Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς σε Μέρκελ: "Χωρίς τη δόση πτωχεύουμε στις 16 Νοέμβρη" -


Σε όλα «ναι» είπε η Μέρκελ αρκεί … να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες. 
Η συνάντηση έγινε στο γραφείο της ελληνικής αντιπροσωπείας κάτι που έχει ειδικό συμβολισμό, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν οι διαφορές με την τρόικα, η εκταμίευση της δόσης και τα μέτρα ανάπτυξης, με τον Αντώνη Σαμαρά να επαναλαμβάνει στην Άνγκελα Μέρκελ πως χωρίς τη δόση, πτωχεύουμε στις 16 Νοέμβρη, όπως φέρεται να έχει δηλώσει και χθες κατά το πρώτο τετ-α-τετ τους στις Βρυξέλλες.
Η κ. Μέρκελ ζήτησε από την πλευρά της...
καλύτερη αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς ζήτησε να εκταμιευθούν το συντομότερο τα 31,5 δισ. ευρώ και μάλιστα στο σύνολό τους και όχι μέρος της δόσης.
Η κα Μέρκελ επεσήμανε στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στην Ευρώπη, κάτι το οποίο, όπως είπε, διαπιστώνει και η ίδια στις επαφές που έχει με ευρωπαίους ομολόγους της. 
 Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τη στενή επικοινωνία
Η κ. Μέρκελ επανέλαβε επίσης στον Έλληνα πρωθυπουργό τη στήριξη της Γερμανίας στις προσπάθειες της Ελλάδας, θέτοντας ωστόσο ως απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση των συμφωνηθέντων.
parapolitika.gr

Σχόλιο - Πρόταση του Ε Μ ΠΡΟ Σ :  
Αρκεί … να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, μας είπε η κ. Μέρκελ
Όπως και το στερεότυπο: «θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας» δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι των συζητήσεων, αφού ουδείς Ευρωπαίος ηγέτης ή κοινοτικός αξιωματούχος το απέσυρε από το προσκήνιο. 
Αντίθετα, συνεχίζει να αποτελεί το επιμύθιο, ακόμη και κάθε καλής κουβέντας που αναφέρεται στην ελληνική υπόθεση.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; 
Οτι το «παλιό καλό δίλημμα», το οποίο αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλούς μήνες, «μέτρα ή προετοιμασία αποχώρησης», τυπικά παραμένει σε ισχύ, όσα χαμόγελα συμπάθειας και αν προσθέσουν αυτοί που το διατυπώνουν.
Η διαδικασία διαπραγμάτευσης παραμένει σε εκκρεμότητα και φαίνεται ότι πρέπει να ολοκληρωθεί, πριν αναζητήσουμε τα όποια οφέλη αναμένουμε από τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις μας με την υπόλοιπη Ευρώπη. 
Στην πράξη, ωστόσο, είναι φανερό ότι το πεδίο των τεχνικών συζητήσεων έχει τελειώσει και έχει δώσει τη θέση του σε πολιτική διαπραγμάτευση. Αλλωστε, ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, με ανανεούμενες συνεχώς απαιτήσεις, δεν άφηνε και πολλά περιθώρια να υπάρξει πλήρης τεχνική συμφωνία.
Εφόσον ο λόγος είναι πλέον στους πολιτικούς και όχι στους τεχνοκράτες, αναμένουμε από τους εταίρους μας ουσιαστικές κινήσεις που να φθάνουν πέρα από τις «καλές κουβέντες». 
Απλώς με καλά λόγια δεν αντιμετωπίζονται τα ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε και δεν διασφαλίζεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Για τον λόγο αυτό οι συζητήσεις του κ. Σαμαρά με την πολιτική ηγεσία της ευρώπης, έχουν πολύ μεγάλη σημασία!

ΥΓ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται εντός των ημερών η επίσκεψη του κ. Ολάντ στην Αθήνα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου