Ο ζήτουλας του ζήτουλα... και στη μέση οι αγανακτισμένοι!
Τις δραματικές προοπτικές και τα αδιέξοδα που διαφαίνονται και για το τραπεζικό σύστημα υπό την ασφυκτικό περιορισμό της ρευστότητας, συζήτησαν μεταξύ άλλων το δίδυμο της Εθνικής Τράπεζας κ.κ Βασίλης Ράπανος και Απόστολος Ταμβακάκης με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στην προγραμματισμένη όπως διευκρινίστηκε συνάντησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της Εθνικής εξήγησαν στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι το ύψος των καταθέσεων έχει συρρικνωθεί δραματικά στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον πρόβλημα κεφαλαίων, ενδέχεται να βρεθούν σε οριακό σημείο εάν τα κριτήρια των επικείμενων stress tests συμπεριλάβουν και τα ακραία σενάρια μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η περιγραφή της κατάστασης σε συνδυασμό με την ύφεση που συνεχίζει να βαθαίνει, διογκώνει επικίνδυνα τις επισφάλειες σε όλες πλέον τις κατηγορίες δανείων, υποχρεώνοντας τις τράπεζες σε μεγαλύτερη δέσμευση πολύτιμων κεφαλαίων για σχηματισμό προβλέψεων.
Εγγυήσεις τον Ιούλιο...
Υπό το πρίσμα αυτών των εκτιμήσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο τραπεζίτες ενημέρωσαν τον υπουργό πως είναι πιθανόν εντός του Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες να αναγκασθούν να κάνουν χρήση του πακέτου των πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 30 δις ευρώ, υποβάλλοντας τα σχετικά αιτήματα, γεγονός που σημαίνει πως οι εγγυήσεις τελειώνουν, ενώ ταυτόχρονα η ΕΚΤ πιέζει για τη σταδιακή απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών.
...αγωνία για τα έντοκα
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπακωνσταντίνου συζήτησε με τους κ. Ράπανο και Ταμβακάκη τη δυνατότητα του συστήματος να καλύψει μία ακόμη έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου τα ταμεία του οποίου αδειάζουν με επικίνδυνο ρυθμό τη στιγμή που η καταβολή της 5ης δόσης βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο βαθμό που αυτή εξαρτάται από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Πέραν των θεμάτων τραπεζικού ενδιαφέροντος, στη συνάντηση ετέθησαν και θέματα που άπτονται της ευρύτερης πολιτικής, όπως για η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το σοβαρό πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζίτες φέρεται να συζήτησαν με τον κ. Παπακωνσταντίνου τις δυνατότητες εντοπισμού κραυγαλέων περιπτώσεων φοροδιαφυγής Eλλήνων καταθετών που έχουν μεταφέρει μέσω του τραπεζικού συστήματος (π.χ. με εμβάσματα) τεράστια ποσά πολλών εκατομμυρίων στο εξωτερικό, τα οποία επ’ ουδενί δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Ψάξτε αυτούς που “τα έφυγαν!”
Δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ταυτοποιήσει 30.000 Έλληνες καταθέτες τραπεζών του εξωτερικού και έχει ξεκινήσει τις διασταυρώσεις εξετάσθηκαν οι δυνατότητες επαναπατρισμού των κεφαλαίων αυτών και τοποθέτησής τους στις ελληνικές τράπεζες παράλληλα με την είσπραξη των φόρων και των προστίμων από το ελληνικό δημόσιο.
Στο τραπέζι ετέθη ο έλεγχος και η διασταύρωση καταθέσεων που έχουν «κρυφτεί» στις ξένες τράπεζες από τη δεκαετία του 1990 και όχι μόνον όσων φυγάδευσαν κεφάλαια από την εκδήλωση της κρίσης και μετά.
Συμπερασματικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε ένα ακόμη σήμα κινδύνου αυτή τη φορά από τις τράπεζες, ταυτόχρονα με τα αγωνιώδη μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά από τους ευρωπαίους συναδέλφους του για επίσπευση των μέτρων και μάλιστα τη στιγμή που η κυβέρνηση αναβάλλει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για μετά τη Σύνοδο Κορυφής, απόφαση που η τρόϊκα επισήμως αγνοούσε μέχρι χθες, όπως αναφέρουν συνομιλητές της.
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου