Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η εφορία «αφυδατώνει» τα εισοδήματα του 2013

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Αλλαγές εκ βάθρων στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και εταιριών προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα βασικότερα σημεία του οποίου παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.», βάσει πληροφοριών που συνέλεξε. Από τις επικείμενες αλλαγές, οι περισσότερες από... τις οποίες θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του έτους 2013, θα προκύψουν νέες σημαντικές αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων εταιριών και φοροελαφρύνσεις για τις ανώνυμες εταιρίες και τις ΕΠΕ.

Αναλυτικά, οι βασικότερες ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν τις ακόλουθες αλλαγές:

1. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες πολίτες 18 ετών και άνω. Κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο έχει υποχρέωση να υποβάλει ηλεκτρονικά φορολογική δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του.

2. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθιερώνεται ετήσια μείωση φόρου που φθάνει τα 1.950 ευρώ για όσους εξ αυτών έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ και μειώνεται για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα από 18.001 έως 42.000 ευρώ.

3. Κατάργηση των αφορολογήτων για τα προστατευόμενα τέκνα.

4. Κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών.

5. Κατάργηση των απαλλαγών για το εφάπαξ και τα οικογενειακά επιδόματα.

6. Κατάργηση της πρόσθετης μείωσης φόρου που δικαιούνται όσοι μισθωτοί εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Θα καταργηθεί η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για κάθε μισθωτό που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές.

7. Κατάργηση των ειδικών ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων που ισχύουν για τα μικρά νησιά της χώρας μας με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.

8. Αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων κάθε κατηγορίας. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θα φορολογούνται με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές φόρου 21%, 36% και 45%. Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται κλιμακωτά με συντελεστές 26% μέχρι τα πρώτα 40.000 ή 50.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος και 33% ή 35% για το τυχόν υπόλοιπο ποσό. Με την ίδια αυτή κλίμακα θα φορολογούνται και τα κέρδη των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών. Οι αγρότες θα φορολογούνται με 13% για τα συνολικά καθαρά εισοδήματά τους από γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ όσοι φορολογούμενοι εισπράττουν ενοίκια θα φορολογούνται ξεχωριστά από το πρώτο ευρώ και γι' αυτά τα εισοδήματα.

9. Φοροελαφρύνσεις για τις ανώνυμες εταιρίες (Α.Ε.) και τις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ). Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των κερδών των συγκεκριμένων εταιριών θα περιοριστεί από το 40% που ανέρχεται σήμερα στα επίπεδα του 33%. Ειδικότερα:

Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιριών φορολογούνται με συντελεστή 26% από 20% που ισχύει σήμερα.
Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από 25% που ανέρχεται σήμερα.

10. Αύξηση από 10% σε 15% στο φόρο επί των τόκων των καταθέσεων, των ομολογιακών δανείων, καθώς και των εντόκων γραμματίων και ομολόγων του Δημοσίου που δεν διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους.

11. Επιβολή φόρου 20% στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχών εισηγμένων ή μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

(Ε.Τ. 14/11/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ - gpalaitsakis@e-typos.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου