Το νιώθετε; Σε 24 μέρες έχουμε Χριστούγεννα και σε 30 μπαίνει το νέο έτος!
Ο μήνας αυτός έχει διάφορες ονομασίες: Δεκέμβρης ή Δεκέμηρης, Γιορτινός (λόγω των πολλών εορτών), Αϊ-Νικολιάτης, Χριστουγεννιάτης, Χριστουγεννάς, Χιονιάς, Ασπρομηνάς. Είναι γεμάτος με γιορτές: της Αγίας Βαρβάρας στις 4, του Αγίου Σάββα στις 5, του Αγίου Νικολάου στις 6, του Αγίου Σπυρίδωνος στις 12,του Αγίου Ελευθερίου στις 15,της Αγίας Αναστασίας στις 22,της Γέννησης του Χριστού στις 25, του Εμμανουήλ στις 26, του Αγίου Στεφάνου στις 27.
Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο. Ο Δεκέμβρης πάντα ξεκινά την ίδια μέρα της εβδομάδας με τον Σεπτέμβριο.
Κατά την αστρονομία, ο χειμώνας αρχίζει στις 22 Δεκεμβρίου όταν ο ήλιος περνάει το χειμερινό ηλιοστάσιο και τελειώνει στις 20 Μαρτίου όταν περνάει από το εαρινό ηλιοστάσιο. Ο ήλιος κλείνει τον κύκλο του και αρχίζει νέα στροφή γύρω από τη γη, όπως ο Δεκέμβριος ολοκληρώνει το ημερολογιακό έτος και δίνει τη σειρά του στον πρώτο μήνα της επόμενης νέας χρονιάς.
Επειδή τα τελευταία χρόνια πάμε προς το οριστικό χάσιμο όλων εκείνων που μας χαρακτήριζαν σαν λαό,σαν χώρα ,τα ήθη,τα έθιμα,τις παραδόσεις μας,ας θυμηθούμε κάποια λαογραφικά στοιχεία για το μήνα αυτό.
Ο Δεκέμβρης είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του ηλιακού μας έτους,αλλά ο δέκατος μήνας όπως το λέει και το όνομά του.
Ο χρόνος για τους Ρωμαίους άρχιζε από τονΜάρτιο.Ετσι ο Δεκέμβριος ήταν ο δέκατος μήνας του χρόνου.Αυτό ακριβώς σημαίνει και το όνομά του που προέρχεται απο την λατινική λέξη decem που σημαίνε δέκα. Δωδέκατος μήνας έγινε στο γρηγοριανό ημερολόγιο.
Ο Δεκέμβριος αντιστοιχεί στο Αττικό ημερολόγιο με το μήνα Ποσειδώνα
(12 Δεκεμβρίου - 10 Ιανουαρίου).
Από τη ζωή των αγροτών,όπως αυτή εξελίσσεται μέσα στο Δεκέμβρη,τρείς είναι οι εμπειρίες του χρόνου που πρωταγωνιστούν !
Το κρύο,το τέλος της σποράς και η μικρή μέρα.
Το κρύο συνδέεται με τρείς κυρίως γιορτές στην αρχή του Δεκέμβρη.
Της Αγίας Βαρβάρας,του Αγίου Σάββα και του Αη Νικόλα.
Λέγανε παλιά:Βαρβάρα βαρβαρώνει και Σάββας σαβανώνει και Νικόλας παραχώνει !
Στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου,της Δυτικής Μακεδονίας,της Ρούμελης το κρύο συνδέεται και με την γιορτή του Αγίου Ανδρέα.
Ο Αγιος Αντρέας έφτασε το κρύο αντρειεύει.
Ο Δεκέμβρης στην παράδοσή μας έχει και το όνομα Αντριας(η Ντριας)λόγω του κρύου.
Ο Δεκέμβρης μαζί με τον Γενάρη είναι οι πιο κρύοι μήνες του χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου