Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Εάν δεν ήταν … “φίλος” πόσα θα έπαιρνε;


Πριν δύο χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόταν στην Αθήνα τον πολυβραβευμένο Καταλανό πολεοδόμο Χοσέ Αθεμπίγιο, προκειμένου να μας δώσει τα φώτα του για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, στα πλαίσια και του μνημονιακού σχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις.
Στις 3 Μαΐου δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» αναφέρει: «Τα βέλη των Βρυξελλών στόχευαν τον «αδιαφανή» ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο, που είχε -χωρίς διαγωνισμό- αναλάβει τη μελέτη.
Η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι ο Χ. Αθεμπίγιο «θα κάνει τη μελέτη αμισθί ως προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού». Η δημοσιοποίηση όμως του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. εμφάνισε ως σύμβουλο την εταιρεία Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS), ένας από τους ιδιοκτήτες της οποίας είναι ο «αμισθί» εργαζόμενος για το σχέδιο στο Ελληνικό, κ. Αθεμπίγιο». Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Παπακωνσταντινου , ο οποίος μίλησε για «μυθεύματα» αλλά και «ελαφρότητα εφημερίδων». «Το πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας είναι μύθευμα από την αρχή μέχρι το τέλος» είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη ΝΕΤ και πρόσθεσε: «Τι πράγματα είναι αυτά; Προβληματίζομαι για την ελαφρότητα με την οποία γράφονται ορισμένα πράγματα σε μεγάλες εφημερίδες».
Μόλις χθες όμως, πληροφορηθήκαμε ότι ο… «άμισθος σύμβουλος» του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο πήρε μόνο για τις… συμβουλές στην αξιοποίηση του «Ελληνικού» ποσό 180 χιλιάδων ευρώ».
Δηλαδή μάθαμε ότι τελικά το αμισθί πήγαινε μόνο στο σύμβουλος, καθώς το περιβόητο master plan του αρχιτέκτονα για το πρώην αεροδρόμιο αποδείχτηκε μια καλοπληρωμένη δουλειά μεταξύ "φίλων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου