Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ελληνική Εταιρεία πούλησε τα προσωπικά δεδομένα 5.500.000 Ελλήνων στην Αμερικανική Κυβέρνηση.

Σχόλιο Αναβάσεων.
Μια ενέργεια που συγκλόνησε το πανελλήνιο πριν 11 περίπου μήνες. Για να μην ξεχνάμε τι σημαίνει το αποτέλεσμα συγκέντρωσης πληροφοριών, πράγμα για το οποίο μια γενιά ολόκληρη αγωνίστηκε για την εξάλειψη του «προσωπικού φακελώματος». Δεν μπορούμε υποκριτικά να «αγωνιζόμαστε»για την εξαφάνιση των καμερών ή την μη αναγραφή του θρησκεύματος και να κωφεύουμε και εθελοτυφλούμε στον πλήρη και ισοπεδωτικό έλεγχο όλων των προσωπικών μας δεδομένων.
Φαινόμενα σαν αυτά που θα διαβάσετε και θα ξαναθυμηθήτε είναι ένα ελάχιστο μόνο συμβάν. Σκεφτείτε τα σοβαρότερα τα οποία σαφώς και θα γίνουν.
____________________

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) έριξε πρόστιμο 65.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία, για παραβιάσεις των νόμων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Σίγα τα λάχανα, θα πείτε. Ναι, αλλά υπάρχει και κάτι πολύ ενδιαφέρον. Η εταιρεία που τιμωρήθηκε, λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, πούλησε στην αμερικάνικη κυβέρνηση και ειδικότερα στο State Department, για χρήση από την αμερικάνικη πρεσβεία, μια τράπεζα δεδομένων άνω των πέντε εκατομμυρίων Ελλήνων, καθώς και ψηφιακούς χάρτες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στις λίστες περιλαμβάνονται τηλέφωνα, μέϊλ, διευθύνσεις και σε πολλές περιπτώσεις επαγγελματικές ιδιότητες. Πάνω στους ψηφιακούς χάρτες, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει με το συγκεκριμένο πρόγραμμα που μένει ο κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης, του μέϊλ, κ.ο.κ. ...

Σε μια χώρα βέβαια, στην οποία παρακολουθείτο το τηλέφωνο του πρωθυπουργού από «άγνωστα» έως τώρα κυκλώματα, καθώς και όλου του υπουργικού συμβουλίου, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ερώτημα γιατί προμηθεύτηκε ένα τέτοιο σύστημα η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα. Να πιθανολογήσουμε ότι σκέφτηκε μήπως πέσει καμιά στιγμή το σύστημα καταλόγου του ΟΤΕ και άρα όποιος θέλει να μάθει κάποιον αριθμό τηλεφώνου γιατρού, δικηγόρου κ.λ.π., μπορεί να τηλεφωνήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία;

Η προμήθεια από το State Department έγινε τον Ιανουάριο του 2004 έναντι 170.000 δολαρίων. Η ελληνική εταιρεία, στην οποία επεβλήθη το πρόστιμο είναι η CALINO ΑΕ.  Το δε σύστημά της είναι το «Hellas Navigator»-«Χρυσά Πελατολόγια». Στους καταλόγους περιλαμβάνονται πολλές επαγγελματικές κατηγορίες. Το ενδιαφέρον είναι, όπως τονίζει η ΑΠΔΠΧ, ότι «σε αρκετές περιπτώσεις οι σύλλογοι πωλούσαν τα δεδομένα των μελών τους έναντι αμοιβής». Κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνει να φανεί ότι υπήρξε εμπόριο προσωπικών δεδομένων.  Οι επαγγελματικοί σύλλογοι είναι «επαγγελματικές ενώσεις, επιμελητήρια, δικηγορικοί, φαρμακευτικοί, οδοντιατρικοί και ιατρικοί σύλλογοι, κ.λ.π.».
http://www.antinews.gr/?p=28868


Αναλυτικά η απόφαση 83/2009 της Αρχής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου