Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Νέο «ηλεκτροσόκ» μετά τις εκλογές

Νέες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να φέρει η απελευθέρωση της αγοράς χαμηλής τάσης σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της τρόικας . Το ήδη «ελλειματικό» ταμείο των περισσότερων νοικοκυριών θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, καθώς αναμένεται μπαράζ μετεκλογικών αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Τα οικιακά τιμολόγια θα αρχίσουν σταδιακά -από τον Ιούνιο του 2012- να παρουσιάζουν αύξηση που θα φτάσει τον Δεκέμβριο του 2013 ακόμα και το 30%. Τον Ιούλιο οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 10%-12%, ενώ στα δύο εξάμηνα του 2013...
από 5%-8% αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά, ο υπ. Ανάπτυξης Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωσταντίνου, επανέλαβε ότι οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες θα προστατευτούν από τις αυξήσεις. Πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται τα κριτήρια για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια να αλλάξουν ώστε να ενταχθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες.Η απελευθέρωση, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου θα γίνει σταδιακά «είτε χρονικά σε δύο φάσεις ή με διαφορετικό τρόπο», όπως είπε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει και ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης.
Τα ποσοστά της αύξησης θα αποφασιστούν από τη ΔΕΗ σε συνεννόηση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Με την σειρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, είπε ότι το 2ο εξάμηνο μπορεί να γίνει νέα αύξηση, αν την αποφασίσει ο υπουργός, παρότι η ΔΕΗ δεν το έχει ζητήσει.
Συνολικά, την τελευταία 5ετία έχουν γίνει στα τιμολόγια της ΔΕΗ 17 αυξήσεις, που ξεπερνούν το 50%. 
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου