Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Τι θα γίνει αν η Ελλάδα γυρίσει στη δραχμή

Επανέρχεται με ένταση το φάντασμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με τη Deutche Welle οι απόψεις των ειδικών συγκλίνουν στο ότι... 
...ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι πλέον διαχειρίσιμη.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Berenberg Bank Κρίστιαν Σουλτς.

«Η άμεση συνέπεια αφορά στις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των χωρών της ευρωζώνης, χρέη τα οποία πιθανότατα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει μετά από ενδεχόμενη έξοδο με συνέπεια να επιβαρύνονται οι Γερμανοί φορολογούμενοι με κίνδυνο αθέτησης. 

Ωστόσο το συνολικό χρέος της Ελλάδας, δηλαδή του κράτους αλλά και των νοικοκυριών, κυμαίνεται μόλις στο 4 με 5 % του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι στη χειρότερη περίπτωση το συνολικό χρέος της ευρωζώνης θα αυξηθεί από το 88 στο 90 % περίπου του ΑΕΠ. Το κόστος αναχρηματοδότησης των Ευρωπαίων δεν θα επηρεαζόταν λοιπόν σημαντικά» λέει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συνολικές απαιτήσεις της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας κυμαίνονται στην παρούσα φάση στα 80 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής συμμετοχής στα δύο πακέτα διάσωσης αλλά και των απωλειών που θα είχε η Γερμανία στα πλαίσια του λογαριασμού Target 2. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα ύψους 55 δισ. ευρώ.

Ενώ όμως τα άμεσα κόστη ενδεχόμενης εξόδου μπορούν να υπολογιστούν σχετικά εύκολα, οι συνέπειες για τους άλλους αδύναμους κρίκους από ενδεχόμενο κίνδυνο μετάδοσης δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Αυτός είναι και ο λόγος της ανασφάλειας που επικρατεί, εξηγεί ο κ. Σουλτς.

«Δεν αποκλείεται να χρειαστεί να προστατεύσουμε Ισπανία και Ιταλία από έναν πανικό που θα ακολουθήσει στις αγορές και να δρομολογήσουμε πακέτα διάσωσης, τα οποία εντέλει θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το ελληνικό. Ενδεχομένως λοιπόν να τελείωνε η διάσωση της Ελλάδας, αλλά τότε θα ξεκινούσε για τα καλά το έργο της ισπανικής διάσωσης» αναφέρει.

Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα

«Ό,τι κερδίσουν οι Έλληνες σε ανταγωνιστικότητα, θα το "φάει" ο υψηλός πληθωρισμός

Πολύ πιο δραματικές θα ήταν όμως οι συνέπειες για την ίδια την Ελλάδα και τους Έλληνες, καθώς ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε δραματική κατάρρευση της οικονομίας», όπως εκτιμά ο ειδικός.

«Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα επωφελούνταν ιδιαίτερα στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας από την υποτίμηση του νομίσματος. Γιατί ό,τι κερδίσουν οι Έλληνες σε ανταγωνιστικότητα, θα το "φάει" ο υψηλός πληθωρισμός. Ενδεχομένως ο δρόμος να οδηγούσε τους Έλληνες όλο και πιο μακριά από τον ευρωπαϊκό πυρήνα, αντί να τους επαναφέρει σε αυτόν» επεσήμανε σύμφωνα με τη Deutche Welle.

Αντίθετα ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, χαρακτηρίζει αντίθετα την επιστροφή στο εγχώριο νόμισμα ο Φρίντριχ Χάινεμαν από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών.

«Θα ακολουθούσε ένα πολύ δύσκολο διάστημα έξι έως δώδεκα μηνών, ωστόσο στη συνέχεια η κατάσταση θα ομαλοποιούνταν με το νέο νόμισμα» λέει.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απλά θέμα χρόνου. Παράλληλα δεν διαβλέπει κίνδυνο κατάρρευσης ολόκληρης της ευρωζώνης μετά από ένα τέτοιο βήμα: «Το κόστος θα ήταν τόσο υψηλό, που δεν θα το επέτρεπε ποτέ η Γερμανία. Θα προτιμούσε να αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρει και να εντείνει τις προσπάθειές της για τη διάσωση των υπολοίπων».

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου