Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων


Στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012, χωρίς να αποκλείεται και πρόωρη ενεργοποίησή του στα μέσα του δευτέρου εξαμήνου 2011.

Στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015 θα αναθεωρηθούν τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο τη μείωση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας (ετήσιο εισόδημα 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι με δυο ανήλικα παιδιά). Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% - 2% του ΑΕΠ ή 2,3 με 4,6 δισ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στοχεύουν στην εξοικονόμηση έως και 600 εκατ. ευρώ από περικοπές επιδομάτων ανεργίας, από το πολυτεκνικό επίδομα, την ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες, από το φοιτητικό επίδομα, αλλά και το ΕΚΑΣ.

Οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα προκύπτουν αφού συνυπολογιστεί το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία, ενώ δεν αποκλείεται να συνυπολογιστούν και τα τεκμήρια διαβίωσης (αυτοκίνητα, σπίτια κ.ά.).

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου