Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Σύνοδος Κορυφής της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου


Συνάντηση κορυφής στην Αθήνα µε τη συµµετοχή του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντοµινίκ Στρος-Καν, του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του επιτρόπου Όλι Ρεν μελετά να διοργανώσει η τρόικα προκειµένου να επιτευχθεί νέα πολιτική συµφωνία για ένα πολύ αυστηρό οικονοµικό πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής και διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η επίσκεψη των «τριών µεγάλων» της τρόικας θα προηγηθεί της τακτικής επίσκεψης για τον έλεγχο, που επίσης τοποθετείται τον Μάιο και έχει στόχο τη σύνταξη της έκθεσης για την εκταµίευση της δόσης του Ιουνίου.

Σύµφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η συνάντηση κορυφής δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόµη και στο τραπέζι έχουν πέσει δύο ηµεροµηνίες, η 5η και η 9η Μαΐου.

Η διάρκειά της θα είναι 48 ώρες -έναντι των πέντε ηµερών που διαρκεί η τακτική επίσκεψη των τεχνοκρατών της τρόικας– κατά τις οποίες θα επιδιωχθεί να υπάρξει πολιτική συναίνεση των δύο µεγάλων κοµµάτων για τις αναγκαίες αλλαγές, στο πρότυπο της Πορτογαλίας.

Στόχος, να αναστραφεί το κλίµα έλλειψης εµπιστοσύνης που υπάρχει στις αγορές για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εφαρµόσει τους όρους του Μνηµονίου, µε βάση το οποίο συνήψε τη δανειακή σύµβαση για τα 110 δισ. ευρώ.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δήλωναν χθες άγνοια για τα σχέδια της τρόικας και έλεγαν ότι δεν έχουν λάβει σχετική ενηµέρωση από τις Βρυξέλλες ή το ∆ΝΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει σε πρώτη φάση κάποιας µορφής non paper από πλευράς των «τριών µεγάλων», το οποίο θα επανατοποθετεί τους όρους του οικονοµικού προγράµµατος υπό το φως των δεδοµένων που έχουν προκύψει το τελευταίο έτος (συνεχής υστέρηση στα έσοδα, µερική υπέρβαση δαπανών, καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, αναποτελεσµατικό κράτος κ.λπ.).

Παράλληλα, όµως, θα αφήνει ανοιχτές τρεις «υποσχέσεις», οι οποίες θα εκπληρωθούν µόλις η Ελλάδα αρχίσει να δείχνει έστω και στοιχειώδη αποτελέσµατα:

Η πρώτη είναι η επιµήκυνση του χρόνου για την αποπληρωµή των 110 δισ. ευρώ και η µείωση του επιτοκίου κατά µία ποσοστιαία µονάδα – µια υπόθεση που συνεχώς αναβάλλεται, κυρίως λόγω των προβληµάτων που αντιµετωπίζει η κ. Μέρκελ στο εσωτερικό του κυβερνητικού της συνασπισµού.

Η δεύτερη είναι πως σε περίπτωση που παρά τις προσπάθειες η Ελλάδα δεν αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές στις αρχές του 2012, η Ενωση –διά του προσωρινού Μηχανισµού Στήριξης (EFSF)– θα καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της Αθήνας.

Η τρίτη, που δεν αναµένεται να υπάρχει ρητά διατυπωµένη, είναι πως η τρόικα θα φροντίσει να υπάρξει επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής και για το υπόλοιπο δηµόσιο χρέος της Ελλάδας, µολονότι δεν έχει βρεθεί ακόµη ο κατάλληλος «διαµεσολαβητής».

Το τελευταίο αυτό σημείο, µέχρι στιγµής, έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση του κ. Τρισέ και της πλειοψηφίας των µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΕΚΤ. Γι'αυτό ο προσανατολισµός είναι, εάν και εφόσον χρειαστεί, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους –διά της επιµήκυνσης– να ανατεθεί στον ίδιο τον κ. Τρισέ, ο οποίος εξάλλου –όπως λέγεται χαρακτηριστικά– «γνωρίζει τη δουλειά αφού έχει διατελέσει επικεφαλής του λεγόµενου Κλαµπ του Παρισιού, που ρύθµισε την αναδιάρθρωση χρέους ουκ ολίγων χωρών».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου