Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Θολό τοπίο η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, κι’ ας λέει το μεσοπρόθεσμο! Πάλι με βλέπω χωρίς ρεύμα


Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε πριν από 10 μέρες.
Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να το «βγάλει» πέρα επιβεβαιώθηκαν, πριν κλείσει μια βδομάδα.

Στο μεσοπρόθεσμο αναφέρεται ρητά, ότι στο τέλος του 2012 θα διατεθεί σε ιδιώτες άλλο ένα πακέτο ύψους 17% της ΔΕΗ από 51% που ανήκει σήμερα στο κράτος. Αυτό αναφέρεται και στο συνημμένο πίνακα αποκρατικοποιήσεων με ορίζοντα το 4ο τρίμηνο του 2012. Ωστόσο, από πλευράς αναμενόμενων συνδικαλιστικών αντιδράσεων, η ΔΕΗ είναι το πιο σκληρό καρύδι. Γι’ αυτό η κυβέρνηση έβαλε νερό στο κρασί της και δημιουργεί ήδη ένα θολό τοπίο σε σχέση με το τι θα γίνει με τη ΔΕΗ. Η υπαναχώρηση αυτή πάντως προϊδεάζει για την τύχη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο σύνολο του, από το οποίο το δημόσιο προσδοκά έσοδα ύψους 50 δις ευρώ

Δύο ημέρες μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, η ΔΕΗ είχε γενική συνέλευση. Εκεί ακούστηκαν διάφορα περίεργα, από αρμόδια χείλη. Ότι δηλαδή αντί για την πώληση του πακέτου μετοχών, εξετάζεται το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να πουλήσει υφιστάμενες μονάδες, και συγκεκριμένα τις λιγνιτικές και τις υδροηλεκτρικές, όπου έχει το μονοπώλιο. Λόγω φθηνής πρώτης ύλης, αυτές οι μονάδες εξασφαλίζουν στη ΔΕΗ σήμερα απόλυτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στους ιδιώτες παραγωγούς.


Με αυτόν τον τρόπο, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα σταματήσει να γκρινιάζει η Κομισιόν, η οποία θέλει να ανοίξει η αγορά ενέργειας, αλλά θα ικανοποιήσουν και τη ΓΕΝΟΠ, η οποία δεν θέλει με κανένα τρόπο να χάσει το δημόσιο τον έλεγχο του 51% στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με ανθρώπους που παρέστησαν στη γενική συνέλευση, οι συνδικαλιστές το συζητάνε τώρα για πώληση λιγνιτικών μονάδων ενώ ούτε να το ακούσουν δεν ήθελαν πριν από ένα χρόνο.


Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Την περασμένη Πέμπτη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε συνέντευξη τύπου για τις προτεραιότητες του στο ΥΠΕΚΑ. Στην ΔΕΗ δεν αναφέρθηκε επί μακρόν, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: Είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την E.E. τόσο το θέμα του ανοίγματος της αγοράς του λιγνίτη σε ιδιώτες όσο και της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔEH, δύο θέματα που όπως σημείωσε δεν είναι ταυτόσημα, συνδέονται όμως μεταξύ τους. Ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα προχωρήσει το θέμα του λιγνίτη, ενώ σε ότι αφορά στην αποκρατικοποίηση είπε χαρακτηριστικά: «Eξετάζεται η πώληση μονάδων, εξετάζεται και η πώληση του 17% μέσω X.A. που δεν είναι μια πολύ καλή επιλογή, εξετάζεται και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, που είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή και η πώληση θυγατρικών». Όλα στον αέρα δηλαδή και τίποτε δεν έχει αποφασιστεί. Ας λέει το μεσοπρόθεσμο.


Είναι προφανές από όλα αυτά, ότι κάτι πήρε ο Αθανασιάδης για το «ναι» στο μεσοπρόθεσμο. Είναι επίσης προφανές, ότι υπάρχει συνεννόηση με τους συνδικαλιστές, που άλλωστε κάποιο λόγο είχαν για να σταματήσουν την απεργία πριν από δέκα μέρες, επί Καραμανλή την είχαν τραβήξει τρεις εβδομάδες. Το να διαθέσεις 17% στο χρηματιστήριο άλλωστε είναι για όσους ξέρουν απείρως ευκολότερο από το να αποφασίσεις υπέρ ενός στρατηγικού επενδυτή, για όσους ξέρουν είναι ο ιδανικός τρόπος να σκοντάψει το πράγμα και να μη γίνει τίποτε. Η πιο σημαντική αποκρατικοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων παραπέμπεται στις καλένδες…


newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου