Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Η Αντιγηραντική Προστασία της Β-καροτίνης

Η β-καροτίνη, η πορτοκαλί χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το πορτοκαλί χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και η γλυκοκολοκύθα, διαθέτει ξεχωριστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες....
Ειδικότερα, η β-καροτίνη απομονώθηκε για πρώτη φορά από τα καρότα πριν από ενάμισι περίπου αιώνα και ως το πιο άφθονο από τα καροτενοειδή, έρχεται να συμπληρώσει το κενό της αντιοξειδωτικής προστασίας που ενδεχομένως αφήνουν οι άλλες βιταμίνες.
Η β-καροτίνη αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα και την ακεραιότητά τους.
Πιο συγκεκριμένα, προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη από το ελεύθερο οξυγόνο που προκαλεί βλάβες στα γονίδια των κυττάρων και οξειδώνει τα λιπαρά οξέα, μετατρέποντάς τα σε τοξικά μόρια.
Το βήτα-καροτένιο έχει σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες, λόγω του ότι μπορεί να μετατρέπεται σε βιταμίνη A μέσα στο σώμα μας και να ενισχύει την παραγωγή της.
Οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ωφεληθείτε από την κατανάλωση β-καροτίνης είναι οι εξής:

Η β-καροτίνη προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου και ιδιαίτερα καρκίνο των πνευμόνων, του φάρυγγα και του λάρυγγα, του οισοφάγου, του λαιμού, του στόματος, του στομάχου, του μαστού και της ουροδόχου κύστης.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που για μακροχρόνια περίοδο έχουν υψηλά επίπεδα β-καροτίνης στη δίαιτά τους και στο αίμα τους, έχουν και 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, και ως πιθανή εξήγηση για το γεγονός αυτό δίνεται η ικανότητα της β-καροτίνης να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.
Σύμφωνα με έρευνες, το β-καροτένιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνοντας τις αντιστάσεις του οργανισμού στις λοιμώξεις.
Βελτιώνοντας επομένως τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη πολλών παθήσεων που σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης Α ή ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος.
Η β-καροτίνη φαίνεται ότι συμβάλλει στην αποτροπή εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και εφραγμάτων, αφού σύμφωνα με αδιάσειστες επιστημονικές μελέτες, συμβάλλει στην αποτροπή της απόφραξης των αρτηριών.
Ως πρόδρομος της βιταμίνης Α, η β-καροτίνη ενεργεί ως φυσικό αντηλιακό, αυξάνοντας την ικανότητα αντανάκλασης του φωτός και μειώνοντας την ευαισθησία μας στον ήλιο.
Η φωτοπροστατευτική δράση της, σε συνδυσμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές της ιδιότητες, χαρίζουν στο δέρμα μια εξαιρετική προστασία, καταπολεμώντας έτσι τηγήρανσή του.
Τέλος, η β-καροτίνη συμβάλλει στην βελτίωση της όρασης, στην επιβράδυνση ορισμένων παθήσεων των ματιών, όπως ο καταρράκτης και γενικότερα στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων.
Τροφές πλούσιες σε β-καροτίνη είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα (φρέσκα ή αποξηραμένα), τα ραδίκια, το σπανάκι, η κολοκύθα, το λάχανο, ο τοματοχυμός, η σέσκουλα, το γκρέιπφρουτ (ροζ ή κόκκινο), το μάνγκο,το μαρούλι, το καρπούζι, το μπρόκολο, κ.α.
Φυσικά, μην ξεχνάτε ότι μπορεί η β-καροτίνη να διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αιχμαλωτίχουν τις ελεύθερες ρίζες, αλλά ο συνδυασμός της με τις άλλες δύο βασικές βιταμίνες C και E, αποδεικνύεται ακόμα πιο αποτελεσματικός.


antigiransi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου