Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Εφτιαχναν «ψωμί» πριν 30.000 χρόνια!

Οι πρόγονοί μας δεν ήταν αποκλειστικά κυνηγοί που έτρωγαν μόνο κρέας, αλλά η διατροφή τους περιελάμβανε «ψωμί» και δημητριακά, αποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις ΗΠΑ, και η οποία τοποθετεί τη βρώση δημητριακών 30.000 χρόνια πριν, δηλαδή 20.000 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε έως τώρα.


Λίθινα γουδιά με ίχνη σπόρων που ανακαλύφθηκαν σε τρεις τοποθεσίες, στο Μπιλαντσίνο της Ιταλίας, στο Κοστένκι της Ρωσίας και στο Παβλόφ της Δημοκρατίας της Τσεχίας, δείχνουν ότι η μετατροπή δημητριακών σε τρόφιμα και ίσως στην παραγωγή αλεύρου και σε ένα υποτυπώδη τύπο ψωμιού, είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε όλη την Ευρώπη, που ξεκίνησε πριν ακόμα ο Homo Sapiens μάθει να καλλιεργεί φυτά, γράφουν οι συντάκτες των εργασιών που δημοσιεύονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, στο χθεσινό τους τεύχος.

«Είναι πιθανόν τρόφιμα από φυτά και με υψηλά ποσοστά ενέργειας να υπήρχαν και να έπαιζαν έναν ρόλο στη διατροφή των φυλών αυτών που ζούσαν από το κυνήγι και τη συγκομιδή των καρπών», γράφουν οι συντάκτες.

Οι αναλύσεις των ευρημάτων -ζευγάρια λίθινων εργαλείων που χρησιμοποιούνταν ως γουδιά και γουδοχέρια και ίχνη φυτικού υλικού και αμύλου- έδειξαν ότι οι κόκκοι αμύλου ήταν πολτοποιημένες φτέρες, σπόροι μιας πόας που ονομάζεται Brachypodium, καθώς και ρίζες και σπόροι φυτών της οικογένειας Typhaceae, αλλά δεν ήταν καλλιεργούμενα φυτά, όπως σιτάρι και κριθάρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου