Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Οι μπλόφες της συγκυβέρνησης δεν θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου.


Του Γιώργου Κύρτσου
Με βάση την κυβερνητική επιχειρηματολογία, η σκλήρυνση της μνημονιακής πολιτικής είναι αναγκαία για να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, που θα φέρει και την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών....
είναι αναγκαία για να αποτραπεί η κατάρρευσή τους. Δεν υπάρχει, όμως, καμία εγγύηση ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της ρευστότητας προς τη λεγόμενη πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να προηγηθούν η σημαντική αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων –εξέλιξη που δεν προβλέπεται από τους οικονομικούς αναλυτές– και η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, που θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες να υιοθετήσουν μια πιο φιλόδοξη στρατηγική.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα περάσουμε από τις συγχωνεύσεις τραπεζών στις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με παράλληλη εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου τους και τον αποκλεισμό από το τραπεζικό σύστημα της μεγάλης πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και η θεωρία σύμφωνα με την οποία θα χρηματοδοτήσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βερολίνο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν έχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ταλαντεύεται μεταξύ «παγώματος» ή και μείωσης του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020 και προχωράει στην υιοθέτηση εξαιρετικά αυστηρών κριτηρίων, που οδηγούν στον αυτόματο περιορισμό της χρηματοδότησης χωρών που είναι δημοσιονομικά ασυνεπείς. Ακόμη και το πολυδιαφημισμένο ΕΣΠΑ πρόκειται να συρρικνωθεί από τα 20 δισ. της περασμένης επταετίας που δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε σε 14 δισ. ή και 10 δισ., εάν όλα πάνε στραβά για την ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μία πολιτική χωρίς να έχει τη λαϊκή εντολή γι’ αυτήν, εμφανίζεται να διαπραγματεύεται με την τρόικα, ενώ στην πραγματικότητα εφαρμόζει όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο-Μάρτιο, δημιουργεί την εντύπωση ότι η σκλήρυνση της μνημονιακής πολιτικής θα μας βγάλει από την κρίση, ενώ η οικονομία εξακολουθεί να κινείται σε λάθος κατεύθυνση, και καλλιεργεί προσδοκίες για αύξηση της ρευστότητας και εξασφάλιση περισσότερων αναπτυξιακών κεφαλαίων, ενώ όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα.

Οι εντυπωσιακές πολιτικές μπλόφες της κυβέρνησης συνασπισμού δεν πρόκειται να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου και η αποκάλυψή τους θα μεγαλώσει την απόσταση που χωρίζει τη σημερινή εξουσία από την κοινωνία. Οι τακτικοί ελιγμοί του κ. Σαμαρά, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη πραγματοποιούνται σε βάρος της ποιότητας και της προοπτικής της Δημοκρατίας μας.

Από:  citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου