Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα χάνει τον στόχο του ελλείμματος


Η «αστοχία» στο έλλειμμα για το 2012, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, κυριαρχεί στα βασικά θέματα των διεθνών ειδσεογραφικών δικτύων, τα οποία κάνουν εκτενή αναφορά στις αποφάσεις του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, στα νέα μέτρα περικοπών και στις απολύσεις των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

«Η Ελλάδα δεν πετυχαίνει το στόχο του ελλείμματος παρά τα μέτρα λιτότητας»


είναι ο τίτλος της αναφοράς του πρακτορείου Reuters. To δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χάσει τον στόχο για τοποσοστό του ελλείμματος, ο οποίος τέθηκε πριν από μερικούς μήνες κατά τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκε χθες. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα δραστικά μέτρα που έχουν παρθεί για την αποτροπή της πτώχευσης ίσως να μην είναι αρκετά. Το πρακτορείο κάνει εκτενή αναφορά στις χθεσινές εξελίξεις, καθώς και στις κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα κορυφωθούν αυτήν την εβδομάδα.

Παρόμοιο τίτλο έχει και η Wall Street Journal η οποία τονίζει ότι «Η Ελλάδα θα χάσει το στόχο του ελλείμματος». Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε για νέα μέτρα λιτότητας, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι νέες περικοπές θα βαθύνουν την ήδη υπάρχουσα ύφεση στη χώρα.


Oι Financial Times αναφέρουν ότι «Η Ελληνική κυβέρνηση εγκρίνει περικοπές δαπανών» υπογραμμίζοντας ότι το πακέτο περιλαμβάνει την απομάκρυνση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.


«Η Ελλάδα ενέκρινε μέτρα λιτότητας ύψους 6,6 δισ.» είναι ο τίτλος του Bloomberg. H ελληνική κυβέρνηση δεσμέθηκε για απολύσεις, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης 6,6 δισ. ευρώ, το οποίο έχει στόχο την εκταμίευση της έκτης δόσης, καθώς και το δεύτερο πακέτο στήριξης. Γίνεται λεπτομερής αναφορά στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.


Η βρετανική Guardian τονίζει ότι «Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τον στόχο του ελλείμματος», επισημαίνοντας ότι το ποσοστό θα φτάσει στο 8,5% του ΑΕΠ, ενώ Ε.Ε. και ΔΝΤ είχαν θέσει ως στόχο το 7,6%. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η αστοχία αυτή θα δημιουργήσει περισσότερες αμφιβολίες για την φερεγγυότητα της Ελλάδας και ενδεχομένως νευρικότητα στις αγορές. Παράλληλα, η εφημερίδα κάνει λόγο για «αμφιλεγόμενο σχέδιο» που προβλέπει την απομάκρυνση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων.


newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου