Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Σε απώλεια δημοσίων εσόδων οδηγούν διαδικαστικά λάθη στη ρύθμιση για την περαίωση


Σε απώλεια δημοσίων εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ οδηγούν λάθη που έγιναν κατά την υπαγωγή επιχειρήσεων στη ρύθμιση για την περαίωση.


Όπως αποκάλυψε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Δ. Μάρδας στον Βήμα 99,5 από λάθος υπαλλήλων των τραπεζών, περάστηκε για εκατοντάδες επιτηδευματίες λάθος ο κωδικός αποδοχής της τελευταίας τους περαίωσης, η οποία γινόταν μόνο μέσω των τραπεζών.

Το αποτέλεσμα ήταν να βεβαιώνεται, κατά γενικό κανόνα, μόνο ένα διαχειριστικό έτος περαίωσης, το παλαιότερο και να μην βεβαιώνονται όλες οι περαιούμενες χρήσεις, όπως επιθυμούσε ο επιτηδευματίας.

Έτσι, ο επιχειρηματίας νόμιζε ότι πλήρωνε την πρώτη δόση όλου του ποσού όλων των περαιούμενων χρήσεων, ενώ η τράπεζα του εξοφλούσε μόνο μια χρήση, την παλαιότερη, με αποτέλεσμα ο φάκελος να κλείνει αυτόματα. Μάλιστα, σε πλήθος περιπτώσεων η πρώτη δόση ήταν όμοια του ποσού της παλαιότερης.

Αν και σύμφωνα με τον κ. Μάρδα ακολούθησαν αιτήσεις στις κατά τόπους εφορίες για διόρθωση του λάθους και για την εκ νέου βεβαίωση όλου του πόσου οι εφορίες δήλωναν αδυναμία να αποδεχθούν την αίτηση διόρθωσης γιατί το μηχανογραφικό (λογισμικό) της περαίωσης δεν επιτρέπει διορθώσεις.

Ερωτηθείς για το θέμα ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Γ.Καπελέρης, δήλωσε σήμερα Δευτέρα στο Βήμα 99,5 ότι για τους εν λόγω επιτηδευματίες «δεν θα χαθεί η περαίωση». «Γνωρίζουμε το πρόβλημα και θα αντιμετωπίσουμε το θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου