Ο κ. Μπέικερ αποκάλυψε ότι μόνο μεταξύ ... 2003 και 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261 δισ. δολάρια παράνομου χρήματος που προερχόταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή. «Πρόκειται για τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή εθνική οικονομία» δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό και προσθέτει ότι τα ποσά αυτά κατέληξαν σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο.
Σε αντιδιαστολή, μόλις σε μία διετία εισέρρευσαν παράνομα στην Ελλάδα 199 δισ. δολάρια. Συγκεκριμένα, για το 2010, σύμφωνα με τον κ. Μπέικερ εισέρρευσαν παράνομα στην Ελλάδα 90 δισ. δολάρια και το 2011 εισέρρευσαν 109 δισ. δολάρια.
«Οταν υπάρχει ύφεση, οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις δανείζονται δυσκολότερα, κι αυτό γίνεται αιτία προσέλκυσης παράνομου χρήματος, με το οποίο επιχειρείται να κλείσει αυτή η «τρύπα». Ετσι, μια τέτοια κρίση είναι ό,τι πρέπει για το ξέπλυμα χρήματος. Αγοράζουν ακίνητα φθηνά και ελπίζουν ότι σε 10 με 15 χρόνια θα αξίζουν περισσότερο. Γι' αυτό οι παράνομοι επενδυτές έχουν μια περισσότερο μακροπρόθεσμη προοπτική από τους παραδοσιακούς επενδυτές» αναφέρει.
Στο ερώτημα του περιοδικού αν η Ελλάδα είναι η πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης ο κ. Μπέικερ απαντά:
«Τα αριθμητικά στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει τις παράνομες εισροές χρήματος. Πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που μελέτησε ο ΟΟΣΑ. Μόνο το Μεξικό ήταν σε χειρότερη θέση» και προσθέτει ότι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη παραοικονομία στην Ευρώπη.
Ο κ. Μπέικερ τονίζει ότι θα πρέπει κανείς να σταματήσει το παγκόσμιο παραοικονομικό σύστημα και προτείνει τον τρόπο:
«Στη δεκαετία του '60 υπήρχαν σε όλο τον κόσμο τέσσερις ή πέντε φορολογικοί παράδεισοι. Σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί. Θα ήταν ήδη μια μεγάλη πρόοδος, αν κάθε χώρα έδινε οδηγίες στις τράπεζές του να μην ανοίγουν κανένα λογαριασμό όσο παραμένει άγνωστος ο οικονομικά δικαιούχος».
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου