Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Σχέδιο «Δευκαλίων»: Τι θα έκανε ο στρατός το βράδυ που καιγόταν η Αθήνα

ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Σύμφωνα με τον επιτελικό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, η επιχειρησιακή ετοιμότητα του σχεδίου Δευκαλίων προβλέπει τα εξής:

Οι Ενοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην ταχεία κινητοποίηση και συντονισμένη χρησιμοποίηση των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας της χώρας, για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και...
για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά καταστροφές (συμπεριλαμβανομένων και των δασικών πυρκαγιών), σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Στο πλαίσιο της συνδρομής, οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αποστολή προληπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα.

Η σύσταση του νέου μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών αποφασίσθηκε από το ΓΕΕΘΑ κατόπιν συσκέψεων με αντιπροσώπους των Γενικών Επιτελείων και του Πυροσβεστικού Σώματος χρησιμοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, κατάλληλα εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερη υποστήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Για το σκοπό αυτό το ΓΕΕΘΑ εκπόνησε το σχέδιο συνδρομής των εκπαιδευμένων τμημάτων των Ενόπλων Δυναμεων σε επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας, με συνθηματικό τίτλο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», το οποίο έλαβε σχετική έγκριση από το Συμβούλιο Ανωτάτων Γενικών Επιτελείων.

Το στρατιωτικό προσωπικό που θα μετέχει στην εκτέλεση του σχεδίου «Δευκαλίων», στην πλήρη ανάπτυξή του θα φτάνει τα 7.832 άτομα, προσεγγίζοντας τον αριθμό όσων υπηρετούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου