Χιλιάδες Ελληνες καπνιστές πάσχουν από τη χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, χωρίς να το γνωρίζουν. Η αποκαλούμενη και...
«νόσος των καπνιστών» προσβάλλει το 8% των ενηλίκων που συνεχίζουν την επιβλαβή αυτή συνήθεια.
Μελέτες δείχνουν ότι το 56% το αγνοεί, παρά τον επίμονο βήχα και συνεχίζουν το κάπνισμα. Η νόσος προσβάλλει με μεγαλύτερη συχνότητα τους άνδρες (11,6%), σε σύγκριση με τις γυναίκες (4,8%) και τον αγροτικό πληθυσμό (15,1%) έναντι του αστικού (10,1%).
Σπιρομέτρηση συνίσταται για τους καπνιστές
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.
Οι πνευμονολόγοι σημειώνουν ότι πρόκειται για μία νόσο των πνευμόνων, η οποία στις προηγμένες χώρες αποδίδεται κατά 80% έως 90% στο κάπνισμα. Τα βασικά της συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, οι οποίοι υφίστανται αναπνευστική ανεπάρκεια.
Λόγω του τεράστιου κόστους της, η χρόνια πνευμονική πνευμονοπάθεια απειλεί άμεσα με χρεοκοπία ακόμη και τα πιο εύρωστα συστήματα Υγείας. Παρ’ όλα αυτά δεν τυγχάνει της απαραίτητης προσοχής από τους γιατρούς και τις υγειονομικές αρχές.
Μπορεί, ωστόσο, να ελεγχθεί πλήρως, αν μειωθεί το βασικό της αίτιο (το κάπνισμα) και χορηγηθούν έγκαιρα θεραπευτικές μέθοδοι, οι οποίες βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου.
Οι επιστήμονες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας συνιστούν τα εξής:
Οι καπνιστές άνω των 30 ετών, με ένα έστω από τα συμπτώματα -βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια- να επισκεφθεί τον γιατρό του και προφανώς να διακόψουν το κάπνισμα.
Ολοι οι καπνιστές να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας), σε ειδικό πνευμονολόγο. Οι πάσχοντες να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου.
Θεραπεία με χρήση βλαστοκυττάρων
Βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων του αναπνευστικού, μεταξύ των οποίων και η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, χορηγούν επιστήμονες του Νοσοκομείου Σερρών. Οπως εξηγεί ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής κ. Αντώνης Αντωνιάδης, η μελέτη γίνεται σε συνεργασία με την Πνευμονολογική κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Δημοσθένη Μπούρου.
Πρόκειται για μία πρωτοποριακή θεραπευτική παρέμβαση με αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού σε ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση. Οι γιατροί λαμβάνουν 300 κυβικά εκατοστά λίπους, με λιποαναρρόφηση ή με μικρή δερματική τομή στο κάτω τριτημόριο της κοιλιάς. Με κατάλληλους χειρισμούς, απομονώνουν και ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια χορηγούνται στον ασθενή, με βρογχοσκόπιο.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, οι μέχρι στιγμής παρατηρήσεις είναι ενθαρρυντικές, καθώς σε αρκετούς ασθενείς παρατηρήθηκε υποκειμενική και αντικειμενική βελτίωση. Ο κ. Αντωνιάδης εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων, καθώς η συμβολή τους στην επιδιόρθωση των ιστών δεν είναι ακόμα απολύτως διασαφηνισμένη.
Εχουν ωστόσο ανοίξει πολλά συναρπαστικά μονοπάτια για την αντιμετώπιση διαφόρων ανίατων νόσων, μεταξύ των οποίων και αρκετών του αναπνευστικού συστήματος, όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, η πνευμονική υπέρταση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τα αυτοάνοσα νοσήματα και η κυστική ίνωση.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου