Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Εντάξει με την δόση, το κούρεμα πόσο βαθύ θα είναι;

Ο υπουργός οικονομικών της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα πως θα συζητήσουμε για μια πλήρη λύση στην κρίση. 
 Ο Τζωρτζ  Όσμπορν  τόνισε πως λάβαμε αρκετά  βραχυπρόθεσμα μέτρα  που χρησίμευσαν ως γύψος για να κρατήσουν μερικές εβδομάδες. Μια λύση με διάρκεια θα βοηθήσει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ "βαρύτερες" εκείνων που προβλέπονταν», ανακοίνωσε σήμερα ο Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ.  
«Συμφωνήσαμε... χθες (Παρασκευή) να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών» στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου. Την ύπαρξη διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. Και οι δύο όμως δεν μίλησαν για συγκεκριμένο ποσοστό.

Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας των πιστωτών της Ελλάδας (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) που δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης, οι τράπεζες θα πρέπει να δεχτούν μια απομείωση της τάξης του 60% των πιστώσεών τους, αν θέλουν το ποσό των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ να μείνει ως έχει. Με μια απομείωση 50%, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στα 114 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έκθεσης.

Και σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν ντε φάκτο τα αποτελέσματα. «Τουλάχιστον 50% είναι απαραίτητο» για την απομείωση, υπογράμμισε η πηγή. Σε αυτή τη βάση θα διεξάγονται στο εξής οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου