Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Οι Γερμανοί …πατρονάρουν τα Σκόπια.


Η καταδικαστική απόφαση της Χάγης κατά της Ελλάδας στη διένεξη για την ονομασία αναφέρεται σε όλες τις μεγάλες γερμανικές εφημερίδες. «Η Αθήνα ηττήθηκε στην διένεξη για την ονομασία», «Άνοιξε ο δρόμος της Μακεδονίας για την Δύση» με αυτούς τους τίτλους υποδέχθηκαν οι γερμανικές εφημερίδες την χθεσινή καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα.

Σαν «παλιό, ελληνικό αμάρτημα», χαρακτηρίζει το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung τη διένεξη για την ονομασία και υπογραμμίζει: «Για την Αθήνα η απόφαση συνιστά διπλωματικό κόλαφο, που πρέπει να υποστεί ο Λουκάς Παπαδήμος, ένας πρωθυπουργός που δεν έχει καμία σχέση με το πολιτικό ατόπημα του παρελθόντος. Τώρα είναι σκόπιμο να συμβουλεύσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να υποβάλει νέα αίτηση ένταξης στο . Σε μια τέτοια περίπτωση η Αθήνα θα αναγκαζόταν να αλλάξει τη θέση της. Και ο πρωθυπουργός της κ. Παπαδήμος θα ήταν ευγνώμων, διότι θα μπορούσε επιτέλους να ξεκόψει από αυτή την παλιά, πολιτική διένεξη.»
«Μια ευκαιρία για την Ελλάδα», θεωρεί την απόφαση της Χάγης ο Νιλς Καντρίτσκε στην εναλλακτική εφημερίδα Tageszeitung και εκτιμά ότι είναι άκαιρη αυτή τη στιγμή για μια αναζωπύρωση της διένεξης για την ονομασία: «Η απόφαση της Χάγης μπορεί να μην τερματίζει την παράδοξη διένεξη, αλλά ενδέχεται να αναγκάσει τις δύο χώρες να επιστρέψουν στην λογική και το διάλογο.
Ειδικά η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να αδράξει την ευκαιρία (….) Το ζήτημα είναι βέβαια εάν πρυτανεύσει όντως η λογική. Και οι αμφιβολίες μας επικεντρώνονται σε ένα όνομα: Αντώνης Σαμαράς. Ήταν αυτός που πριν από τρεις εβδομάδες συμμετείχε με μισή καρδιά στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λουκά Παπαδήμου και που πριν από 20 χρόνια τορπίλισε μια συμβιβαστική, αλλά συνετή λύση για την ονομασία Η Αθήνα δεν πρέπει να προσπαθήσει για δεύτερη φορά στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ να μπλοκάρει την ένταξη της Γείτονος χώρας, διότι τότε θα παραβίαζε εκ νέου την Ενδιάμεση Συμφωνία. Τώρα θα φανεί εάν ο κ. Σαμαράς διδάχθηκε κάτι ή εάν παραμένει ένας πολιτικός του χθες.»
dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου