Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.....

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 5,7%

 
Το... ΔΝΤ βρήκαν, άλλη μία φορά, ως άλλοθι οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας και προχωρούν σε δεύτερο κύμα απολύσεων έπειτα από αυτό της περασμένης άνοιξης.



Μπορεί οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας να...
ευνοούν τον κλάδο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (μείωση της έκπτωσης που θα κάνουν στις φαρμακαποθήκες), εκείνες ωστόσο προβαίνουν σε αλλεπάλληλες απολύσεις. Βασικό επιχείρημα: η νέα φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης, με τις μειώσεις των τιμών και τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, επιβάλλει το ψαλίδισμα του προσωπικού.

Ωστόσο, πανελλαδική έρευνα της Stat Bank στις 198 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου έδειξε πως η κρίση μάλλον κάνει καλό στη φαρμακοβιομηχανία καθώς αύξησε τα συνολικά τους κέρδη κατά 5,7% (2009) ενώ ο τομέας λειτούργησε με μέσο περιθώριο κέρδους 5,2%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για περίοδο κρίσης.


Είναι χαρακτηριστικό όπως περιγράφει ο Γερ. Κονιδάρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών, φαρμακευτικών και συναφών επαγγελμάτων-κλάδων: «Πρόσφατα η εταιρεία Roche κάλεσε όλους τους εργαζόμενούς της σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και τους ανακοίνωσε ότι θα απολυθούν συνολικά 85 εργαζόμενοι χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς. Από τότε η διεύθυνση καλεί κάθε μέρα έναν έναν όλους τους υπαλλήλους και τους ενημερώνει εάν φεύγουν ή αν μένουν. Ο μέσος όρος των απολύσεων αγγίζει το 35% του προσωπικού, έστω και αν πολλές περιπτώσεις τις παρουσιάζουν ως οικειοθελείς αποχωρήσεις. Ο νόμος όμως είναι σαφής. Ολοι οι τρόποι λήξης της σύμβασης όταν γίνονται με πρωτοβουλία του εργοδότη δεν μπορούν να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Πρέπει η επιθεώρηση εργασίας να ανοίξει τα μάτια της».


Να σημειωθεί ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία -όπως έχει ανακοινωθεί- θα προχωρήσει στην κατάργηση 4.800 θέσεων εργασίας παγκοσμίως εκ των οποίων 3.500 θα είναι στις ΗΠΑ και οι 1.300 στην Ευρώπη προκειμένου να εξοικονομήσει περί τα 2,4 δισ. δολάρια ετησίως.


Σε σχετικό ερώτημα της «Κ.Ε.» η εταιρεία Roche Hellas υπογραμμίζει: «Η απόφαση αυτή ελήφθη αφενός μεν στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιοργάνωσης της εταιρείας που ανακοινώθηκε από τον Ομιλο στις 17 Νοεμβρίου, αφετέρου δε εξαιτίας άλλων παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν τη λειτουργία της εταιρείας σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης και ενός ολοένα και πιο δύσκολου περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα».


Οι εργαζόμενοι είναι όμως αυτοί που άλλη μία φορά πληρώνουν το... μάρμαρο. Η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος αναφέρει: «Οι πολυεθνικές είναι αυτές που έχουν ανοίξει κυρίως τον κύκλο των απολύσεων και αυτό δείχνει και την κατεύθυνση που υπάρχει, διότι το φάρμακο δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό αλλά ως προϊόν. Υπάρχει και ένα νομοθετικό πλαίσιο που το αξιοποιούν οι εργοδότες. Γίνεται ένα συνεχές παιχνίδι και με τις τιμές και την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, που όμως δεν διαμορφώνουν την πολιτική του φαρμάκου και ούτε έχουν συμμετοχή στα έσοδα».


Και δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν προβεί σε απομακρύνσεις, όπως εξηγεί ο κ. Κονιδάρης: «Πρόκειται για το δεύτερο κύμα απολύσεων έπειτα από αυτό του Ιουλίου στο φαρμακευτικό κλάδο» τονίζει και συμπληρώνει: «Η εταιρεία Novartis αντικαθιστά κάθε χρόνο το 10% του προσωπικού της με νεότερους ανθρώπους ώστε να πληρώνει λιγότερα. Η εταιρεία Glaxo έχει απομακρύνει πάνω από το 25% του προσωπικού της την τελευταία διετία και συνεχίζει... Πριν από λίγες μέρες η Pfizer απέλυσε 18 άτομα, η MSD περίπου 30-35 ενώ 15 με 20 άτομα απομάκρυνε η UCB, που είναι μεγάλο ποσοστό επειδή η εταιρεία είναι μικρής δυναμικότητας. Και υπάρχουν και πολλές άλλες εταιρείες που συνεχίζουν το κύμα των απολύσεων ή προχωρούν σε μεμονωμένες απομακρύνσεις. Ως Ομοσπονδία παρεμβαίνουμε και όπου μπορούμε πραγματοποιούμε τριμερείς επιτροπές παρουσία της επιθεώρησης εργασίας, ώστε να σταματήσουμε τις απολύσεις».


Ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ), Δ. Φιλιώτης, απαντά σχετικά: «Εγώ είμαι πρόεδρος του Συνδέσμου και δεν ασχολούμαι με το τι κάνει κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Η κάθε επιχείρηση ακολουθεί τη δική της πολιτική αλλά καμία δεν απολύει αν δεν υπάρχει ανάγκη. Από την άλλη όμως, γνωρίζω και αρκετές εταιρείες που αυξάνουν το προσωπικό τους αυτό το διάστημα και κάνουν προσλήψεις».


Ο αντιπρόεδρος της Novartis Κ. Φρουζής, που φέρεται να αντικαθιστά ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού με νεότερους και... φθηνότερους εργαζόμενους, απαντά: «Κάθε χρόνο στην εταιρεία μας φεύγει περίπου το 8 με 10% του προσωπικού είτε επειδή πηγαίνει σε άλλες εταιρείες είτε επειδή κρίνεται πως δεν είναι αποτελεσματικό με βάση την αξιολόγηση. Καμία όμως μεγάλη εταιρεία δε θα έδιωχνε έμπειρους και καλοπληρωμένους εργαζόμενους για να προσλάβει νέους με λιγότερες αποδοχές, διότι θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα».


Οι υπεύθυνοι της εταιρείας Glaxo παραδέχονται πως «εδώ και τρία χρόνια υπάρχει μια συνεχής μείωση προσωπικού η οποία οφείλεται στις εξελίξεις της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο δεδομένου ότι δημιουργούνται πολύ πιο δύσκολα νέα φάρμακα. Ταυτόχρονα υπάρχει μια επιτάχυνση τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί στον τομέα των φαρμάκων από την κυβέρνηση».



Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
http://fonaklas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου