Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

Δεκάδες διαρρήξεις σχεδόν κάθε ώραΣυμμορίες ληστών κάνουν τα σπίτια …καλοκαιρινά!

Συμμορίες «ποντικών» και «μακρυχέρηδων» έχουν πιάσει δουλειά εδώ και μια εβδομάδα και εκμεταλλευόμενοι τις καλοκαιρινές διακοπές...

των Αθηναίων, τρυπώνουν σε σπίτια και τα αδειάζουν. Ειδικά στα προάστια των Αθηνών, τόσο τα βόρεια όσο και τα νότια όπου αργά το βράδυ δεν κυκλοφορεί κόσμος, η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη με δεκάδες διαρρήξεις σχεδόν κάθε ώρα.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες η Αστυνομία και ειδικά τα τοπικά τμήματα δεν προλαβαίνουν να καταγράφουν συμβάντα κλοπών και διαρρήξεων, παρόλα αυτά, δεν είναι σε θέση να κάνουν πολλά πράγματα αφού συμμορίες κυρίως αλλοδαπών «μακρυχέρηδων», δρουν με ανεξέλεγκτο τρόπο.


Μάλιστα, έχουν καταγραφεί συμβάντα αλλοδαπών που έρχονται για λίγες ημέρες στην Ελλάδα και ειδικά την περίοδο του Αυγούστου, αφού επιδοθούν σε σωρεία διαρρήξεων οικιών και αυτοκινήτων και αρπαγών τσαντών στους δρόμους και από τις παραλίες επιστρέφουν ανενόχλητοι στις πατρίδες τους.


«Υπάρχουν πολλά συμβάντα τα οποία όμως θα διαπιστωθούν τις επόμενες εβδομάδες, όταν οι ένοικοι επιστρέψουν στις οικίες τους από τις διακοπές», λέει στο protothema.gr αξιωματικός της Ασφάλειας και προσθέτει: «Εμείς, έχουμε αυξήσει τις περιπολίες ειδικά τις μεταμεσονύκτιες ώρες σε πολλές περιοχές της Αττικής και έχουμε δώσει έναν οδηγό με κάποιες απαραίτητες και απλές κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευτούν».


Συμβουλές από την Αστυνομία

Η ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να ενημερώσει όλους τους πολίτες που φεύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές υπενθυμίζει τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να μην βρούμε – όταν επιστρέψουμε – το σπίτι …άδειο, αλλά και να μην έχουμε απώλειες κατά τη διάρκεια των διακοπών. Συγκεκριμένα:

Φεύγοντας από το σπίτι

Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.


Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.


Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας.


Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.


Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µην δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.


Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

Ενεργοποιείστε το σύστημα συναγερμού.

Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.


Στο ταξίδι

Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.


Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.

Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή

Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στην παραλία

Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).

Στη διασκέδαση

Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=137928

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου