Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τρέχουν να προλάβουν τους κερδοσκόπους της Δευτέρας στην Ευρωζώνη


Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωζώνη για την κρίση με επίκεντρο το πακέτο βοήθειας στην Ιρλανδία... το οποίο έχει προκαλέσει τις διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ιρλανδών

οι οποίοι αντιδρούν στο σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας που αναγκαστικά έλαβε η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στους όρους διάσωσης.

Οι διαπραγματεύσεις της Ιρλανδίας με την τρόικα συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έτσι ώστε να προλάβουν τις αγορές τη Δευτέρα.

Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με αρκετά θέματα να παραμένουν ανοιχτά όπως το ύψος του επιτοκίου της βοήθειας στην Ιρλανδία.

Πάντως, σύμφωνα με τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν φήμες ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί στο 5,5% ετησίως, αλλά το επιτόκιο αυτο θα αυξηθεί αισθητά εάν η διάρκεια του δανείου ξεπεράσει τα τρία χρόνια.

Το άλλο ανοιχτό θέμα είναι η αναδιοργάνωση των ιρλανδικών τραπεζών, αλλά και η συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στην "επιχείρηση" αναδιάρθρωσης" τους. Σε όλο αυτό το σκηνικό ήρθε να προστεθεί και η καθολική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ιρλανδικών τραπεζών από την Standard & Poors.

Στο μέτωπο της Πορτογαλίας τώρα, ενεκρίθη ο προϋπολογισμός άγριας λιτότητας, προκειμένου να σταματήσει το κύμα των κερδοσκόπων με τα επιτόκια, τα οποία με τη σημερινή τους πορεία οδηγούν τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης.

Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές η Πορτογαλία αναμένεται να καταφύγει στην τρόικα τον Ιανουάριο, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως σε περίπτωση μη συντονισμένης δράσης από τους ευρωπαίους ηγέτες, τότε το ντόμινο δεν θα σταματήσει στην Πορτογαλία, αλλά θα συμπαρασύρει και την Ισπανία, την τέταρτη δηλαδή μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου