Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Η “πράσινη” Βουλή των Ελλήνων


Το 2006 προωθήθηκε ο νόμος 3468 ο οποίος έδινε νέα κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με εργασίες που θα αφορούσαν αρχικά τη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ζάππειο Μέγαρο. Όλα ξεκίνησαν τότε.

Τώρα η Βουλή των Ελλήνων θέλοντας να είναι πρωτοπόρος των περιβαλλοντικών δράσεων και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την ορθολογική χρήση της ενέργειας, για την προστασία του περιβάλλοντος και για τους φιλικούς ενεργειακούς πόρους του μέλλοντος.

Καταρχάς προμηθεύτηκε υβριδικά αυτοκίνητα για τη Βουλή (από διαφορετικές εταιρείες) ως δείγμα συμμετοχής στο μέτρο της Διεθνούς Κοινότητας για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Το «πράσινο» σχέδιό προχώρησε με την τοποθέτηση βιοδασπώμενων σάκων απορριμμάτων σε όλα τα κτίρια του Κοινοβουλίου, οι οποίοι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι εγκαταστάθηκε στη στέγη του Μεγάρου της Βουλής φωτοβολταικό σύστημα παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 78,3 KW. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη μέρους των αναγκών της Βουλής και μάλιστα σε περιπτώσεις πλεονάσματος αυτή θα διαχέεται στο δίκτυο της ΔΕΗ δωρεάν!

Η συνολική ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από 192 φωτοβολταικές γεννήτριες ονομαστικής ισχύος 408wp, ενώ η τεχνολογία των συλλεκτών είναι λεπτού υμενίου (κοινώς τάπητες, ας μη ξεχνάμε και την παλαιότητα του κτιρίου που δεν επιτρέπει τη χρήση άλλου υλικού) με υψηλή απόδοση ακόμα και σε χαμηλές στάθμες ηλιακής ακτινοβολίας.

Η Τεχνική Υπηρεσία της Βουλής μελετά τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταικών συστημάτων και σε άλλα κτίρια, όπως για παράδειγμα στο παλιό καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν όπου με τη συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο γίνονται ερευνητικές εργασίες με στόχο να μετατραπεί το κτίριο σε σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο μεγάλης επισκεψιμότητας στη Δυτική Αττική.

Άλλο πολύτιμο έργο είναι η εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με τη χρήση φυσικού αερίου. Σύντομα θα προχωρήσουν μάλιστα και σε αλλαγή των κεντρικών μονάδων ψύξης καθώς και της αντίστοιχης εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου. Φυσικό αέριο δηλαδή χειμώνα-καλοκαίρι.

Ακόμα, έχουν τοποθετηθεί κάδοι συλλογής και ανακύκλωσης μπαταριών σε 11 σημεία στο Κοινοβούλιο και σταδιακά αντικαθίστανται οι λαμπτήρες πυρακτώσεως με οικολογικούς λαμπτήρες φωτισμού.

Ενδιαφέρον δείχνει η Βουλή και για τις άγονες γραμμές, τα απομακρυσμένα νησιά, τους ακρίτες της ελληνικής γης, εξ ου και η καινοτόμος επένδυση από ανανεώσιμες πηγές στην Ικαρία: μέρος της παραγόμενης ενέργειας θα χρησιμοποιείται για άντληση και αποθήκευση νερού που θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου