενος έχει ένα σπίτι ή και Ι.Χ., τότε φορολογείται βάσει των τεκμηρίων, που σημαίνει ότι ανεβαίνει το εισόδημά του και αυξάνεται αναλόγως ο αριθμός των απαιτούμενων αποδείξεων. Ειδικότερα για εισόδημα 12.000 ευρώ (με 5.000 αφορολόγητο συν εισόδημα 7.000 που προκύπτει από τα τεκμήρια) οι αποδείξεις που πρέπει να υποβληθούν
ανέρχονται στα 3.000 ευρώ.
Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καλούνται οι φορολογούμενοι να υποβάλουν περισσότερες αποδείξεις από τις αναγκαίες για το δηλωθέν εισόδημα, ώστε να αποφύγουν τα πρόστιμα αν φορολογηθούν βάσει των τεκμηρίων.
Η εγκύκλιος βγήκε με 14 ημέρες καθυστέρηση και εφόσον πριν την πάτησαν πολλοί που φορολογήθηκαν με βάση τα νέα τεκμήρια, με αποτέλεσμα να πληρώσουν πρόσθετους φόρους για τις αποδείξεις που έλειπαν.
Το υπουργείο Οικονομικών ζητεί και από τους πολίτες που έχουν εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ να υποβάλουν αποδείξεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τους προσδιοριστεί υψηλότερο εισόδημα βάσει των τεκμηρίων. Εάν το τεκμαρτό εισόδημα και γι’ αυτούς ξεπερνά το όριο αφορολόγητο των 5.000, τότε θα φορολογηθούν κανονικά για το επιπλέον εισόδημα και θα χρειαστούν πολύ περισσότερες αποδείξεις.
Η Εφορία, όταν προσθέτει τα τεκμήρια, καταλογίζει εξ αρχής ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τα ζευγάρια (που κάνουν κοινή φορολογική δήλωση) και πάνω σε αυτά τα όρια προστίθενται τα τεκμήρια για το σπίτι, το Ι.Χ. κ.λπ., τα οποία ανεβάζουν το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα, άρα και τον αριθμό των αποδείξεων που απαιτούνται.
Το υπουργείο Οικονομικών παρέχει και συμβουλές για τις υπόλοιπες δαπάνες που υποβάλουμε για να μειώσουμε τον φόρο εισοδήματος.
Συγκεκριμένα:
- Στις περιπτώσεις κοινόχρηστων δαπανών σε πολυκατοικίες, ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να εκδίδει και να χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία θα εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπ’ όψιν για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού.
- Για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, απαιτούνται οι διάτρητες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που εκδίδουν τα εκπαιδευτήρια.
- Για τον προσδιορισμό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλεται σε οικιακούς βοηθούς, δασκάλους κ.λπ., ορίζεται το κατώτατο όριο αμοιβών που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Αποζημιώσεις απόλυσης
Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι η αποζημίωση λόγω απόλυσης (που έχει φορολογηθεί αυτοτελώς) θα πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά από το υπόλοιπο εισόδημα για να μην συνυπολογιστεί στην επιβολή έκτακτης εισφοράς. Συγκεκριμένα το ποσό της αποζημίωσης αναγράφεται μόνο στους κωδικούς 657-658 του πίνακα 6 στο έντυπο Ε1. Οι κωδικοί αυτοί αφορούν ποσά (όπως οι αποζημιώσεις απόλυσης) που εξαιρούνται από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. 
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου