Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Σανατόριο της Ιθώμης...

Από το http://paysanias.blogspot.com/ 

ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΒΥΤΙΝΑΣ...  γνωστό ως «Σανατόριο της Ιθώμης»
Το υγιεινό κλίμα
της περιοχής έγινε αιτία κοντά στη Βυτίνα να κτιστούν δύο σανατόρια και άλλο ένα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λίγο πριν από την Αλωνίσταινα. Μοναδικό δείγμα νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής και ένα σχεδόν κινηματογραφικό σκηνικό σήμερα είναι το σανατόριο «της Μάννας» στην Κορφοξυλιά Μαγουλιάνων.
Κτίστηκε
μεταξύ 1925-28 με πρωτοβουλία και εράνους της αδερφής του...
 Παύλου Μελά Άννας Παπαδοπούλου - που ήταν γνωστή ως Μάννα- για τη νοσηλεία των φυματικών αρρώστων της μικρασιατικής εκστρατείας του 1920-22. Το μεγάλο μακρόστενο πετρόκτιστο κτίριο είναι έργο Λαγκαδινών μαστόρων και θα το βρείτε πολύ εύκολα στρίβοντας από τον κεντρικό Βυτίνας-Καρκαλούς προς το Βαλτεσινίκο.
Το
σανατόριο της Βυτίνας ο «Άγιος Τρύφων» είναι και αυτό σε κακή κατάσταση σήμερα. Κτίστηκε μεταξύ 1927-28 από τον πνευμονολόγο Μπόμπολα, λειτούργησε με λίγους ασθενείς και προσωπικό, αλλά επειδή δεν απέδωσε οικονομικά πουλήθηκε και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τον Μάιο του 1941. Θα το βρείτε αν διασχίσετε τον κεντρικό δρόμο απέναντι από τη Βυτίνα (έξοδος ευθεία από τον «δρόμο της Αγάπης») και ανεβείτε έναν μικρό χωματόδρομο.
Το
τρίτο, ημιτελές αλλά πολύ εντυπωσιακό κτίσμα από πέτρα έφτιαξαν πάνω από την Αλωνίσταινα οι πνευμονολόγοι Μπόμπολας- Γερουλάνος με χρηματοδότηση ενός εμπόρου που λεγόταν Πολίτης. Η τοποθεσία είναι υπέροχη, γεμάτη έλατα και από πάνω υπάρχει η Δίπορτη Σπηλιά, όπου κρύβονταν οι ντόπιοι όταν τους κυνηγούσαν οι Τούρκοι. Γύρω υπάρχουν πηγές όπου μεταξύ 1920-1945, όταν θέριζε η φυματίωση, έφτιαχναν καλύβες και έμεναν για να πίνουν το εξαιρετικό νερό και να ζουν στον καθαρό αέρα τρώγοντας ψωμί από τους τρεις φούρνους της Αλωνίσταινας!
Για
να το ανακαλύψετε θα στρίψετε αριστερά στον χωματόδρομο που υπάρχει λίγο μετά την ταμπέλα προς Κοκκινόβρυση που θα δείτε στα δεξιά σας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου