Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών: Φόρος ως... 90%


Φορολογία που θα φθάνει ως και το 90% θα επιβάλλεται στα μπόνους που λαμβάνουν τραπεζικοί υπάλληλοι, αλλά και στα ποσά που δίνονται σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εντάσσονται σε προγράμματα εθελουσίας- πρόωρης αποχώρησης λόγω συμπλήρωσης των ... προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Σε εγκύκλιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ.Κουσελάς για πρώτη φορά διευκρινίζεται ότι με τη φορολογική κλίμακα που θα επιβαρυνθούν τα μπόνους θα φορολογηθούν και τα ποσά που χορηγούνται σε υπαλλήλους ΔΕΚΟ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες με τη διαδικασία της εθελουσίας εξόδου.

Μάλιστα στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται βάσει του νόμου η συμμετοχή των φορέων κοινωνικής ασφάλισης σε προγράμματα εθελουσίας- πρόωρης αποχώρησης προσωπικού των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε περίπτωση όμως που κάποια από τις επιχειρήσεις αυτές καταρτίσει, τυπικά ή άτυπα, προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης υπαλλήλων της που έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χορηγώντας οικονομικά κίνητρα πάσης φύσεως σε αυτούς τους υπαλλήλους, υποχρεούται να γνωστοποιήσει την καταβολή του ποσού στην αρμόδια ΔΟΥ του αποχωρούντος υπαλλήλου. Το οικονομικό αυτό κίνητρο υπάγεται στους νέους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που προβλέπονται στον τελευταίο φορολογικό νόμο.

Οπως διευκρινίζεται, παροχές σε χρήμα (μπόνους) πέραν των τακτικών αποδοχών και των υπερωριών που καταβάλλουν ως και το οικονομικό έτος 2013 τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα σε στελέχη τους φορολογούνται ως εξής:

* Για συνολικό ετήσιο εισόδημα ως 60.000 ευρώ, αν καταβληθούν πρόσθετες αμοιβές (μπόνους) ως 10% επί του συνόλου των ετήσιων τακτικών αποδοχών και υπερωριών (δηλαδή αν το μπόνους είναι ως 6.000 ευρώ), αυτές μπαίνουν στη φορολογική κλίμακα και επιβαρύνονται όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα.

Ωστόσο ποσά που υπερβαίνουν το ποσό αυτό φορολογούνται αυτοτελώς με την κλίμακα που φαίνεται στον πίνακα. Ο φόρος παρακρατείται κατά την καταβολή ή την πίστωση των ποσών αυτών στους δικαιούχους και αποδίδεται στο Δημόσιο. Για τη σύγκριση μεταξύ των συνολικών ετήσιων τακτικών αποδοχών και υπερωριών και του συνολικού ετήσιου μπόνους του δικαιούχου (το αποτέλεσμα της οποίας κρίνει και τον τρόπο φορολόγησης των μπόνους) θα λαμβάνονται υπόψη τα αντίστοιχα καθαρά ποσά αυτών.

Στην περίπτωση που τα υπ΄ όψιν μπόνους χορηγούνται στους δικαιούχους μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσής τους, αυτοί υποχρεούνται να τα δηλώσουν με συμπληρωματική δήλωση μέσα στον επόμενο μήνα από αυτόν εντός του οποίου χορηγήθηκαν, χωρίς κυρώσεις.

gianaminsekoroidevoun.blogspot.com

Το 23% των Ελλήνων είναι φτωχοί


Ποιές κατηγορίες πολιτών οδεύουν προς τη φτώχεια
Ένας στους 7 εργαζόμενους χάνει το σπίτι του και 3 στους 7 δυσκολεύονται να πληρώσουν τις... δόσεις τους."Τα τελευταία, χρόνια, η εργασία δεν αρκεί για να αποτρέψει τη φτώχεια, η οποία σήμερα δεν αφορά μόνο τους ανέργους αλλά και τους εργαζόμενους όπως και τους συνταξιούχους", ανέφερε η κ. Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας κα Στάβυ Σαλουφάκου, παρουσιάζοντας σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το σχέδιο δράσης του ΕΚΑ "Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου", το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού 2010".

"Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών" τόνισε η κ. Σαλουφάκου απέδωσε το φαινόμενο στην αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη μείωση των αμοιβών και την αύξηση της φορολογίας.

"Δημιουργείται ένα κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα, αλλά την κοινωνία μας συνολικά" είπε ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των οφειλών των εργαζομένων που μειώθηκαν οι αμοιβές τους προς τις τράπεζες. Ο ένας στους επτά εργαζόμενους χάνει το σπίτι του και τρεις στους επτά δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις" είπε η κ. Σαλουφάκου σημειώνοντας πως στον σχεδιασμό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου είναι και η παρέμβαση προς την πολιτεία για τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από το 1995 έως το 2008 για τη φτώχια ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 16% έως 17% ο ελληνικός είναι 21% έως 23% επεσήμανε Χρίστος Παπαθεοδώρου Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ο οποίος πρόσθεσε ότι κατά τα τελευταία 15 χρόνια η φτώχια την Ελλάδα έχει αυξηθεί παρά την αύξηση των δαπανών για την καπολέμησή της.

Γενιά του Πολυτεχνείου… Η πιο άχρηστη γενιά Ελλήνων όλων των εποχών



Η γενιά, που τα «έφαγε» όλα και χρεωκόπησε το κράτος.
Η γενιά, που, για να σωθεί η ίδια, ...«πούλησε» τα παιδιά της στο ΔΝΤ.…"Ξέρεις ποιος είναι αυτός ρεεεε; Ρε... ξέρεις ποιον έσπρωξες; Ρε...ξέρεις ποιου τα στοιχεία ζήτησες για εξακρίβωση;" …φώναξε ένας "δημοκράτης" των Εξαρχείων σε κάποιον νεαρό αστυνομικό, ο οποίος τόλμησε να ελέγξει τον προκλητικό Παπαχρήστο. Ένας εμφανώς... κρατικοδίαιτος και άρα επαγγελματίας "δημοκράτης" έκανε αυτό, το οποίο κάνουν συνήθως όλοι οι όμοιοί του στη μεταπολίτευση. Άσκησε το πιο δημοφιλές σπορ των "αριστερών" στην "αριστερή" μεταπολίτευση. Το σπορ της εκ του ασφαλούς "απείθειας" προς την εξουσία.
"Έβγαλε γλώσσα" στην εξουσία. Στην εξουσία του χωροφύλακα. Στη δήθεν εξουσία του δήθεν χωροφύλακα, τον οποίο οι ίδιοι διορίζουν από το 81' και πέρα και τον χρησιμοποιούν κατά βούληση. Όταν δεν τον βρίζουν στον δρόμο κάποιες πολύ συγκεκριμένες "ηρωικές" ημερομηνίες, τον έχουν έξω από τα σπίτια τους, είτε για να τους φυλάει είτε για να τον στείλουν στο σούπερ μάρκετ και να κουβαλήσει τα ψώνια τους.Σ' αυτόν απευθύνθηκε ο επαγγελματίας "αριστερός", προφανώς για να τον ακούσει ο λαός και όχι ο ίδιος ο "χωροφύλαξ". Ο "χωροφύλαξ" έτσι κι αλλιώς πάντα γνώριζε ποιος είναι ο Παπαχρήστος και ο κάθε Παπαχρήστος. Ο "χωροφύλαξ" πάντα γνώριζε ποιοι είναι όλοι αυτοί, γιατί αναλάμβανε πάντα να τους προστατεύσει. Ο "χωροφύλαξ" πάντα τους γνώριζε, γιατί γνώριζε το χαφιεδαριό, το οποίο περιφερόταν στα γραφεία της ασφάλειας. Ο λαός είναι αυτός, ο οποίος έχει αρχίσει να "ξεχνάει" ποιος είναι ο Παπαχρήστος και αυτό είναι που τους ενοχλεί. Ο λαός μπορεί να μην "ξεχνάει" τι σημαίνει "Δεξιά", αλλά τελευταία με τους Αλαβάνους και τους Κουβέληδες έχει αρχίσει και "θυμάται" τι σημαίνει "Αριστερά". Ο λαός έχει αρχίσει να μην θυμάται αυτά που "πρέπει" και αυτό είναι που μειώνει τα κέρδη των "ηρώων" της Αριστεράς. Μειώνει την "κληρονομιά" τους …και έχουν παιδιά ν' αποκαταστήσουν. Έτσι λοιπόν, για ν' ακούσει ο λαός, μας εξήγησε ο εξοργισμένος "δημοκράτης" ότι ο Παπαχρήστος είναι η "φωνή". "Η ΦΩΝΗ του Πολυτεχνείου". Η μισή ΦΩΝΗ του Πολυτεχνείου, για να είμαστε δίκαιοι, εφόσον την άλλη μισή την ταΐζουμε τώρα στην Ευρώπη και είναι η διαβόητη Δαμανάκη.Δαμανάκη και Παπαχρήστος. Το δίδυμο της "επιτυχίας" του Πολυτεχνείου. Η μία φώναζε …"Εδώ Πολυτεχνείο" με τον στόμφο και την ένταση που κάποιος πλανόδιος καντινιέρης φωνάζει …"εδώ μεζεδοπωλείο" και ο άλλος παρίστανε τον Ταμτάκο της κοινωνικής αντίστασης. Πραγματικός Ταμτάκος. Ο Μήτσος ο Ταμτάκος. Ούτε "Μολών Λαβέ" ως αρχαίος Έλληνας ούτε "Ελεύθερος Πολιορκημένος" ως νεώτερος. Δεν χρειάστηκε, εφόσον στο Πολυτεχνείο δεν στήθηκαν ούτε Θερμοπύλες ούτε Μεσολόγγια. Φάμπρικα στήθηκε και στις φάμπρικες δεν γίνονται μάχες, αλλά παζάρια.

Ο καιρός της Τρίτης


Δεν αναμένονται ιδιαίτερα φαινόμενα στη χώρα μας για αύριο Τρίτη. Το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι αραιές νεφώσεις σε όλη τη χώρα και οι τοπικές βροχοπτώσεις από το μεσημέρι και μετά στα βορειοδυτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από ... 8 έως 19 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 10 έως 20 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 11 έως 20 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα και από 15 έως 24 βαθμούς στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου. Ενδεικτικά : Αθήνα: 14-21, Θεσσαλονίκη 12-18, Λάρισα 11-19, Πάτρα 12-22, Ηράκλειο 17-24.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και η ένταση τους θα φτάσει τοπικά και τα 7 μποφόρ

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει και αύριο τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

www.k24.gr

Σφοδρή σύγκρουση στο κέντρο της Πάτρας


Αναποδογύρισε αυτοκίνητο!
Όλα ξεκίνησαν όταν μία γυναίκα οδηγός παραβίασε stop...

Το ατύχημα έγινε το απόγευμα της ...Δευτέρας (29-11-2010) στην οδό Καραϊσκάκη στο κέντρο της πόλης. Μία γυναίκα οδηγός παραβίασε stop και συγκρούστηκε με διερχόμενο αυτοκίνητο. Από τη σφοδρή σύγκρουση, το αυτοκίνητο που οδηγούσε νεαρός ''καρφώθηκε'' σε παρκαρισμένο όχημα και αναποδογύρισε.

Ευτυχώς τόσο η γυναίκα όσο και ο νεαρός οδηγός, βγήκαν από τα αυτοκίνητά τους, δίχως να έχουν τραυματιστεί. Δείτε το βίντεο του ''Patra TV''...

Επίθεση μέρα μεσημέρι


Έστειλαν μια γυναίκα στο νοσοκομείο
Μια ανάσα απ' το Καλλιμάρμαρο, στην οδό Γλαύκου δυο Ρουμάνοι ληστές είχαν στήσει καρτέρι λίγο... μετά τη μία το μεσημέρι και περίμεναν το πρώτο ανυποψίαστο θύμα.Μια γυναίκα που είχε την ατυχία να περνάει από δρόμο δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα πέσει θύμα ληστείας στη μέση του δρόμου εκείνη την ώρα.

Οι δυο ληστές έπεσαν πάνω της και τη χτύπησαν με αγριότητα στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Η γυναίκα έπεσε αναίσθητη στο πεζοδρόμιο. Οι δράστες της άρπαξαν την τσάντα και άρχισαν να τρέχουν.

Οι περαστικοί ωστόσο μαζί με το ΕΚΑΒ κάλεσαν και την αστυνομία που λίγο αργότερα κατάφερε να συλλάβει τον έναν από τους δύο ληστές.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΡΑΞΙΑ

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΠΛΗΓΗ ΣΟΒΑΡΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ,ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΗΣΗΣ.
ΤΩΡΑ ΠΛΗ ΤΤΕΤΑΙ  ΟΛΗ Η ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ Π Ν Ο ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ.ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ?ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.ΑΚΟΥΣΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΣΤΗ ΝΕΤ ΤΟΝ κ.ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ: ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΘΕΙ? ΜΟΝΟ ΤΟΥ? ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΛΑ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ,ΩΣ ΑΠΛΟΣ ΘΕΑΤΗΣ? ΚΥΡΙΕ ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΟΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΟΤΙ ΜΟΝΗ Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΔΕ ΦΘΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΛΜΗ.ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ.ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ .ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΥΕΤΑΙ ΚΟΠΤΕΤΑΙ.ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ  ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Που το πάτε μωρέ;Ποιούς νομίζετε ότι κοροϊδεύετε; Το χρέος στο 158,6%, βέβαιη η χρεοκοπία!

Το αδιέξοδο στην προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας της χώρας προβάλει απειλητικότερο από ποτέ, μέσα από τις γραμμές του προσχεδίου προϋπολογισμού που παρουσίασε χθες το υπουργείο Οικονομικών...
επιβεβαιώνοντας πλήρως τους σοβαρούς οικονομολόγους που εξαρχής θεωρούσαν καταδικασμένο το εγχείρημα διάσωσης της Ελλάδας με τη συνταγή του ΔΝΤ.
Το αδιέξοδο γίνεται ορατό, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, από δύο βασικά στοιχεία:..

- Στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να προσεγγίσει τους άπιαστους στόχους του μνημονίου, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε, με την έγκριση της τρόικας, να παρουσιάσει ένα ογκωδέστατο πακέτο μέτρων, για να επιτύχει ένα «πενιχρό» αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της. Με μέτρα που συνολικά αποσκοπούν στην εξοικονόμηση 14,3 δις. ευρώ, η κυβέρνηση πασχίζει –χωρίς και πάλι γίνεται πειστική…- να πετύχει μια μείωση του ελλείμματος κατά 5 δις. ευρώ περίπου, για να το «προσγειώσει» σε επίπεδα χαμηλότερα των 17 δις. ευρώ, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη του ενός δις. ευρώ από τον αρχικό στόχο του μνημονίου, πριν την αναθεώρηση του Αυγούστου.
- Την ίδια στιγμή, οι ίδιες οι προβλέψεις που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό δείχνουν πώς η προσπάθεια θα καταλήξει σε αδιέξοδο, ακόμη και αν πετύχει, επιβεβαιώνοντας επικριτές του ΔΝΤ, όπως ο πρώην κορυφαίος οικονομολόγος του και καθηγητής του MIT, Σάιμον Τζόνσον, ο οποίος εξαρχής είχε προειδοποιήσει, ότι η συνταγή του Ταμείου θα βυθίσει την οικονομία στην ύφεση, θα την φορτώσει με ακόμη μεγαλύτερα χρέη και θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη χρεοκοπία. Πράγματι, στο τέλος του δεύτερου χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, το 2011, η κυβέρνηση προβλέπει ότι το συνολικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα έχει εκτιναχθεί στα 362,230 δις. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 158,6% του «καχεκτικού» ΑΕΠ. Σε δύο χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή, το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κατά 6,6 δις. ευρώ και το χρέος θα έχει εκτοξευθεί κατά 63,7 δις. ευρώ!

Προφανές είναι, ότι η μοναδική προσπάθεια στην οποία επικεντρώθηκαν εξαρχής οι επίσημοι πιστωτές της χώρας και η κυβέρνηση, δηλαδή απλώς να μεταθέσουν την αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους μερικά χρόνια αργότερα, γίνεται πλέον ακόμη δυσκολότερη και καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη άμεσης επεξεργασίας σχεδίου ελεγχόμενης χρεοκοπίας, στο οποίο θα μπορούν να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες.


Σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, μετά τη λήψη των μέτρων, τα οποία έχει εγκρίνει η τρόικα, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να προωθηθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία για να δοθεί, ως «επιβράβευση», μια ακόμη «ανάσα» στην κυβέρνηση, με τη μορφή της επιμήκυνσης της διάρκειας εξυπηρέτησης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που –υποτίθεται ότι- θα εμπνεύσουν τα μέτρα της κυβέρνησης στις αγορές, αλλά και με την επικείμενη διάσωση της Ιρλανδίας, ελπίζεται ότι θα δώσει μια παράταση χρόνου, για να αντιμετωπισθεί αργότερα στην ουσία του το πρόβλημα των υπερχρεωμένων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.


Ταυτόχρονα, στην ίδια Σύνοδο Κορυφής θα γίνει η πρώτη συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων για την καθιέρωση του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών της Ευρωζώνης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Η διάσωση της Ιρλανδίας στο μεσοδιάστημα, παρότι καθησυχάζει τις αγορές, ανεβάζει το… θερμόμετρο της πίεσης της κοινής γνώμης στη γερμανική κυβέρνηση, να βρεθεί άμεσα ένας τρόπος για «κούρεμα πιστωτών», ώστε να μη σηκώσουν όλα τα βάρη της κρίσης της περιφέρειας οι φορολογούμενοι.


Στο μεταξύ, οι ιδιωτικοί τραπεζικοί όμιλοι επεξεργάζονται δικές τους προτάσεις για τον τρόπο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η Citigroup, για παράδειγμα, προτείνει ένα μικρό «κούρεμα» των πιστωτών το 2015, με παράλληλη επιμήκυνση των δανείων από τους επίσημους πιστωτές, που εκτιμά ότι μέχρι τότε θα έχουν ξεπεράσει τα 177 δις. ευρώ. Προφανώς, αυτό είναι ένα σενάριο που εξυπηρετεί θαυμάσια τις επιδιώξεις των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν θα γίνει δεκτό από την Γερμανία, ή ότι θα υπάρξει πράγματι το χρονικό παράθυρο ευκαιρίας, μέχρι το 2015, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή –η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει αποδείξει ότι τρέχει ταχύτερα από τα εκάστοτε σενάρια διευθέτησής της.


Η Citigroup, όμως, κάνει άλλη μια ιδιαίτερα σημαντική πρόβλεψη στην ίδια έκθεση: ότι η Ελλάδα, αν και όταν επανέλθει στις αγορές, θα είναι αδύνατο να ξαναβρεί επιτόκια όπως το 5%, με το οποίο δανείζεται από το διεθνή μηχανισμό. Το κόστος δανεισμού της χώρας, ακόμη και αν προχωρήσει καλά η εφαρμογή του προγράμματος, θα είναι τουλάχιστον 9%, εκτιμά η τράπεζα. Προφανές είναι, ότι το ελληνικό χρέος θα «γονάτιζε» τη χώρα, αν ήταν υποχρεωμένη να το αναχρηματοδοτήσει με τέτοια κόστη.


Το ΔΝΤ, σε μια μελέτη της εμπειρίας των προσπαθειών διάσωσης της Αργεντινής από το Ταμείο, είχε εκφράσει «μεταμέλεια», επειδή προσπάθησε επί σειρά ετών να αποτρέψει την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς να έχει εκπονήσει και να θέσει την κατάλληλη στιγμή σε εφαρμογή ένα «Σχέδιο Β» για μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, που αν είχε γίνει νωρίτερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, θα είχε και πολύ μικρότερο κόστος για το διεθνές σύστημα και την ίδια τη χώρα. Μένει να φανεί αν το Ταμείο έχει «μάθει το μάθημα» και αν αυτή την φορά, στην περίπτωση του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης χώρας στην ιστορία, που δεν είναι άλλη από την ελληνική, θα έχει να προτείνει έγκαιρα ένα καλό «Σχέδιο Β»…

Επιμένουν οι ναυτεργάτες, παρά την επιστράτευση

Τη συνέχιση της απεργίας της αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία παρά την απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών που ανακοίνωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης...
Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, που συγκεντρώθηκε και συνεδρίασε στον καταπέλτη του πλοίου "Κρήτη", αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργού αποφάσισε ότι η απεργία θα συνεχιστεί κανονικά. Το μεσημέρι, η ΠΝΟ, είχε ανακοινώσει ότι αποφάσισε την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας μέχρι τις έξι τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Ανακοινώνοντας την απόφαση για πολιτική επιστράτευση, ο Γ. Διαμαντίδης έκανε λόγο για αδιαλλαξία των δύο πλευρών, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο με το γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κ.Χαλά και τον πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας κ.Βεντούρη. Όπως τόνισε ζήτησε την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων για 3 ημέρες, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό.
Υποστήριξε δε, ότι "η κυβέρνηση, διαμεσολαβώντας επανειλημμένα μεταξύ των δυο κοινωνικών εταίρων, έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της" και αποφάσισε την επιστράτευση για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες στον Πειραιά, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους ναυτεργάτες.
Διαφωνεί με την επιστράτευση η Ν.Δ.
"Θέατρο του παραλόγου" χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για τους απεργούς ναυτεργάτες ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ο ίδιος κατηγόρησε το "ΠΑΣΟΚ για ανακολουθία λόγων και έργων", υποστηρίζοντας ότι "υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης και εύρεσης λύσης σε προβλήματα για τα οποία, άλλωστε, ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση της ανικανότητας και των αντιφάσεων".
"Σημειώνεται ότι, πριν λίγες ημέρες, ο ίδιος υπουργός είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστράτευσης, ενώ το 2006 και το 2007 το ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε το εν λόγω μέτρο ως “αυταρχική ενέργεια”.", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ..
ΚΚΕ: Επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια
"Η επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών αποτελεί επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης και πράξη αφοσίωσης στα συμφέροντα των εφοπλιστών", σχολίασε το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα του Περισσού, υποστήριξε ότι "αφού η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και των ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, απέτυχαν να κάμψουν το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών με τις συκοφαντίες, τις απειλές, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τις οργανωμένες επιθέσεις, τώρα χρησιμοποιούν την ωμή κρατική βία, καταδεικνύοντας το αληθινό αποκρουστικό τους πρόσωπο".
Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό και κάλεσε "όλους τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των ναυτεργατών συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο Τρίτη 30/11 και ώρα 6 το απόγευμα στον Πειραιά (σταθμός ΗΣΑΠ)".
ΣΥΡΙΖΑ: Νέο «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος
"Η κυβέρνηση ντύθηκε στο «χακί» και με ένα νέο «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος επιστράτευσε τους απεργούς ναυτεργάτες, προσπαθώντας με «στρατιωτικού» τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους.", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.
"Ανομολόγητος αλλά προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να φέρει στο προσκήνιο τις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις, οδηγώντας στην «κινεζοποίηση» τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων", πρόσθεσε.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=228770

Κάτω από το όριο της φτώχειας ένας στους πέντε Έλληνες

Αθήνα«Ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας»..
δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας «Μαζί ενάντια στη φτώχεια» που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το υπουργείο στο πλαίσια του «Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας».
Το όριο υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια. Το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν στην τρίτη ηλικία, το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.
Στοιχείο που προκαλεί σοκ είναι και το ότι τα τελευταία χρόνια η εργασία δεν αρκεί για να αποτρέψει τη φτώχεια. Ενδεικτικό είναι ότι ο ένας στους επτά εργαζόμενους χάνει το σπίτι του από την τράπεζα.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους παράλληλους άξονες στους οποίους το υπουργείο Εργασίας ασκεί την πολιτική του, τη στήριξη της απασχόλησης, την ανάσχεση της ανεργίας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

«Για να πετύχουμε τους στόχους μας υλοποιούμε προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ που αφορούν 668.000 πολίτες» είπε η κ. Κατσέλη και εκτίμησε ότι με τις δράσεις αυτές θα μειωθούν οι φτωχοί στην Ελλάδα κατά 450.000 άτομα ως το 2020.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα που δεν έχει κοινωνική συνοχή ούτε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η δημοκρατία και η οικονομία σε μια κοινωνία κομμένη στα δύο» τόνισε η Λούκα Κατσέλη.
Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που εξετάζει πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχιας και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών χαιρετισμό απηύθυνε και η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η οποία αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ομάδες που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και πριν από την οικονομική ύφεση, όπως οι οροθετικοί οι τοξικομανείς οι άνεργοι και οι μετανάστες.
Εργαζόμενοι μεν, φτωχοί δε
«Τα τελευταία, χρόνια, η εργασία δεν αρκεί για να αποτρέψει τη φτώχεια, η οποία σήμερα δεν αφορά μόνο τους ανέργους, αλλά και τους εργαζόμενους όπως και τους συνταξιούχους», ανέφερε η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας Στάβυ Σαλουφάκου, παρουσιάζοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το σχέδιο δράσης του ΕΚΑ «Φτώχεια και Εργασία: μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού 2010».

«Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών» τόνισε η κυρία Σαλουφάκου και απέδωσε το φαινόμενο στην αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη μείωση των αμοιβών και την αύξηση της φορολογίας.


«Δημιουργείται ένα κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα, αλλά την κοινωνία μας συνολικά» είπε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των οφειλών των εργαζομένων που μειώθηκαν οι αμοιβές τους προς τις τράπεζες.


«Ο ένας στους επτά εργαζόμενους χάνει το σπίτι του και τρεις στους επτά δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις» είπε η Στ.Σαλουφάκου σημειώνοντας πως στον σχεδιασμό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου είναι και η παρέμβαση προς την πολιτεία για τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών.


Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από το 1995 έως το 2008 για τη φτώχεια ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 16% έως 17% ο ελληνικός είναι 21% έως 23% επεσήμανε ο Χρίστος Παπαθεοδώρου, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.


Κατά τα τελευταία 15 χρόνια η φτώχια την Ελλάδα έχει αυξηθεί παρά την αύξηση των δαπανών για την καταπολέμησή της, προσέθεσε ο κ. Παπαθεοδώρου.


Στα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη σε βάθος κατανόηση της διασύνδεσης της φτώχιας με την εργασία και την ανάπτυξη ικανοτήτων δικτύωσης Συνεργασίας και Συντονισμού των Δράσεων των εμπλεκομένων φορέων στην καταπολέμηση του προβλήματος αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομαρχιακού ΚΕΚ Αθηνών και Νομαρχιακός Σύμβουλος Νομαρχίας Αθήνας Γιώργος Καστρινάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Γιάννης Παπαδημητρίου.


Το Σχέδιο Δράσης του ΕΚΑ περιλαμβάνει πλέγμα ενεργειών για την αποτύπωση και ανάλυση του φαινομένου της φτώχειας στον αστικό χώρο, καθώς και διευρυμένο δίκτυο υποστηρικτικών υπηρεσιών που αφορούν στην πληροφόρηση, τη συμβουλευτική, την κατοχύρωση και διεκδίκηση δικαιωμάτων, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας.


Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου


Σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρομέτρου για τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ή το 16% του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας ενώ τα 19 εκατομμύρια είναι παιδιά.


Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φτώχια στη χώρα τους είναι εκτεταμένη. Συνήθη «κοινωνικά» αίτια της φτώχειας θεωρούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι ανεπαρκείς αμοιβές ενώ συνήθη προσωπικά αίτια η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης ή δεξιοτήτων, καθώς επίσης και η «κληρονομική φτώχεια».

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56%), πιστεύουν ότι οι άνεργοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια.
Το 41% πιστεύει ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι και το 31% όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το 87% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η φτώχεια αποτελεί εμπόδιο για αξιοπρεπή στέγαση, οκτώ στους δέκα ότι εμποδίζει την πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση και ένα 74% ότι μειώνει τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας.


Επίσης το 89% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση για καταπολέμηση της φτώχειας.

in.gr

Βούτηξε με το νυφικό στη θάλασσα και έσωσε 55χρονη

Μια Αυστραλή ενώ φορούσε ακόμα το νυφικό της δεν δίστασε να πηδήξει στη θάλασσα για να σώσει μια άλλη γυναίκα που επέπλεε στην επιφάνεια με το πρόσωπο στο νερό, γράφει σήμερα η εφημερίδα Adelaide's Advertiser...Το γαμήλιο πάρτι ότι είχε ξεκινήσει και οι νεόνυμφοι φωτογραφίζονταν στην αποβάθρα στο ημίφως του σούρουπου όταν κάποιος εντόπισε μια 55 χρονη γυναίκα να μισοβυθίζεται στη θάλασσα.
Η νύφη, εκπαιδευμένη νοσοκόμα έσπευσε να βουτήξει στο νερό αλλά και να επαναφέρει τις αισθήσεις του θύματος πριν φθάσει το ασθενοφόρο.
Η διασωθείσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται με τραύματα στην σπονδυλική στήλη τα οποία υπέστη πέφτοντας από την αποβάθρα.
Ο Σέιν Ντάου, εκπρόσωπος της υπηρεσίας θαλασσίων διασώσεων της Νότιας Αυστραλίας, δήλωσε ότι οι καλεσμένοι στο γάμο ασχολήθηκαν τουλάχιστον για πέντε λεπτά για να επαναφέρουν τη γυναίκα και να ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις της.
«Έκαναν θαυμάσια δουλειά», πρόσθεσε ο ίδιος.
http://www.tovima.gr

Κομισιόν: Χωρίς δουλειά 750.000 Έλληνες το 2011

Εκτίναξη της ανεργίας στο 15% το 2011 και ακόμη υψηλότερα, στο 15,2% το 2012, προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα.
Στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα θα φτάσει στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011 και στο 7,6% το 2012. Προβλέπει ύφεση 3% για το 2011 και επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2012. Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Βέβαια, η όποια ανάκαμψη δεν θα φανεί αρκετή στο να περιορίσει την έκρηξη της ανεργίας. Οι περιορισμένες θέσεις εργασίας που εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει ο δημόσιος τομέας (απομάκρυνση συμβασιούχων, ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις κλπ) θα οδηγήσει τον επίσημο δείκτη της ανεργίας στο 15%, ποσοστό στο οποίο εκτιμάται ότι θα παραμείνει και το 2012.



Η Κομισιόν εκτιμά ότι στη διετία 2011-2012 θα υπάρξει και μείωση του εργασιακού κόστους . Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα θα “προσαρμοστούν” στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον με τις απολύσεις και τη μείωση της ζήτησης. Πρακτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται σε μείωση μισθών, η οποία μάλιστα εκτιμά ότι θα συμβάλλει στο να μετριαστούν οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα εκτιναχτεί στο 156% του ΑΕΠ μέχρι το 2012, ενώ το έλλειμμα αναμένεται να κλείσει γύρω στο 7,5% τόσο το 2011 όσο και το 2012. Η μείωση του ελλείμματος κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες, θα γίνει -όπως φάνηκε και από τον κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή η ελληνική κυβέρνηση- με τη λήψη μέτρων που αντιστοιχούν στο 5,75% του ΑΕΠ.
Τέλος, για το 2011 αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,2%, καθώς θα σταματήσουν να επιδρούν τα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν μέσα στο 2010 (αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης, ΦΠΑ κλπ). Για το 2012, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διολισθήσει περαιτέρω στο 0,5% του ΑΕΠ.
Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας, έχουν ως εξής:
www.enet.gr

Oι προβλέψεις για την Ελλάδα
Έτος 2010 2011 2012
ΑΕΠ -4,2 -3 1,1
Πληθωρισμός 4,6 2,2 0,5
Ανεργία 12,5 15 15,2
Έλλειμμα -9,6 -7,4 -7,6
Έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
-10,6 -8 -6,5

Ελβετία: Ψήφισαν «Ναι» στην απέλαση των εγκληματιών μεταναστών

Δημοψήφισμα για τα «μαύρα πρόβατα»
Η πλειοψηφία των Ελβετών ψηφοφόρων σε δημοψήφισμα για «αυτόματη» απέλαση ξένων υπηκόων που καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα είπε «Ναι», δίνοντας εντολή με 53% στο Εθνικό Συμβούλιο (το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο) να καταρτίσει το σχετικό νόμο.

Στο ίδιο δημοψήφισμα, οι Ελβετοί απέρριψαν την εισαγωγή ελάχιστου φόρου στα πολύ υψηλά εισοδήματα σε όλα τα καντόνια, μένοντας πιστοί στο «φιλικό φορολογικό κλίμα» της χωράς.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ, φαίνεται να επιβεβαιώνει την αυστηρότερη στάση που υιοθετούν σταδιακά οι Ελβετοί απέναντι στους μετανάστες. Πρόσφατα, η διεθνής κοινότητα είχε εκπλαγεί από την ελβετική απαγόρευση των μιναρέδων, που είχε αποφασιστεί πάλι με δημοψήφισμα.
Με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται μεν απέλαση για μετανάστες που καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα, αλλά κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Η πρόταση που εγκρίθηκε με το δημοψηφίσμα προβλέπει αυτόματη απέλαση μαζί με την καταδίκη.
Το Εθνικό Συμβούλιο καλείται τώρα να συντάξει το νόμο, ο οποίος όμως δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στις διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελβετία για ισότιμη μεταχείριση αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές για ελεύθερη διακίνηση προσώπων (αν και εκτός ΕΕ, η Ελβετία είναι στη Ζώνη του Σένγκεν).
Η πρόταση για το δημοψήφισμα είχε κατατεθεί από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), το οποίο είχε πρωτοστατήσει και στο δημοψήφισμα για τους μιναρέδες.
Κεντρικό σημείο της διαμάχης ήταν ξανά (όπως και στην περίπτωση των μιναρέδων) η αφίδα υπέρ του SVP υπέρ του «ναι», που απεικόνιζε ένα λευκό πρόβατο πάνω στην ελβετική σημαία να «κλωτσάει» έξω από τη χώρα ένα μαύρο πρόβατο. Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις της χώρας κατήγγειλαν ότι η αφίσα αναπαράγει (και) φυλετικά στερεότυπα.
http://www.tanea.gr

Τροχαίο με αστυνομικό στη Λεωφόρο Καβάλας

Βαριά τραυματισμένος μεταφέρθηκε, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σε νοσοκομείο αστυνομικός της ομάδας Ζ, ο οποίος λίγα λεπτά μετά τη 01:30 τα ξημερώματα ενεπλάκη σε τροχαίο, επί της Λεωφόρου Καβάλας, στο Περιστέρι..
Η κυκλοφορία διεξάγεται πλέον κανονικά.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, ο αστυνομικός-αναβάτης μοτοσυκλέτας προσέκρουσε σε διερχόμενο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να πέσει στο οδόστρωμα και να τραυματιστεί σοβαρά.

zougla.gr

Χωρίς γιατρούς το ΙΚΑ σήμερα και αύριο

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από την Τρίτη 30 Νοεμβρίου οι γιατροί του ΙΚΑ. Ως εκ τούτου, οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ιδρύματος θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και θα δέχονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ ζητεί:
- Ανανέωση των συμβάσεων όλων των υπηρετούντων γιατρών με σύμβαση έργου και προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων συμβάσεων αορίστου χρόνου, με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ.
- Κάλυψη των κενών που έχουν προκύψει από την αποχώρηση πολλών γιατρών.
- Εφαρμογή επιστημονικού βαθμολογίου από το υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο δεν λειτουργεί τους τελευταίους έξι μήνες.

Έκρυβε 1,5 χρόνο το πτώμα του 77χρονου σε μπαούλο...!!

Εξιχνιάσθηκε σήμερα το μεσημέρι έγκλημα στο Αιγάλεω, το οποίο διαπράχθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, με θύμα έναν 77χρονο συνταξιούχο της ΕΘΕΛ.

Όλα ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ο 77χρονος ιδιοκτήτης σπιτιού στην περιοχή, μετέβη εκεί, προκειμένου να ζητήσει το ενοίκιο από τον 39χρονο ενοικιαστή του σπιτιού. Ο 39χρονος – πρώην υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι- αρνήθηκε να του καταβάλει το ποσό αλλά και προηγούμενα ενοίκια τα οποία χρωστούσε, με αποτέλεσμα οι δύο άνδρες να διαπληκτιστούν. Πάνω στον καβγά, ο δράστης άρπαξε το θύμα από το λαιμό και το στραγγάλισε.


Ο 77χρονος θεωρούνταν αγνοούμενος εδώ και ενάμιση χρόνο και το πτώμα εντοπίσθηκε σήμερα από τη γυναίκα του στο σπίτι όπου διέμενε ο δράστης μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Η ίδια μετέβη εκεί προκειμένου να καθαρίσει το σπίτι, με σκοπό να το νοικιάσει, και κατά τη διάρκεια της καθαριότητας, εντόπισε άψυχο σώμα του άνδρα της μέσα σε μπαούλο, τυλιγμένο σε ένα χαλί.


Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, ο 39χρονος διέμενε εντός της οικίας για 10 περίπου μήνες έχοντας κρυμμένο το πτώμα του ηλικιωμένου.


Οι έρευνες συνεχίζονται.

3.- Επάγγελμα. Ήταν ψαράς κι αυτός και ο αδελφός του ο Πέτρος.


Ήταν παιδιά του Ιωνά. Είχαν αλιευτικό συνεταιρισμό με τους άλλους δύο αδελφούς, τον Ιωάννη και Ιάκωβο, που κι αυτοί ανεδείχθησαν σε αποστόλους κορυφαίους.



4.- Μαθητής του Προδρόμου, πρωτόκλητος και πρώτος ιεραπόστολος.

Όπως μας διηγείται ο ίδιος ο Ιωάννης ο ευαγγελιστής και απόστολος (Ιω. 1, 35-43), ο Ανδρέας και ο Ιωάννης εκτός από φίλοι και συνέταιροι ήταν και μαθητές του Προδρόμου. Ο ίδιος ο Πρόδρομος τους σύστησε τον Χριστό και τους προέτρεψε μ’ αυτά που έλεγε να τον ακολουθήσουν. «Ίδε ο αμνός του Θεού» τους είπε «ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου». Ο Ανδρέας και ο Ιωάννης άκουσαν το διδάσκαλό τους και ακολούθησαν το Χριστό, για να τον γνωρίσουν καλύτερα, και ανακάλυψαν με τη συζήτηση ότι αυτός είναι ο Μεσσίας που περιμένανε.

Ο Ανδρέας ονομάσθηκε πρωτόκλητος· αλλά το ίδιο πρέπει να λέγεται και ο Ιωάννης, διότι και αυτός ήταν μαζί του όταν γνώρισαν και συνδέθηκαν με τον Ιησού. Απλώς επειδή δεν αναφέρει το όνομά του από ταπείνωση, γι’ αυτό επικράτησε να θεωρούμε πρωτόκλητο μόνο τον Ανδρέα. Απλώς ο Ανδρέας είναι ο πρώτος που έκανε ιεραποστολή για το Χριστό αρχίζοντας από τον αδελφό του. «Ευρίσκει ούτος πρώτος τον αδελφόν τον ίδιον Σίμωνα και λέγει αυτώ· ευρήκαμεν τον Μεσσίαν· ο εστί μεθερμηνευόμενον Χριστός· και ήγαγεν αυτόν προς τον Ιησούν». Βεβαίως η οριστική κλήση του Ανδρέα έγινε αργότερα μαζί με τους άλλους αποστόλους, τον αδελφό του Πέτρο και τους συνεταίρους τους, αδελφούς Ιάκωβο και Ιωάννη (Ματθ. 4,18-22 και Λουκ. 5,1-11).
Με την συγκρότηση της ιεραποστολικής συνοδείας των δώδεκα αποστόλων εκείνος που φαίνεται να προεξάρχει της ομάδος είναι ο Πέτρος. Αλλά και ο Ανδρέας έχει τιμητική θέση, διότι όταν ο Χριστός έφευγε με τους τρεις κορυφαίους αποστόλους τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη σε ειδικές περιπτώσεις –μεταμόρφωση, προσευχή στη Γεθσημανή- ο Ανδρέας πρέπει να προεξήρχε και να διοικούσε την ομάδα των υπολοίπων αποστόλων.

Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος

1.- Τόπος καταγωγής.

Τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο απόστολος Ανδρέας ήταν η Βηθσαϊδά. Ήταν μία πόλη που ονείδισε ο Χριστός μας, διότι ενώ έκανε πλείστα όσα θαύματα στην πόλη αυτή εν τούτοις δεν πίστευσαν οι άνθρωποι. «Τότε ήρξατο ονειδίζειν τας πόλεις εν αις εγένοντο αι πλείσται δυνάμεις αυτού, ότι ου μετενόησαν· ουαί σοι, Χοραζίν, ουαί σοι Βηθσαϊδά· ότι ει εν Τύρω και Σιδώνι εγεννήθησαν αι δυνάμεις αι γενόμεναι εν υμίν, πάλαι αν εν σάκκω και σποδώ καθήμεναι μετενόησαν. πλην λέγω υμίν, Τύρω και Σιδώνι ανεκτότερον έσται εν ημέρα κρίσεως ή υμίν» (Ματθ.11,20-22). Τύρος και Σιδώνα ήταν φοινικικές ειδωλολατρικές και αμαρτωλές πόλεις. Σάκκος ήταν άγριο και σκληρό ένδυμα, που φορούσαν όταν πενθούσαν οι Εβραίοι και σποδός είναι η στάχτη, που ρίχνανε επάνω τους για να δείξουν την αφόρητη λύπη τους. Τα λόγια του Χριστού είναι φοβερά για τους κατοίκους της Βηθσαϊδά και της Χοραζίν. Λέγει ότι στην ημέρα της Β΄ Παρουσίας θα κριθούν πιο επιεικώς οι πόλεις αυτές, επειδή δεν είδαν τα θαύματα του Χριστού και δεν άκουσαν την διδασκαλία του, παρά οι ιουδαϊκές πόλεις όπως η Βηθσαϊδά.
Κι όμως απ’ αυτή τη καταραμένη πόλη βγήκαν τρεις απόστολοι· ο Ανδρέας, ο αδελφός του Πέτρος και ο Φίλιππος (Ιω.1,45). Και από την επίσης καταραμένη πόλη της Καπερναούμ (Ματθ. 11,23) βγήκε ο απόστολος και ευαγγελιστής Ματθαίος και μάλιστα από την τάξη των τελωνών. Ας μη απογοητεύονται λοιπόν οι εργάτες του ευαγγελίου, γιατί και η πιο σκληρή και άπιστη πόλη ή ενορία μπορεί να βγάλει μεγάλους αποστόλους και πατέρες της Εκκλησίας.

30 Νοεμβρίου Συναξαριστής

Ανδρέου Αποστόλου, Φρουμεντίου Αρχιεπισκόπου, Αλεξάνδρου Μηθύμνης.


Ὁ Ἅγιος Ἀνδρέας ὁ Ἀπόστολος ὁ Πρωτόκλητος

Μορφὴ βιβλική. Φυσιογνωμία προνομιοῦχος καὶ διαλεχτή. Πρῶτος ἀπ’ ὅλους τοὺς ἀποστόλους γνώρισε τὸν Ἰησοῦ, ἀλλὰ καὶ πρῶτος κλήθηκε νὰ τὸν ἀκολουθήσει, γι’ αὐτὸ καὶ Πρωτόκλητος. Τὸ ὄνομά του τὸ ἱερὸ κατέχει ἰδιαίτερη θέση στὴν ψυχὴ τῶν Ἑλλήνων.
Αὐτὸς εἶναι ὁ Ἀνδρέας ὁ Πρωτόκλητος μαθητὴς τοῦ Χριστοῦ καὶ ὁ ἕνας ἀπὸ τοὺς Ἀποστόλους τοῦ Ἔθνους μας.
Ὁ Ἀνδρέας καταγόταν ἀπὸ τὴν Βηθσαϊδᾶ τῆς Γαλιλαῖας καὶ ἦταν γιὸς τοῦ Ἰωνᾶ καὶ ἀδελφὸς τοῦ πρωτοκορυφαίου Ἀποστόλου Πέτρου. Τὸ ἐπάγγελμά του ἦταν ψαράς.
Ἦταν ὅμως ἀπὸ τὶς εὐγενικὲς ἐκεῖνες ψυχές, ποὺ μελετοῦσαν τοὺς προφῆτες καὶ περίμεναν μὲ λαχτάρα τὴν ἐκπλήρωση τῶν ὑποσχέσεων τοῦ Θεοῦ γιὰ τὴν σωτηρία τοῦ κόσμου.
Ὁ Ἀνδρέας μαζὶ μὲ τὸν Ἰωάννη τὸν Ἐὐαγγελιστὴ, ὑπῆρξαν στὴν ἀρχὴ μαθητὲς τοῦ Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου. Κάποια μέρα μάλιστα, ποὺ βρισκόντουσαν στὶς ὄχθες τοῦ Ἰορδάνη καὶ ὁ Πρόδρομος τοὺς ἔδειξε τὸν Ἰησοῦ καὶ τοὺς εἶπε «ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου», οἱ δυὸ ἁπλοϊκοὶ ἐκεῖνοι ψαράδες συγκινήθηκαν τόσο πολύ, ποὺ χωρὶς κανένα δισταγμὸ καὶ ἐπιφύλαξη ἀφήκαν ἀμέσως τὸν δάσκαλό τους καὶ ἀκολούθησαν τὸν Ἰησοῦ. Τὸν ἀκολούθησαν μὲ προθυμία καὶ ζῆλο κι ἔμειναν κοντά του ἐκείνη τὴν ἡμέρα. Τί εἶδαν καὶ τί ἄκουσαν ὅλες ἐκεῖνες τὶς ἀξέχαστες ὧρες; Χωρὶς ἄλλο, λόγια ἅγια καὶ θεία. Ρήματα ζωῆς αἰωνίου. Λόγια, ποὺ τοὺς συνεπῆραν τὴν ψυχὴ καὶ τοὺς ἔκαμαν νὰ πιστέψουν πὼς στ’ ἀλήθεια ὁ Ἰησοῦς ἦταν Ἐκεῖνος ποὺ περίμεναν.
Ὁ Μεσσίας. Ὁ Σωτήρας καὶ Λυτρωτὴς τῶν ἀνθρώπων.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

καλό απογευμα!!!

η λεσβία στον γυναικολόγο της!!

Πάει μια λεσβία στο γυναικολόγο.

 Την εξετάζει εκείνος και μετά από λίγο της δίνει συγχαρητήρια:

- Κυρία μου, δεν ξέρω τι να πω. Είκοσι χρόνια είμαι γιατρός και αυτός είναι ο πιο καθαρός κόλπος που έχω δει. Αλήθεια, πως τα καταφέρνετε;

- Παίρνω γυναίκα τρεις φορές την εβδομάδα!!!!

Τα "τριάντα αργύρια" του κ. Γιάννη Μπουτάρη...



Ανοιχτή επιστολή
Προς όλους τους απανταχού Ποντίους και τους
Ποντιακούς Συλλόγους, καθώς και τους Συνέλληνες

Τα «τριάντα αργύρια» του κ. Γιάννη Μπουτάρη

«Είναι
μερικά πράγματα που δεν τα ξέρει η Θεσσαλονίκη γιατί δεν διαβάζει Ιστορία. Η πλατεία Ελευθερίας ονομάστηκε έτσι από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Εκεί ξεκίνησε η Επανάσταση των Νεότουρκων. Στην πλατεία αυτή σκοπεύω να κάνω υπόγειο πάρκινγκ τετραώροφο και επάνω μνημεία για τους Εβραίους Θεσσαλονικείς μάρτυρες και την Επανάσταση των Νεότουρκων».
Συνέντευξη
του Γιάννη Μπουτάρη στην εφημ. «Ελευθεροτυπία», 19/11/2010
«Θα φέρω 300.000 Τούρκους να προσκυνάνε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, (του σπιτιού που νομίζουν αυτοί ότι είναι του Κεμάλ Ατατούρκ). Γιατί πάμε εμείς στην...
 Κωνσταντινούπολη και την Παναγία Σουμελά… και να αφήσουν τα ωραία τους λεφτά
Να έρθουν να προσκυνήσουν το ιερό τους σύμβολο…»
Από
την συζήτηση του Γιάννη Μπουτάρη και Κώστα Γκιουλέκα στο ΣΚΑΙ, πριν από τις εκλογές.
Αυτά
και άλλα «ευτράπελα», αλλά άκρως επικίνδυνα, για την εθνική μας υπόσταση, ισχυρίστηκε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Και αν δεν τον καταγγείλουμε, θα νομίσει ότι τον ενθαρρύνουμε για να προβεί και σε χειρότερες αθλιότητες στο μέλλον.
Ποιοι
είναι όμως οι Νεότουρκοι, τους οποίους επικαλείται ο κύριος Μπουτάρης. Μερικά αποσπάσματα από τις αποφάσεις των Νεότουρκων, διαφωτίζουν τον σκοταδισμό του νέου Δημάρχου Θεσσαλονίκης, που είναι ανιστόριτος, αν φυσικά δεν το κάνει σκόπιμα:
Τον
Οκτώβριο του 1911 οι Νεότουρκοι - ως κυβέρνηση της χώρας - αποφάσισαν σε συνέδριό τους την εξόντωση των μη μουσουλμανικών εθνοτήτων και τη βίαιη τουρκοποίηση των - πολυεθνικής καταγωγής - μουσουλμανικών πληθυσμών.
Η
απόφαση όριζε με σαφήνεια τις νέες κατευθύνσεις, που αναιρούσαν πλήρως την παλιότερη πολιτική της σχετικής ανοχής. Ιδού ένα ανατριχιαστικό απόσπασμα:
"Η Τουρκία
πρέπει να γίνει μωαμεθανική χώρα, όπου η μωαμεθανική θρησκεία και οι μωαμεθανικές αντιλήψεις θα κυριαρχούν και κάθε άλλη θρησκευτική προπαγάνδα θα καταπνίγεται... Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πλήρης οθωμανοποίηση όλων των υπηκόων της Τουρκίας. Και είναι ολοκάθαρο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πειθώ. Άρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένοπλη βία.... Η μουσουλμανική κυριαρχία είναι αναπόφευκτη και μόνο στους μουσουλμανικούς θεσμούς και παραδόσεις οφείλεται σεβασμός. Το δικαίωμα των άλλων εθνοτήτων να έχουν δικές τους οργανώσεις θα πρέπει να αποκλειστεί. Κάθε μορφή αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης θα θεωρείται προδοσία προς την τουρκική αυτοκρατορία. Η επικράτηση της τουρκικής γλώσσας αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα για τη διατήρηση της μουσουλμανικής κυριαρχίας".
Έτσι
ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, των άλλων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Ασσυρίων και όλων των άλλων χριστιανικών πληθυσμών.
Ξεχνάμε
οι πάντοτε «αγαθοί» Πόντιοι και ορισμένοι εκφυλισμένοι, (υπάρχουν ανάμεσά μας δυστυχώς και αυτοί), ότι ο Μουσταφά Κεμάλ, του οποίου το υποτιθέμενο σπίτι θέλει ο νέος Δήμαρχος να κάνει προσκύνημα των Τούρκων, αποβιβάστηκε στις 19 Μαΐου στην Σαμψούντα και άρχισε την τελευταία φάση της γενοκτονίας των Ποντίων, για την οποία ο Π. Ενεπεκίδης είχε γράψει, ότι αποτελούσε ένα «Άουσβιτς εν ροή»;
Αυτό
το «ιερό σύμβολο» του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ, θέλει ο κ. Γιάννης Μπουτάρης να τιμήσει ο ίδιος και να φέρει και τους Τούρκους να το προσκυνήσουν, όπως δηλώνει ανερυθρίαστα και θρασύτατα. Δηλαδή για να το πούμε παραστατικά. Τι θα λέν οι Τούρκοι προσκυνητές: «Σε ευγνομωνούμε Κεμάλ, που έσφαξες τους Γκιαούρηδες και όλους τους χριστιανούς!»
Ο κ. Μπουτάρης
ταυτίζει το προσκύνημα στην Αγία Σοφία και την Παναγία Σουμελά από μέρους των Ελλήνων με το προσκύνημα του σπιτιού ή του μνημείου, που θέλει πιθανόν να φτιάξει για τον Μουστά Κεμάλ, από μέρους των Τούρκων. Αν είναι δυνατόν!
Και το τραγικό:
Να γίνουν όλα αυτά, για να φέρουν οι 300.000 Τούρκοι τους «παράδες» τους στη Θεσσαλονίκη. Να γεμίσουν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, οι καφετέριες και τα μαγαζιά από Τούρκους και έτσι να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη;
Δηλαδή να ξεχάσουμε και προδώσουμε την ιστορία μας, για τα τριάντα αργύρια του κ. Γιάννη Μπουτάρη. Εκεί καταντήσαμε οι Πόντιοι, για να μη μιλήσω για τους υπόλοιπους Συνέλληνες!
Μήπως
αυτός ήταν ο στόχος όλων των εθνομηδενιστών από το ΠΑΣΟΚ, το υπό εκκόλαψη κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη, τους Οικολόγους Πράσινους του κυρίου Μιχάλη Τρεμόπουλου, που τον ενίσχυσαν και ήθελαν να μας οδηγήσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να δεχτούμε τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, χωρίς αντιρρήσεις, να δεχτούμε το προσκύνημα των Τούρκων στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο ή το υποτιθέμενο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ, να φέρουμε τους Σλαβομακεδόνες του Γκρούεφσκι, για να καλύψουμε κάποιες οικονομικές ανάγκες, λόγω οικονομικής δυσπραγίας;
Δηλαδή
με μια λέξη: Να πουλήσουμε την ψυχή μας στον Μαμωνά;
Μήπως
αυτό ήταν το νόημα της φράσης του Γιώργου Παπανδρέου: «Έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας, αναιρείται και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας».
Μα
είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια διαστροφή της ιστορίας και να την αποδέχονται οι Πόντιοι αδιαμαρτύρηταq Τόσο πολύ έχουμε εκφυλιστεί, ώστε να ξεχνάμε αυτούς που κατέσφαξαν τους γονείς μας;
Πως
είναι δυνατόν να παραλληλίζεται το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, του θρησκευτικού συμβόλου των Ποντίων, με το προσκύνημα σε έναν σφαγέα των Ελλήνων;
Τόση
διαστροφή πια πώς την αντέχουν οι Πόντιοι και δεν διαμαρτύρονται καν; Τι κάνουν οι Ποντιακοί Σύλλογοι και η ΠΟΕ. Είναι μόνο για τα πανηγύρια;
Γιατί
δεν συνεδριάζουν, για να καταδικάσουν αυτό το ανοσιούργημα; Ποια κέντρα τους υποχρεώνουν στη σιωπή;
Γιατί
ορισμένοι Πόντιοι βάζουν, την κομματική τους ταυτότητα και το κακώς εννοούμενο οικονομικό τους συμφέρον, πάνω από τα ποντιακά και γενικότερα τα εθνικά δίκαια;
Γιατί
λησμονούμε, εμείς οι Πόντιοι, τις θυσίες των προγόνων μας, που τελικά σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους και τον Μουσταφά Κεμάλ;
Επιτέλους
πρέπει να αφυπνιστούμε οι Πόντιοι, αν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε μια καινούργια γενοκτονία, το ίδιο επώδυνη με τις άλλες.
Η
Τουρκία διεκδικεί την Κύπρο, το Μισό Αιγαίο, τη Θράκη. Συμπαραστέκεται στους Σκοπιανούς για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις τους, τις οποίες στηρίζει ο κ. Μπουτάρης και οι ομοϊδεάτες του και συγχρόνως τους Αλβανούς στον μεγαλοϊδεατισμό τους, για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας από το Κόσοβο, ως την Πρέβεζα;
Θέλουν
οι Πόντιοι να προσκυνήσουν;
Τότε
«φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους, όπως έλεγε ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Υποσημείωση:

Τυχαίνει
να είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη της Ποντιακής Λέσχης Μονάχου. Όταν η χούντα των συνταγματαρχών ήθελε να αλώσει και την Ποντιακή, Λέσχη μπήκα μπροστά και απέτρεψα αυτήν την απειλή και την κράτησα ανεξάρτητη, πέραν από τα κόμματα και τις αντιστασιακές οργανώσεις, γιατί δεν ήθελα και δε θέλω να ανακατεύονται οι Ποντιακοί Σύλλογοι και όλοι οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι στην πολιτική, αλλά και ούτε η πολιτική στους συλλόγους. Ούτε θέλω και τώρα. Όποιοι θέλουν να ανακατεύονται στην πολιτική, να παν στους πολιτικούς σχηματισμούς που υπάρχουν.
Ορισμένοι
ωστόσο, ασχέτου χρώματος, χρησιμοποιούν τους συλλόγους για πολιτικές σκοπιμότητες, υπηρετώντας έμμεσα τους κρατούντες.
Ο γονείς μου,
Καρσλήδες, ήταν πέντε φορές πρόσφυγες, λόγω των κατατρεγμών από του Τούρκους. Αν ήταν στον Πόντο, θα είχαν σίγουρα σφαγιαστεί. Ωστόσο οι συγγενείς μας πέθαναν στις διαδρομές της προσφυγιάς από τις κακουχίες. Όλοι αυτοί και χιλιάδες άλλοι δεν συμπεριλαμβάνονται στη γενοκτονία των 353 χιλιάδων Ποντίων.
Όμως
άλλο η πολιτική και άλλο τα εθνικά θέματα. Ο Γιάνης Μπουτάρης και οι συνεργάτες του, αλλά και ο κάθε Γιάννης Μπουτάρης, προσβάλουν την εθνική μνήμη, προσβάλουν βάναυσα τους Ποντίους, προσβάλλουν και όλους τους ΄Ελληνες τελικά, τους οποίους θεωρούν προσκυνημένους ραγιάδες.
Αν έχουν γίνει ραγιάδες του Νέο- Οθωμανισμού, της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης, να το δηλώσουν ευθαρσώς και όχι να εμπορεύονται την πατρίδα, χρησιμοποιώντας τα άλλοθι της δήθεν προοδευτικότητας.
Λυπάμαι
  -τουλάχιστον- για τους Πόντιους συνεργάτες του Γιάννη Μπουτάρη, που τα ανέχονται, χωρίς καμία διαμαρτυρία και το χειρότερο συνεργούν μαζί του. Ντροπή τους! Όπως έλεγε γράφει και ο Όμηρος: Αιδώς Αργείοι!
ΥΓ.
Αν παρ’ όλα αυτά τολμήσει κάποιος να με αποκαλέσει εθνικιστή, να μου το πει με το όνομα του και δημοσία, για να δούμε, ποιος είναι εθνικιστής, ποιος διεθνιστής, ποιος πατριώτης και ποιος τελικά αντιδραστικός σκοταδιστής και ανθέλληνας. Αρκετά κράτησε η ιδεολογική τους τρομοκρατία, με όλα τα ΜΜΕ που διαθέτουν, για να επιτελούν το αντεθνικό τους έργο.
Προσωπικά
δηλώνω πατριώτης Έλληνας και στα ποντιακά «Τραντέλλενας». Αυτή είναι η ταυτότητά μου, όπως κανονικά πρέπει να είναι η ταυτότητα κάθε «γνήσιου» Ποντίου.
Βλ.
και την άλλη ανοιχτή μου επιστολή στους απανταχού Ποντίους στο ιστολόγιό μου, που συμπληρώνει την παρούσα.

Η λιτότητα θα φέρει οργή...



Εδώ και πολύ καιρό ακούμε συνέχεια για μέτρα λιτότητας. Τα μέτρα λιτότητας είναι κοινή γραμμή σε κάθε χώρα η οποία έχει οικονομικές δυσκολίες. Φυσικά και τη λιτότητα καλείται να τη λουστεί πάντα η μεσαία και χαμηλή τάξη και από τα λίγα να μείνει με λιγότερα και βουτηγμένη μέσα στην ανασφάλεια για το αύριο.
Κάθε
μέτρο που βάζει το χέρι στη τσέπη των εργατικών και χαμηλών στρωμάτων είναι και ένας λόγος οργής και δυσαρέσκειας. Οι κυβερνήσεις έχουν την τακτική να σου παίρνουν πολλά πράγματα αλλά λίγα λίγα, γιατί φυσικά τις ενδιαφέρει να συγκρατήσουν την οργή και την αγανάκτηση σώζοντας την ύπαρξή τους και το πολιτικό σύστημα το οποίο τις αναδεικνύει.
Τα
μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα έχουν ακόμα μέλλον και όσο η κυβέρνηση δεν αφουγκράζεται τα μηνύματα της εποχής τόσο η οργή της αδικίας θα διογκώνεται και θα διαποτίζει πολύ...
 κόσμο που πλέον δεν θα έχει τίποτα να χάσει και άρα πολλά να κερδίσει με την εκδήλωση της οργής του.
Η
αδικία των μέτρων είναι γενικά παραδεκτή και αυτοί που περνάνε δυσκολότερα είναι αυτοί που περνάγανε πριν δύσκολα. Όταν κάποιος βάζει χέρι στις συντάξεις αυτό ονομάζεται "κλοπή". Όταν κάποιος σε φορολογεί με 23% με τα καύσιμα στο 1,50 ευρώ και το εισόδημά σου να συρρικνώνεται, φυσικά δεν τον απασχολεί η κοινωνική ευημερία, αλλά η κοινωνική υποδούλωση και η στέρηση οράματος για τους νέους που τα μέτρα τους πλήττουν στον υπερθετικό βαθμό. Και τα μέτρα αυτά δεν είναι φυσικά μονόδρομος, είναι απλά ο τρόπος που τα παίρνει το τωρινό πολιτικό σύστημα.
Όταν
οι εργασιακές κατακτήσεις είναι μόνο θεωρία και ο εργαζόμενος εξευτελίζεται και αναγκάζεται να ταπεινώνεται χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, τότε η ηθική του υπαγορεύει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει σε αυτό το μοτίβο εκμετάλλευσης για μια ζωή.
Η
κοινωνία στην Ελλάδα βιώνει μια κακή ψυχολογική περίοδο, με έντονη ανασφάλεια, αβεβαιότητα και φυσικά μηδενική προοπτική για έναν λογικό αντικειμενικό παρατηρητή.
Όλα
αυτά είναι αφορμές οργής. Όσο ακούγεται η φράση λιτότητα, τόσο μια μεγάλη κοινωνική ομάδα φουντώνει και ετοιμάζεται να εκραγεί. Η ανθρώπινη ύπαρξη δεν είναι μια ψυχρή μηχανή δούλος του ευρώ και του εκάστοτε νομίσματος. Δεν είναι μια μηχανή που ικανοποιείται να δουλεύει και να τη δουλεύουν. Το χρήμα είναι ένα ψέμα που σου δίνεται λίγο για να μη διεκδικείς όλα όσα δικαιούσαι ως άνθρωπος. Μια νέα εποχή συνειδητότητας έρχεται και οι κοινωνίες αποκαθηλώνοντας όλους όσους την καταδυναστεύουν, θα ζητήσουν μια νέα ζωή με νέα δεδομένα, νέους κανόνες και νέα αντιμετώπιση.
Αν
δεν αφήσεις το λίγο χρήμα που σου πετάνε να εξουσιάσει το μυαλό σου, τότε θα γίνεις ο κυρίαρχος των αληθινών σου επιθυμιών ως άνθρωπος. Η οργή θα φέρει αφορμές για αλλαγή.

Ιστορικές εφημερίδες κλείνουν‏...

Ιστορικές εφημερίδες κλείνουν, άλλες έχουν προβλήματα κυκλοφορίας και πουλάνε DVD με το κιλό και άλλες μειώνουν ή απολύουν προσωπικό και μάλιστα δημοσιογράφους. Είμαστε πια στην εποχή των blogs και του γρήγορου internet και έτσι θα πορευτούμε. Λυπούμαστε για τους δημοσιογράφους των εφημερίδων αλλά αγαπητοί φίλοι φταίτε και εσείς διότι ποτέ δεν είχατε μιαν ανεξάρτητη φωνή και είστε ένοχοι και για τη πολιτική –πολιτιστική κατάσταση της χώρας μας. Πολλοί από εσάς πριν, κοροϊδεύατε το Πρωθυπουργό και τον λέγατε Γιωργάκη, σήμερα όμως η φυλλάδα σας του κάνει τεμενάδες διότι τα αφεντικά σας έχουν το συμφέρον από το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί από εσάς δουλεύετε νυχθημερόν για...


να είναι έτοιμο το δελτίο των οκτώ στη τηλεόραση που θα λάμψουν τα βολεμένα αστέρια στα τηλεπαράθυρα, ενώ εσείς οι ασήμαντοι εξυπηρετείτε ένα σύστημα αδηφάγο, αποχαυνωτικό και επικίνδυνο για την ελεύθερη σκέψη. Τώρα κινδυνεύετε να χάσετε τη δουλειά σας διότι θερίζετε ό,τι σπείρατε. Τι κρίμα...

Είμαστε μία διεφθαρμένη χώρα...

Του  Παναγιώτη Μυστακίδη  

Έτσι έλεγαν δημόσια όπου βρισκόταν και έβλεπαν μικρόφωνο και κάμερες, κάποια μεγάλα κεφάλια, και κατασυκοφάντησαν διεθνώς τον Ελληνικό λαό και την Ελλάδα.
Μας
κόλλησαν μία ρετσινιά, η οποία θα κάνει ίσως και αιώνες να φύγει από το πετσί του Ελληνικού λαού , τον οποίο εμφάνισαν ως τον πιο διεφθαρμένο, τεμπέλη, και γενικά λαμόγιο λαό της γης.
Το
ζήσαμε καλά αυτό το κλίμα όσοι ταξιδέψαμε στο εξωτερικό, όσοι είχαμε επιχειρηματικές συναλλαγές με το εξωτερικό και διαπιστώσαμε ξαφνικά ότι μας πουλούσαν μόνο μετρητοίς διότι δεν μας εμπιστεύονταν .
Οι δηλώσεις αυτές
εξαφάνισαν την αξιοπιστία μας, την φήμη μας, τα πιο απαραίτητα και απόλυτα κρίσιμα στοιχεία ενός επιχειρηματία, ενός λαού, μιας χώρας. Διέλυσαν το...
 ηθικό και την ψυχολογία ολόκληρου του λαού.
Αναρωτιέται
κανείς εύλογα, για μία εχθρική χώρα πόσο θα στοίχιζε σε χρήμα, σε εργατώρες πρακτόρων και τι κινδύνους έπρεπε να αναλάβει για να πράξει τα ανάλογα κακά στον ελληνικό λαό.
Έναν
λαό που τον εκφοβίζουν, τον απειλούν, τον τρομοκρατούν και τον στέλνουν φυλακή για αστεία παραπτώματα καταστρατηγώντας ακόμη και τις συνταγματικές διατάξεις.
Έναν λαό
που τον εξοντώνουν καθημερινά με φόρους για να ωφεληθούν ξένες δυνάμεις τοκογλυφικά και όχι μόνο, έναν λαό που του κλέβουν το μεροκάματο την ασφάλιση και το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο.
Έναν λαό
που μέχρι πριν λίγα χρόνια ζούσε με ξεκλείδωτες πόρτες στα σπίτια του, πέθαινε για να έχει καθαρό το κούτελο και για την τιμή του, πήγαινε εξορία για ένα καλύτερο για τις ιδέες του και ένα καλύτερο αύριο, και έδινε τη ζωή του αλλά δηλωσίας κατά των ιδεών του δεν γινότανε. Άσχετο βέβαια και δεν κριτικάρουμε εδώ το αποτέλεσμα αλλά το κίνητρο.
Έναν λαό
που πολεμούσε για την πατρίδα του και την ελευθερία του μέχρις εσχάτων.
Αυτόν τον λαό ονομάσατε διεφθαρμένο,
αλλά δυστυχώς η δεύτερη σκέψη αναδεικνύει την διαφθορά της πολιτικής κάστας , αναδεικνύει την μίζα που τους έμαθαν οι πολυεθνικές και κάποια κολέγια του εξωτερικού που μεγάλωσαν, διότι από έξω και με την εκείθε πρακτική και πεποίθηση την εισήγαγαν και την διέσπειραν, ονοματίζοντας σήμερα συνένοχους τον κλεφτοκοτά με αυτόν που λήστεψε το Δημόσιο με μίζες και ετεροβαρείς συμβάσεις και με αυτόν που βόλεψε σε δημόσιες θέσεις όλο το συγγενολόι του και την κομματική του πελατεία.
Για
να καταλάβει κανείς την σημασία αυτών των ενεργειών εναντίον ενός λαού από έναν δυνητικά κατακτητή, αρκεί να διαβάσει την τέχνη του πολέμου του ΣΟΥΝ-ΤΣΟΥ, του μεγάλου κινέζου στρατηγού του οποίου τα βιβλία διαβάζονται έως και σήμερα σε όλες τις στρατιωτικές σχολές αλλά και στα επιχειρηματικά κέντρα ασκήσεως πολιτικής.
Ο εχθρός
βέβαια για να πετύχει τους στόχους του , πάντα χρησιμοποιεί προδότες οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συνεργασθούν μαζί του προκειμένου να αποκομίσουν εξουσία, ή χρήμα ή δύναμη ή...
Και κάθισα και αναρωτήθηκα
προβληματιζόμενος μένοντας άυπνος πολλά βράδια, γιατί έγιναν οι δηλώσεις αυτές και σκέφτηκα.
Μήπως
πράγματι ο λαός μας έχει μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες λάδωναν κρατικούς αξιωματούχους άλλων χωρών και με υπερχρεώσεις, με μίζες, με ανεκτέλεστες στην ουσία συμβάσεις έκλεβαν τους άλλους λαούς πλουτίζοντας τους Έλληνες;
Μήπως
πράγματι ο λαός μας έχει μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, οι οποίες έστησαν διάφορα προϊόντα με τα οποία λήστεψαν ασφαλιστικά ταμεία και λαούς πλουτίζοντας τους Έλληνες;
Μήπως
πράγματι ο λαός μας έχει πολεμική βιομηχανία και για να πουλήσει την παραγωγή στήνει πολέμους, εντάσεις γειτονικών χωρών δημιουργώντας πελάτες;
Μήπως
πράγματι ο λαός μας λειτούργησε αποκοιοκρατικά κλέβοντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές άλλων λαών;
Μήπως
πράγματι ο λαός μας δημιούργησε φασιστικά ή ναζιστικά καθεστώτα αιματοκυλίζοντας την οικουμένη;
Μήπως
πράγματι ο λαός μας έκανε γενοκτονίες και στρατόπεδα μαζικής δολοφονίας αμάχων;
Μήπως
πράγματι ο λαός μας χωρίς αρχές και αξίες υποδουλώθηκε άνευ όρων σε δύο τρεις μέρες στους φασίστες, δεν έκανε καμία αντίσταση στην κατοχή, δεν πολέμησε καν στην Αφρική στις μεγάλες εκείνες αναμετρήσεις ;
Μήπως
πράγματι ο λαός μας γέμισε την Ευρώπη με γυναίκες, οι οποίες για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, χώρισαν οικογένειες, έγιναν brand name στην πορνεία διεθνώς;
Μήπως
πράγματι ο λαός μας όταν έγινε μετανάστης , ασχολήθηκε με συμμορίες και οργανωμένο έγκλημα , δημιουργώντας τις οικογένειες της μαφίας;
Μήπως
πράγματι ο λαός μας δημιούργησε ένα τραπεζικό σύστημα στο οποίο ξεπλένεται το παγκόσμιο βρώμικο χρήμα;
Μήπως
πράγματι ο λαός μας έχει απαξιώσει την ανθρώπινη ζωή και οι έλληνες είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι πληρωμένοι εκτελεστές , είναι αυτοί που για 20; αφαιρούν ανθρώπινες ζωές;
Μήπως
πράγματι ο λαός μας έχει γεμίσει τους δρόμους και τις γωνιές των μεγαλουπόλεων πουλώντας λαθραία προϊόντα;
πράγματι ο λαός μας με τις πρακτικές του έδωσε αφορμή για σενάρια και ταινίες του Χόλυγουντ στις οποίες φαίνονται η διαφθορά των αστυνομικών, των βουλευτών , των ίδιων των Προέδρων και των Πρωθυπουργών , των υπόγειων διαδρομών μυστικών υπηρεσιών και καθηγητών πανεπιστημίου, των εγλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ...
Μήπως
πράγματι ο λαός μας δεν αποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομεταναστών, το μεγαλύτερο ποσοστό ανά κάτοικο στην Ευρώπη, για τους οποίους ξοδεύει 370 εκατομμύρια; το χρόνο για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, αυξάνοντας το δικό του δημόσιο χρέος. Ενώ κάποιοι βόρειοι, σκανδιναβοί συγκεκριμένα, με το κοινωνικό κράτος και με ελάχιστα ποσοστά λαθρομεταναστών τον τελευταίο μήνα έκαναν 18 ένοπλες επιθέσεις σε σπίτια φτωχών και ανήμπορων λαθρομεταναστών.
Μήπως, μήπως ..μήπως.

Τίποτα από όλα αυτά,
δεν μπορώ να προσάψω στον Ελληνικό λαό, στον λαό μας . Αντίθετα τα ανωτέρω είναι χαρακτηριστικά μάλλον άλλων λαών .
Και αναρωτιέμαι
μήπως κάνω λάθος βρε παιδί μου , μήπως μεγάλωσα και έζησα αλλού και κάποιοι οι οποίοι είναι πιο πατριώτες από εμένα κάτι παραπάνω γνωρίζουν.
Αλλά
και πάλι εγώ εδώ έζησα, εδώ σπούδασα , εδώ ίδρωσα σε καθημερινό μόχθο πλάι - πλάι με τον εργαζόμενο, στον ΄Εβρο 24 μήνες υπηρέτησα, στα γήπεδα και στις αλάνες μεγάλωσα, στις διαδηλώσεις στα στάδια και τις συναυλίες, με το Καβάφη και το Βάρναλη κ.λ.π., τον Μακρυγιάννη και τον Καζαντζάκη .
Από
τη γειτόνισσα που ερχόταν τα κρύα πρωινά και συζητώντας με την μάνα μου άκουγα για τις δυσκολίες που περνούσε επειδή ο κ. Αποστόλης ήταν στην Μακρόνυσο ...και σιγά σιγά γέμιζα Ελλάδα και δημοκρατική συνείδηση, ήμουν περήφανος με αρχές και πίστη για την πατρίδα μου και τους έλληνες.
Μα και αυτοί που τα έλεγαν,
που μεγάλωσαν που σπούδασαν, που έπαιξαν βρε παιδί μου.
Ποια
φιλόλογος τους έμαθε τόσο καλά την μητρική τους γλώσσα και την ελληνική ιστορία , πού υπηρέτησαν τη θητεία τους και πού δούλεψαν στην πραγματική οικονομία .. και έμαθαν τόσα πολλά τα οποία εγώ ακόμη και με τόσα ξενύχτια δεν μπορώ να εντοπίσω;
Γιατί
σίγουρα κάτι παραπάνω γνωρίζουν για να τα λένε , δεν μπορεί να είναι απλοί συκοφάντες , ούτε να παίζουν παιχνίδια κερδοσκόπων ενάντια στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.
Μήπως
είναι πληγωμένοι μαζί με ένα τμήμα του ελληνικού λαού και μαζί μου διότι όταν αυτοί διάβαζαν για να μπούνε στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια εγώ σπούδαζα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, μήπως επειδή όταν ο δικός τους πατέρας πολεμούσε στα βουνά της Αλβανίας και στην κατοχή κατά των κατακτητών ο δικός μου πατέρας έκανε καριέρα και μποέμικη ζωή στην πλούσια Δύση.
Μήπως
επειδή όταν πουλούσαν αυτοί το χωραφάκι στο χωριό για να πληρώσουν την χειρουργική επέμβαση του πατέρα τους ο δικός μου πατέρας εχειρουργείτο στο εξωτερικό με τα χρήματα του ελληνικού λαού μη καταδεχόμενος κανένα έλληνα χειρουργό και κανένα ελληνικό νοσοκομείο;
Μήπως
πάλι φταίω εγώ γιατί όταν αυτοί δούλευαν σκληρά και ανελάμβαναν τεράστιο επιχειρηματικό ρίσκο δουλεύοντας 15 ώρες την ημέρα και παίρνοντας δουλειά στο σπίτι και το Σαββατοκύριακο, εγώ συμμετείχα στο νομοθετική και εκτελεστική εξουσία , διόριζα κολλητούς μου άσχετους στις μεγάλες Δημόσιες Επιχειρήσεις με παχυλούς μισθούς που με τεράστια χρέη επιβάρυναν το Ελληνικό Δημόσιο , μήπως εγώ παρείγαγα γραφειοκρατία , έτρωγα μίζες από προμήθειες του Δημοσίου και υπερκοστολογήσεις δημοσίων έργων , μήπως όταν αυτοί δουλεύοντας πλήρωναν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές εγώ νομοθετούσα και δεν έκανα καλά τη δουλειά μου παράγοντας ένα διεφθαρμένο και ληστρικό σύστημα υγείας ... .
Δεν μπορεί κάτι έκανα,
κάτι ξέρουν αυτοί, αλλά τι; Θα το βρώ...

Σανατόριο της Ιθώμης...

Από το http://paysanias.blogspot.com/ 

ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΒΥΤΙΝΑΣ...  γνωστό ως «Σανατόριο της Ιθώμης»
Το υγιεινό κλίμα
της περιοχής έγινε αιτία κοντά στη Βυτίνα να κτιστούν δύο σανατόρια και άλλο ένα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λίγο πριν από την Αλωνίσταινα. Μοναδικό δείγμα νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής και ένα σχεδόν κινηματογραφικό σκηνικό σήμερα είναι το σανατόριο «της Μάννας» στην Κορφοξυλιά Μαγουλιάνων.
Κτίστηκε
μεταξύ 1925-28 με πρωτοβουλία και εράνους της αδερφής του...
 Παύλου Μελά Άννας Παπαδοπούλου - που ήταν γνωστή ως Μάννα- για τη νοσηλεία των φυματικών αρρώστων της μικρασιατικής εκστρατείας του 1920-22. Το μεγάλο μακρόστενο πετρόκτιστο κτίριο είναι έργο Λαγκαδινών μαστόρων και θα το βρείτε πολύ εύκολα στρίβοντας από τον κεντρικό Βυτίνας-Καρκαλούς προς το Βαλτεσινίκο.
Το
σανατόριο της Βυτίνας ο «Άγιος Τρύφων» είναι και αυτό σε κακή κατάσταση σήμερα. Κτίστηκε μεταξύ 1927-28 από τον πνευμονολόγο Μπόμπολα, λειτούργησε με λίγους ασθενείς και προσωπικό, αλλά επειδή δεν απέδωσε οικονομικά πουλήθηκε και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τον Μάιο του 1941. Θα το βρείτε αν διασχίσετε τον κεντρικό δρόμο απέναντι από τη Βυτίνα (έξοδος ευθεία από τον «δρόμο της Αγάπης») και ανεβείτε έναν μικρό χωματόδρομο.
Το
τρίτο, ημιτελές αλλά πολύ εντυπωσιακό κτίσμα από πέτρα έφτιαξαν πάνω από την Αλωνίσταινα οι πνευμονολόγοι Μπόμπολας- Γερουλάνος με χρηματοδότηση ενός εμπόρου που λεγόταν Πολίτης. Η τοποθεσία είναι υπέροχη, γεμάτη έλατα και από πάνω υπάρχει η Δίπορτη Σπηλιά, όπου κρύβονταν οι ντόπιοι όταν τους κυνηγούσαν οι Τούρκοι. Γύρω υπάρχουν πηγές όπου μεταξύ 1920-1945, όταν θέριζε η φυματίωση, έφτιαχναν καλύβες και έμεναν για να πίνουν το εξαιρετικό νερό και να ζουν στον καθαρό αέρα τρώγοντας ψωμί από τους τρεις φούρνους της Αλωνίσταινας!
Για
να το ανακαλύψετε θα στρίψετε αριστερά στον χωματόδρομο που υπάρχει λίγο μετά την ταμπέλα προς Κοκκινόβρυση που θα δείτε στα δεξιά σας.