Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Γιατί έχει βούλες η λεοπάρδαλη;


Με αφορμή

τον Άγγλο συγγραφέα Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, έδωσαν την Τετάρτη (20/10) την εξήγηση στο γιατί οι λεοπαρδάλεις έχουν βούλες στο σώμα τους! Ο Κίπλινγκ είχε πει…σε ένα λογοτεχνικό του κείμενο...
....
πως η λεοπάρδαλη απέκτησε τις βούλες για να κρυφτεί από τους ανθρώπους κυνηγούς. Αυτό ήταν λάθος, σύμφωνα με τον αρχηγό της ομάδας Γουίλιαμ Άλλεν.

Όμως ο συγγραφέας ήταν σωστός όταν έγραφε πως “ένα περιβάλλον γεμάτο δέντρα και θάμνους, ριγωτές και ακανόνιστες σκιές” αναγκάζει τα ζώα να εναρμονιστούν μαζί του.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν 37 φωτογραφίες άγριων αιλουροειδών.

Οι φωτογραφίες κόπηκαν, εστιάζοντας στα δέρματα των ζώων, οπότε και αναλύθηκαν τα δεδομένα από τις εικόνες, μαζί με πληροφορίες για το μέγεθος του κάθε είδους, του περιβάλλοντος στο οποίο ζει, η συμπεριφορά τους και άλλα πολλά.

Όλα αυτά συνδέθηκαν με ένα μαθηματικό μοντέλο και ιδού το αποτέλεσμα!

Τα αιλουροειδή με βούλες και αυτά με ακανόνιστο δέρμα, όπως οι λεοπαρδάλεις και οι ιαγουάροι ζουν σε περιβάλλον με πυκνή βλάστηση όπως τα τροπικά δάση.

“Οι βούλες λοιπόν εντοπίζονται σε αυτά τα ζώα που ζουν την περισσότερη ώρα της ζωής τους περπατώντας και σκαρφαλώνοντας σε δέντρα” λέει ο Άλλεν.

Το δέρμα τους είναι σκούρο γιατί περιπλανώνται νυχθημερόν.
Από την άλλη, τα ζώα που κινούνται μέρα κατά και ζουν σε πιο ανοιχτές περιοχές, όπως οι έρημοι έχουν κατά κύριο λόγο πιο ανοιχτό δέρμα.

Το μόνο που εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο είναι οι λωρίδες στο δέρμα.

“Δεν υπάρχουν αρκετά είδη όπου το δέρμα τους να έχει λωρίδες και αυτό κάνει τα πράγματα δύσκολα για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα” παραδέχθηκε ο Άλλεν.

Τουλάχιστον ξέρουμε ότι οι λεοπαρδάλεις έχουν βούλες για να ξεκουράζονται ανέμελες πάνω στα δέντρα!


cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου