Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ο Γιάννος, τα Apache και η Deutsche Bank

Αγοράσαμε αμερικανικά ελικόπτερα με «καπέλο» 70.000.000 ευρώ από τη γερμανική τράπεζα

ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ σήμερα να μας «κουνάνε το δάχτυλο» και να «μας τραβάνε τ' αφτί» για το υπέρογκο χρέος μας, ξεχνούν όμως ότι αυτοί οι ίδιοι μας έχωναν όλο και πιο βαθιά στον βάλτο, δανείζοντάς μας με... εξωφρενικά επιτόκια για να αγοράζουμε όπλα! Και όχι απαραίτητα γερμανικά! Η υπόθεση των αμερικανικών Apache της Boeing, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η Real news, έχει ενδιαφέρον και για τον τρόπο με τον οποίο έγινε μέσω της Deutsche Bank και για την περίοδο που έλαβε χώρα, αφού αφορά την υπουργία του Γιάννου Παπαντωνίου στο Πεντάγωνο.

Αύγουστος 2003. Η Ελλάδα υπογράφει συμφωνία για την αγορά 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, με συνολικό κόστος 593.546.882 δολάρια. Το πώς αυτό το κόστος έφθασε τελικά στα 663.226.367 δολάρια έχει... γερμανικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει τον τρόπο που πραγματοποιούνταν εκείνη την περίοδο οι αγορές.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να κάνει την αγορά μέσω swap agreement, που προσφέρει η Deutsche Bank! Το «προσφέρει» είναι σχήμα λόγου, αφού το «καπέλο» που μπαίνει με αυτήν τη μέθοδο στην αγορά φθάνει τα 70 εκατ. δολάρια. Για την ακρίβεια 69.679.485 δολάρια! Γιατί επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος αγοράς Για να μην εμφανίζεται πουθενά στα επίσημα στοιχεία.

Οι Γερμανοί, λοιπόν, που είχαν ήδη καταφέρει να πάρουν πολύ μεγάλες εξοπλιστικές δουλειές από την Ελλάδα -υποβρύχια, άρματα μάχης εκσυγχρονισμοί αεροσκαφών- μας διευκόλυναν με το αζημίωτο, για να αγοράζουμε και αμερικανικά όπλα.

Αυτή είναι η μία πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της αγοράς των 12 ελικοπτέρων Apache από τις ΗΠΑ. Γιατί υπάρχει και μια δεύτερη, η οποία έχει να κάνει με την προκαταβολή που δόθηκε.

Η προκαταβολή

Την εποχή της υπογραφής της σύμβασης, υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Την αμερικανική εταιρεία Boeing, η οποία πουλούσε τα ελικόπτερα, εκπροσωπούσε στην Ελλάδα ο Θωμάς Λιακουνάκος. Η σύμβαση υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2003. Στο άρθρο 3, στη 15η σελίδα, όπου καθορίζονται οι πληρωμές για τα 12 ελικόπτερα, αναφέρεται ρητά ότι δεν θα δοθεί ούτε ένα δολάριο προκαταβολή τουλάχιστον μέχρι το 2007, και αφού έχουν υλοποιηθεί συγκεκριμένοι όροι της σύμβασης οι οποίοι, επί της ουσίας προέβλεπαν παραδόσεις ελικοπτέρων. Η πρόβλεψη ακούγεται πολύ θετική. Και θα ήταν, αν λίγους μήνες μετά, μόλις τον Οκτώβριο του 2003, στην κατακυρωτική εντολή της προμήθειας δεν εμφανιζόταν ότι πληρώσαμε άμεσα όχι απλώς προκαταβολή, αλλά το 40% της αξίας των 12 ελικοπτέρων Apache! Πληρώσαμε, δηλαδή, 237.418.753 δολάρια ούτε τρεις μήνες μετά την παραγγελία και, φυσικά, πολύ πριν αρχίσουν τα ελληνικά Apache να κατασκευάζονται από την Boeing!

Τα οποία, παρεμπιπτόντως καθυστερήσαμε να παραλάβουμε, ισχυριζόμενοι ότι υπήρχαν προβλήματα που έπρεπε να διορθωθούν και στα ελικόπτερα και στη σύμβαση.

Τα ερωτήματα είναι απλά:

Ποιος στην Boeing -και γιατί- βιαζόταν τόσο πολύ να πληρωθεί προκαταβολικά ένα τόσο μεγάλο ποσό;
Γιατί, αν και η τότε κυβέρνηση και ο ΥΕΘΑ διαβεβαίωναν ότι «δεν δίνουμε ούτε δολάριο» για προκαταβολή, τελικά έδωσαν... μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια;
Η μέθοδος της αγοράς μέσω... Γερμανίας και swap ήταν πράγματι συμφέρουσα;
Γιατί η αγορά δεν έγινε μέσω του Αμερικανικού Στρατού, αλλά απευθυνθήκαμε απευθείας στην εταιρεία Boeing;

Το ASPIS

Το ΣΔΟΕ ακόμη ψάχνει το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS, ενώ έχει αρχίσει να καλεί και στρατιωτικούς αξιωματικούς της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΕΠΑ), για να βγάλουν κάποια άκρη με το σύστημα αυτοπροστασίας για τα αεροσκάφη F-16.

Είναι το σύστημα το οποίο, μέσα από σειρά εγγράφων, προκύπτει ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν ήθελε να αγοραστεί, αφού προτιμούσε το ισραηλινό σύστημα.

Τελικά, λόγω των αντιρρήσεων των πτεράρχων του ΓΕΑ, αλλά και λόγω... ανασχηματισμού, με τον οποίο ο Α. Τσοχατζόπουλος απομακρύνθηκε από το ΥΠΕΘΑ, αγοράστηκε το σύστημα ASPIS, η τιμή του οποίου κατέληξε να είναι πολύ υψηλότερη από τα συμφωνηθέντα, την ίδια ώρα που το σύστημα παρουσίασε μεγάλα τεχνικά προβλήματα και ακόμη δεν έχει γίνει απολύτως αποδεκτό από την ΕΠΑ!

( REAL NEWS 11/11/2012 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ - p.karvounopoulos@realnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου