Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ωμός εκβιασμός του ΔΝΤ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.


Παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας που αγγίζει τα όρια του ωμού εκβιασμού κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του για τη χώρα, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή. Το Ταμείο προειδοποιεί ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μπορεί να προκαλέσει πολιτική κρίση, χρεοκοπία της...
χώρας και έξοδο από την ευρωζώνη.
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα αντιμνημονιακά κόμματα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, σε χρεοκοπία της χώρας και σε έξοδο από το ευρώ» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην σελίδα 39 της έκθεσης του ΔΝΤ όπου αναφέρονται οι πιθανοί κίνδυνοι αποτυχίας του προγράμματος.
Το ΔΝΤ διαπιστώνει επαναφορά του ελληνικού προγράμματος στην ορθή τροχιά "μετά από τις σημαντικές αποκλίσεις του 2012 λόγω των πολιτικών εξελίξεων" κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου.
Η έκθεση προβλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα 0% το 2013 έναντι 0,4% που αναμένει η κυβέρνηση). Για το 2014 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, 3% για το 2015, 4,5% για την περίοδο 2016-2017 και 4,1% του ΑΕΠ για την τριετία 2018-2020.
Το Ταμείο προβλέπει επίσης ανεργία της τάξης του 24,4% το 2013 και 25,1% το 2014.
Για το θέμα του χρέους, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του παρόντος προγράμματος, το ΔΝΤ προτείνει απευθείας κούρεμα 25% στα δάνεια των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα αλλά και των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ, με στόχο την επιστροφή στη βιωσιμότητα. Παράλληλα προτείνει την αντικατάσταση του μάνατζερ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με ξένους τεχνοκράτες εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. 
Σε ο,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι δεν έχει προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η επιτάχυνση των φορολογικών δικών, ενώ διαπιστώνει υστέρηση στη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο. 
Τέλος, σημειώνει ότι το 2012 βγήκαν σε εφεδρεία 200 άτομα, αντί για το στόχο των 15.000. 
«Κίνδυνος εκτροχιασμού»
Τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα της Ελλάδας "βλέπει" ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πόουλ Τόμσεν.  Ο αξιωματούχος της τρόικας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα.
Οι δεσμεύσεις της ευρωζώνης να συνεχίζουν να καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό της χώρας μπορεί να μην είναι ακόμα συγκεκριμένες, αλλά είναι σύμφωνες με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΔΝΤ, σημείωσε, υπονοώντας ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει και αυτό να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα.
Ο Π. Τόμσεν υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι ότι η ευρωζώνη αναγνώρισε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα μείωσής του στο μέλλον επισημαίνοντας πάντως πως η έγκαιρη συγκεκριμενοποίηση της περαιτέρω αυτής μείωσης καθώς και της συμπλήρωσης του χρηματοδοτικού κενού θα είναι καίρια για την επιτυχία του προγράμματος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, το εύρος του κενού για το 2015-2016 εκτιμάται στα 5,5-9,5 δισ. ευρώ και θα επανεκτιμάται τακτικά. 
"Είναι ακόμα πολύ νωρίς να πει κανείς εάν θα χρειαστεί η Ελλάδα και περαιτέρω χρηματοδότηση από τις αρχές του 2015 ή νωρίτερα", συμπλήρωσε.
Πηγή: Reuters
Από:  enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου