Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Παπαδήμος: Μεγάλο κούρεμα, μεγάλοι κίνδυνοι!


Για τις παγίδες που κρύβει το μεγάλο κούρεμα που μας ετοιμάζουν μιλά με άρθρο του ο πρώην Αντιπροέδρος της ΕΚΤ και σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος.

Όπως αναφέρει γράφοντας στο Βήμα ο πιο συνετός δρόμος αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου....


που προέβλεπε κούρεμα 21% και η ενίσχυση της συμφωνίας. Προειδοποιεί ότι οι συνέπειες ενός μεγάλου κουρέματος θα είναι σοβαρές για τράπεζες, ταμεία, πραγματική οικονομία και για τον έλληνα φορολογούμενο.

Ο κ. Παπαδήμος λέει ότι τα οφέλη θα είναι μικρά αλλά οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι. Αναφέρει ότι το πραγματικό όφελος κουρέματος 50% θα είναι ουσιαστικά μόνο 20% όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους και υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθεί πιστωτική κρίση.


Στην ουσία υποστηρίζει πως τα οφέλη ενός κουρέματος συναρτώνται από το ποιος διακρατεί το χρέος και αν αυτοί που το διακρατούν και θα υποστούν απώλειες θα χρειαστούν στη συνέχεια κρατική στήριξη. Στην περίπτωση της Ελλάδας όπως λέει το 30% του χρέους βρίσκεται στα χέρια τραπεζών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών Ταμείων.


Το άλλο περίπου 30% βρίσκεται στα χέρια επίσημων θεσμών που για λόγους πολιτικούς και νομικούς δεν μπορούν να υποστούν απώλειες, όπως ΕΚΤ, ΔΝΤ κ.α.


Άρα το χρέος που θα αναδιαρθρωθεί αφορά μόνο το 40% του συνολικού, που σημαίνει ότι το όφελος θα είναι μικρό.


Από την άλλη, λέει ο κ. Παπαδήμος οι συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα και για την πραγματική θα είναι μεγάλες και αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Ειδικά αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός και οι οίκοι μας κηρύξουν χρεοκοπημένους, τότε η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πια ελληνικά ομόλογα.


Τότε όπως αναφέρει θα ενεργοποιηθούν μηχανισμοί εγγυήσεων που θα πληρώσει και πάλι το ελληνικό κράτος. Προσθέτει ότι η μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους θα προκαλέσει τριγμούς που μπορεί να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρωζώνη.


"Δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα για τους οφειλέτες, ούτε εύκολες λύσεις για τους πιστωτές. Μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε περιορισμένα (καθαρά) οικονομικά οφέλη και θα συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους που θα απειλήσουν σοβαρά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης στο σύνολό της", γράφει.


"Αν γίνουν πραγματικότητα αυτοί οι κίνδυνοι θα οδηγήσουν τελικώς σε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, θα έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις για τη συνοχή και τη σταθερότητα της ευρωζώνης και θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία του ευρώ", συμπληρώνει στο άρθρο του ο κ. Παπαδήμος.


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου