Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

SOS για την ψυχική υγεία


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Την… πτώχευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και το κλείσιμο των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους για την επιβίωση των κοινοτικών δομών, αλλά περικόπτει στο μισό τη χρηματοδότησή τους και υποχρεώνει τους ψυχικά ασθενείς να συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψής τους με τη σύνταξή τους.
Τα μέλη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και οι εργαζόμενοι στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οπως καταγγέλλουν, «η ψυχική υγεία είναι από τα πιο ''εύκολα'' θύματα της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου», ενώ «τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας παράγουν… αρρώστια αντί για υγεία και θα οδηγήσουν πολλούς ασθενείς, αντί στη θεραπεία, στην εξόντωση και στο θάνατο». Η πολιτική του μνημονίου, προσθέτουν, διαλύει το δημόσιο σύστημα της ψυχικής υγείας και προωθεί την ιδιωτικοποίηση.
«Με το νόμο 4052/2012 που ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από λίγες μέρες και σύμφωνα με τον οποίο θα κατακρατείται ποσοστό της σύνταξης των φιλοξενουμένων στις δομές, ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή των κέντρων ψυχικής υγείας, των ξενώνων και των οικοτροφείων σε καθαρά κερδοσκοπικές οργανώσεις», δηλώνει στον «ΑτΚ» ο ψυχίατρος Θοδωρής Μεγαλοοικονόμου και αναρωτιέται αν οι άποροι και όσοι δεν έχουν σύνταξη έχουν δικαίωμα στη θεραπεία ή θα πετιούνται στο δρόμο.
Σημειώνεται πως ο νόμος 4052/2012 αφορά τις δομές των ΝΠΙΔ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς» και χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αντίστοιχη διάταξη (Ν. 3984/2011) έχει ψηφιστεί από τον Ιούλιο του 2011 -αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα- για τις δομές των ΝΠΔΔ, όπου προβλέπεται να κατακρατείται ποσοστό επί της σύνταξης από 40% έως 80%!
Μετακύλιση κόστους
«Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να καλύψει τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των φορέων ψυχικής υγείας που φτάνουν στο 55%, μετακυλίοντας το βάρος της λειτουργίας και επιβίωσης των δομών στους ασθενείς», αναφέρει ο κ. Μεγαλοοικονόμου.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Ιωάννης Γκιουζέπας, ανησυχεί μήπως «οι ασθενείς χάσουν την οικονομική δυνατότητα να αυτονομηθούν και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο», τονίζοντας ότι «υπάρχει δυνητικά κι ο κίνδυνος να επιλέγονται στις δομές όσοι έχουν υψηλή σύνταξη».
Οι ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση της παροχής ψυχικής υγείας, αφού μόνον όσοι παίρνουν υψηλή σύνταξη θα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους σε αυτές τις δομές, και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους.
Επιστολή σε Λοβέρδο
Την αντίδρασή τους για την παρακράτηση των συντάξεων των ασθενών που φιλοξενούνται σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης εκφράζουν και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας. Οι υπάλληλοι έστειλαν μάλιστα σχετική επιστολή στον ίδιο τον υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο, λέγοντας πως οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των δομών, ενώ είναι «αμφίβολης νομιμότητας και συνταγματικότητας, καθώς δεν πρόκειται για καταβολή νοσηλίου, αλλά για κατάσχεση περιουσιακού στοιχείου των ασθενών».
Οπως αναφέρουν, αντιβαίνουν στα άρθρα 17 («προστασία της ιδιοκτησίας») και 25 («αρχή της αναλογικότητας») του Συντάγματος και αντίκεινται στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρο 1).
«Οι συγκεκριμένες διατάξεις εντάχθηκαν στους νόμους 4052/2012 και 3984/2011 αντίστοιχα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση για την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητά τους. Ουδέποτε ερωτηθήκαμε για μια διάταξη που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε, τη στιγμή που θεωρούμε ότι θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα προτίθενται να λύσουν», επισημαίνεται στην επιστολή.
Οι ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας ζητούν την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων και την άμεση έναρξη διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (οργανώσεις ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, συλλόγους οικογενειών, φορείς προάσπισης των δικαιωμάτων, εργαζομένους) με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και την ενίσχυση της διαδικασίας της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Πηγή: www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου