Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Βιώνουμε το φτωχότερο Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΟΛΓΟΘΑ
Η δραστική μείωση των εισοδημάτων, ως αποτέλεσμα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση της φορολογίας, η ανελαστικότητα των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και οι ανατιμήσεις σε μία σειρά άλλων ,

όπως για παράδειγμα τα καύσιμα και τα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αναγκάζουν...
τους Ελληνες να περάσουν το φτωχότερο Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι δεν θα εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ όπως έκαναν άλλες χρονιές, καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν. Οσο για εκείνους που θα το επιχειρήσουν, μάλλον πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Με τις μειώσεις των εισοδημάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να έχουν ξεπεράσει το 20%, αλλά τις τιμές στην αγορά να τραβούν την ανηφόρα τα νοικοκυριά βγάζουν μολύβι και χαρτί σε μια προσπάθεια να υπολογίσουν τα έξοδά τους.

Σύμφωνα με έρευνα των «ΝΕΩΝ» μια τετραμελής οικογένεια με δύο εργαζόμενους (ένας δημόσιος και ένας ιδιωτικός υπάλληλος) που πέρυσι είχε συνολικές καθαρές μηνιαίες αποδοχές 3.040 ευρώ, εφέτος καλείται με 728 ευρώ λιγότερα χρήματα (-23%) να καλύψει τις ίδιες ανάγκες. Μάλιστα, αν υπολογιστούν και οι περικοπές που έχουν επέλθει και στα δώρα του Πάσχα, τότε η οικογένεια αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εισοδημάτων της που φτάνει συνολικά τα 955,5 ευρώ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών που πρέπει να αγοράσει.

Η κούρσα των διεθνών τιμών των καυσίμων τον τελευταίο χρόνο εκτόξευσε το κόστος της αμόλυβδης, η οποία σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχει φτάσει ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο. Ετσι σε περίπτωση που η συγκεκριμένη οικογένεια πάρει την απόφαση να ταξιδέψει για το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη θα αναγκαστεί να πληρώσει 12,1 ευρώ περισσότερα.

Συγκεκριμένα για την ίδια διαδρομή το κόστος μαζί με τα διόδια ήταν πέρσι 141,4 ευρώ, ενώ εφέτος έχει φτάσει τα 153 ευρώ αφού η μέση τιμής της αμόλυβδης από 1,7 ευρώ το λίτρο σκαρφάλωσε στο 1,835 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 8% ακριβότερα.Αντίστοιχα, εάν επιλέξει να περάσει τις διακοπές της στην Καλαμάτα το συνολικό κόστος μαζί με τα διόδια εφέτος είναι 110,14 ευρώ από 102,9 ευρώ πέρυσι, δηλαδή 8 ευρώ ακριβότερα.

Ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι είναι και τα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών εταιρειών καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα οι τιμές τους αυξήθηκαν 6%. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι πως αν η συγκεκριμένη οικογένεια επιλέξει να περάσει το Πάσχα σε κάποιο νησί θα πληρώσει ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα το κόστος των εισιτηρίων οικονομικής θέσης μιας οικογένειας με 2 ενηλίκους και 2 παιδιά μαζί με το αυτοκίνητο και προορισμό τη Χίο (μετ’ επιστροφής) ήταν πέρυσι στα 343 ευρώ ενώ εφέτος στα 364 ευρώ, για το Ηράκλειο της Κρήτης από 355 ευρώ το κόστος ανέβηκε στα 375 ευρώ και για τη Ρόδο από τα 517 ευρώ πέρυσι, εφέτος 548 ευρώ.

Για όσους δεν διαθέτουν κάποιο φιλικό σπίτι ή εξοχικό για τη διαμονή τους, ούτε οι τιμές στα καταλύματα φαίνεται να ακολουθούν την πορεία των εισοδημάτων αφού σε σχέση με πέρυσι οι μειώσεις είναι ελαφρώς χαμηλότερες και σε ορισμένες περιπτώσεις και αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, τετράκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Χαλκιδική με ημιδιατροφή και διανυκτέρευση τρεις νύχτες εφέτος κοστίζει 600 ευρώ ενώ πέρυσι 630 ευρώ, δηλαδή μόλις 30 ευρώ φθηνότερα, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με ημιδιατροφή, τετράκλινο δωμάτιο για τρεις νύχτες κοστίζει 480 ευρώ ενώ πέρσι 500 ευρώ, δηλαδή 20 ευρώ φθηνότερα.

Οσο για το πασχαλινό τραπέζι, εδώ τα πράγματα μπορεί είναι καλύτερα καθώς όπως όλα δείχνουν οι τιμές στα περισσότερα είδη είναι το ίδιο με πέρυσι και σε αρκετές περιπτώσεις και χαμηλότερα. Ο οβελίας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 - 9,2 ευρώ το κιλό για τα γάλακτος, ενώ τα βαρύτερα αρνιά θα πωλούνται σημαντικά φθηνότερα. Χαμηλότερες είναι οι τιμές και σε λαχανικά και φρούτα, ενώ οι αυξήσεις που καταγράφονται αφορούν κυρίως είδη σουπερμάρκετ. Ενδεικτικά το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 4 άτομα υπολογίζεται εφέτος στα 94,07 ευρώ από 91,94 που ήταν πέρυσι.

Από iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου