Διχασμένη ψυχολογία φαίνεται πως έχει ο Έλληνας τουρίστας που αναζητάει τρόπους διαφυγής από την καθημερινότητα αυτό το Πάσχα. Δεν είναι ακριβώς ο «δρ. Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ», αν και με τα όσα ακούει από τους πολιτικούς δεν απέχει και πολύ από το να τους κυνηγάει τα βράδια στα στενά. Περισσότερο προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον Τζίτζικα και τον Μέρμηγκα από το γνωστό παραμύθι.
Ο Τζίτζικας…
Βλέπετε, αν και βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και κοιτάμε την χρεοκοπία κατάματα, οι κλασσικοί και πιο δημοφιλής τουριστικοί προορισμοί για την περίοδο του ελληνικού Πάσχα παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών, πληρότητα που αγγίζει το 100% ειδικά στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πακέτα δελεαστικών προσφορών.Κέρκυρα, Ύδρα, Πάτμος, Μύκονος, Σαντορίνη, Δυτική Πελοπόννησος (Ηλεία και Μεσσηνία), Ζαγοροχώρια, Καρπενήσι, Πήλιο και Εύβοια, αναμένεται να είναι και φέτος γραφικές τοποθεσίες γεμάτες με τουρίστες για την περίοδο του Πάσχα. Ιδιαίτερα αυξημένη θα είναι η τουριστική κίνηση και σε όλα τα νησιά του Ιονίου και την Χαλκιδική. Σύμφωνα μάλιστα με τους τουριστικούς πράκτορες, η αύξηση των κρατήσεων σε σχέση με πέρσι φθάνει το 25%.
Στην Χαλκιδική ήδη 35 ξενοδοχεία έχουν ανοίξει για την πασχαλινή περίοδο, ενώ 40 μικρότερου βεληνεκούς καταλύματα είναι ανοιχτά όλο το χρόνο. Πέρυσι μόλις 10-12 ξενοδοχεία είχαν ανοίξει τις πόρτες τους για να υποδεχτούν την τουριστική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, που ήταν, ωστόσο, χρονικά πολύ νωρίτερα. Οι ξενοδόχοι της περιοχής ευελπιστούν η πληρότητα να φτάσει το 65% με 70%. Αυτή την περίοδο μπορεί κανείς να βρει δίκλινο από 45 ευρώ με πρωινό σε ξενοδοχείο 2 αστέρων, μέχρι 120 ευρώ με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα) σε πέντε αστέρων, με μίνιμουμ 2-3 διανυκτερεύσεις, ενώ η ποικιλία των ενδιάμεσων επιλογών είναι μεγάλη.
Αλλά και το εξωτερικό δεν αποτελεί απαγορευμένο καρπό για τους Έλληνες, αφού τα πακέτα που προσφέρονται στους Έλληνες τουρίστες είναι πολύ δελεαστικά. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που το να περάσει κανείς τις ημέρες του Πάσχα στο εξωτερικό έρχεται «μία η άλλη» από οικονομικής τουλάχιστον άποψης με το να ξεκινήσει «συν γυναιξί και τέκνοις» για κάποιο ελληνικό νησί. Όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, δημοφιλέστεροι πασχαλινοί προορισμοί είναι για φέτος οι Κωνσταντινούπολη, Πράγα, Βουδαπέστη, Βαρκελώνη και διάφορες πόλεις σε Αίγυπτο, Ιταλία και Γαλλία.
Ο Μέρμηγκας…
Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών, οι περισσότεροι Έλληνες που είναι αποφασισμένοι να απολαύσουν τις διακοπές του Πάσχα, παρά την οικονομική κρίση, δεν το πράττουν άλογα. Από τις κρατήσεις που γίνονται σε ξενοδοχεία, πλοία και αεροπλάνα, προκύπτει ότι πολλοί είναι εκείνοι που μειώνουν τη χρονική διάρκεια των διακοπών τους, προκειμένου να κάνουν εκπτώσεις στην πολυτέλεια. Οι τουριστικοί πράκτορες, δε, υποστηρίζουν ότι, σε αντίθεση με τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια φαίνεται να μην έχουν μεγάλη ζήτηση.Ο Έλληνας τουρίστας δεν διαθέτει την οικονομική άνεση να εκδράμει για ολόκληρη την Μεγάλη Εβδομάδα, όπως έκανε πριν από 5-10 χρόνια. Οι διακοπές του Πάσχα έχουν μετατραπεί σε διήμερες και τριήμερες αποδράσεις κοντινών αποστάσεων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πράκτορες που λένε πως σε καμία περίπτωση οι υψηλές πληρότητες που καταγράφονται στις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες δεν αντιπροσωπεύουν την εικόνα που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Έτσι οι τουριστικοί επιχειρηματίες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για… ανάσταση του εγχώριου τουρισμού στις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής».
Μπορεί φέτος τα πράγματα να είναι καλύτερα από τουριστικής άποψης στην Αθήνα, αλλά η πρωτεύουσα δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση μέρες του παρελθόντος. Υποτονικές, εξάλλου, παραμένουν και οι κρατήσεις στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας με τους επιχειρηματίες του κλάδου να κάνουν λόγο για πτώση που αγγίζει σε ορισμένες μη-δημοφιλείς περιοχές ακόμα και το 40%.
Αντίστοιχη πτώση καταγράφεται και στα ξενοδοχεία του νομού Ιωαννίνων με τις πληροφορίες να μιλάνε για πληρότητα της τάξης του 55%. Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη και στην Καστοριά, καθώς η πληρότητα των ξενοδοχείων δεν ξεπερνάει το 50%. Καλύτερη εικόνα εμφανίζει η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αράχωβα, που φτάνει στο 70%, ενώ πολύ χαμηλή, σε ποσοστό 35%, είναι η πληρότητα στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων.
Άβυσσος η ψυχή… του Έλληνα τουρίστα
Αυτό που μένει, λοιπόν, είναι ότι οι Έλληνες μπορεί να είναι πολύ δυσαρεστημένοι, έως εξαγριωμένοι, με την κατάσταση σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, μπορεί να γκρινιάζουν για όλους και για όλα, κλείνοντας κάθε τρεις και λίγο τους δρόμους, μπορεί να ξέρουν ότι χρωστάνε στις αδηφάγες τράπεζες ακόμα και… τα παιδιά τους, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν το DNA τους. Δεν σκοπεύουν να κλειστούν στο καβούκι τους και να κλαίνε τη μοίρα τους. Το Πάσχα είναι μια οικογενειακή γιορτή, βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του καθενός μας και γεμάτη ευχάριστα συναισθήματα. Έτσι, έστω και αν χρειαστεί να κάνει «σκόντο» όπου μπορεί, ο Έλληνας θα ξεδώσει και θα διασκεδάσει και αυτό το Πάσχα.Και έτσι έζησε η Τρόικα καλά και εμείς καλύτερα…
newstoday
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου