Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αυστηρές κυρώσεις προτείνει ο Όλι Ρεν

Τις προτάσεις του για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας παρουσιάζει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επίτροπος Όλι Ρεν.

Οι υπουργοί Οικονομικών, που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα.
Στο πλαίσιο αυτό...ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το σύμφωνο. Τις εν λόγω προτάσεις θα εγκρίνει την ερχόμενη Τετάρτη η Κομισιόν και σύμφωνα με τα ΜΜΕ προβλέπουν μεταξύ άλλων επιβολή προστίμων στους παραβάτες, καθώς και αυστηρούς ελέγχους των προϋπολογισμών.

Όπως προκύπτει από προσχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποσπάσματα του οποίου έχει δημοσιεύσει η οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland, κράτη με χρόνια ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους θα πληρώνουν ετήσιο πρόστιμο της τάξης του 0,1% επί του ΑΕΠ τους, καθώς με τη συμπεριφορά τους θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Κατά το πρότυπο του γερμανικού "χρεόφρενου"

Οι χώρες με σχετικές ανισορροπίες θα ειδοποιούνται εγκαίρως και σε περίπτωση που παρατείνεται η αρνητική κατάσταση των προϋπολογισμών τους, η Επιτροπή θα προβαίνει σε πολιτικές συστάσεις στο πεδίο της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής. Θα έχει επίσης λόγο και σε θέματα μισθολογικής εξέλιξης και διαρθρωτικών αλλαγών στις χώρες αυτές. Σύμφωνα με το σχέδιο του Όλι Ρεν, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει στο μέλλον να καθιερώσουν δεσμευτικούς δημοσιονομικούς κανόνες, κατά το πρότυπο του γερμανικού "χρεόφρενου" και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού. Η Κομισιόν θα διενεργεί προσεκτικότερους ελέγχους στους εθνικούς προϋπολογισμούς, καθιερώνοντας μια νέα "αρχή προσεκτικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού". Η αρχή αυτή θα δεσμεύει τις χώρες, ώστε να μην επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς τους περισσότερο απ’ όσο επιτρέπει η οικονομική τους ανάπτυξη.
Αν μια χώρα παραβιάζει συνεχώς το ποσοστό του δημοσίου χρέους επί του ΑΕΠ ή παρουσιάζει έλλειμμα για πολλά χρόνια άνω του 3%, θα πρέπει να καταβάλει, από την αρχή κιόλας της σε βάρος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, ένα άτοκο πρόστιμο εν είδει ενέχυρου, ύψους 0,2% του ΑΕΠ.


Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/09/blog-post_7136.html#ixzz10o4V4p2N

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου